MPPSC PRELIMS PREVIOUS YEAR SOLVED PAPER 2009 ENGLISH MEDIUM - MAINS QUESTION - DAILY CURRENT AFFAIR QUESTIONS AND ANSWERS

Wednesday, December 30, 2020

MPPSC PRELIMS PREVIOUS YEAR SOLVED PAPER 2009 ENGLISH MEDIUM

MPPSC PRELIMS SOLVED PAPER 2009

1. Which of the following rulers is called Protector of Varna System?
A. Pushyamitra Sunga
B. Kharavel
C. Gautamiputra Satakarni
D. Vasudev
Answer - B

2. Scientific Society was established -
A. Wilton Company
B. Lord Cornwallis
C. Sir Syed Ahmed Khan
D. None of these
Answer - C

3. Who said Bal Gangadhar Tilak as 'Father of Indian dissent'?
A. Lord Curzon
B. Vincent Smith
C. Valent Shirol
D. Henry Cotton
Answer - C

4. Former INA of Subhash Chandra Bose. Who was the Commander of?
A. Giani Pritam Singh
B. Captain Mohan Singh
C. Major Fujihara
D. Captain Suraj Mal
Answer - B

5. The proposed level of foreign direct investment in the insurance sector is -
A. 76 percent
B. 51 percent
C. 49 percent
D. 26 percent
Answer - D

6. Navratna status is related to -
A. From Joint Venture Company
B. From a private company
C. From a public company
D. Power Sector Company
Answer - C

7. Midday meal scheme is not related to -
A. Educational Advancement
B. Social Equity
C. Right to Food
D. Child Nutrition
Answer - C

8. The Sensory Index consists of the following securities -
A. 25
B. 40
C. 30
D. 35
Answer - C

9. Mr. Dominic Strauss Khan is related to -
A. From Bank of America
B. From the World Bank
C. From Bank of England
D. From International Monetary Fund
Answer - D

10. Mr. Rajiv Chandra Shekhar is related to -
A. C.I.I.
B. Asocham
C. From FICCI
D. from I.M.C.
Answer - C

11. The copper chariot was discovered during the period of Harappa -
A. Kunal
B. Rakhi Garhi
C. In Daimabad
D. in Banwali
Answer - C

12. Which of the following was not known to the Harappans?
A. Construction of Wells
B. Construction of Pillars
C. Construction of Drains
D. Construction of Arches
Answer - D

13. After Mahavira's death, who is called the head of the Jain Sangha (Cheif)?

A. Jambu
B. Bhadrabahu
C. macrophage
D. Reform
Answer - D

14. Rajgrihi's state physician Jeevak, who is considered as the son of the courtesan, is named -

A. Salavati
B. Ramania
C. Basant Sen
D. Amrapali
Answer - A

15. Who was the first Indian native ruler to accept the Subsidiary Alliance system?
A. Scindia of Gwalior
B. Nizam of Hyderabad
C. Dalip Singh of Punjab
D. Gaikwad of Baroda
Answer- B.

16. Who founded Divan-e-Mushtakharaj?
A. Qutbuddin Aibak
B. Razia
C. Balvan
D. Alauddin Khilji
Answer - D

17. The historian Abul Fazal was killed -
A. Hemu
B. Bairam Khan
C. Uday Singh
D. Veer Singh Dev Bundela
Answer - D

18. Which of the following Mughal emperors sent King Rammohan Roy as envoy to London?
A. Alamgir II
B. Shah Alam II
C. Akbar II
D. Bahadur Shah II
Answer - C

19. The name of the contract for the collection of land rent is -
A. Contract
B. Israel
C. Seizure
D. Kanakuta
Answer - B

20. During which Viceroy's era was there a white rebellion?
A. Lord Curzon
B. Lord Minto
C. Lord Ripon
D. Lord Hardinge
Answer - C

21. Dr. D. Subbarao is currently associated with -
A. From Public Life
B. From Banking
C. Medical Profession
D. From University Grants Commission (U.G.C.)
Answer - B

22. Paul Krugman is a -
A. Scientist
B. Sportsman
C. Banker
D. Economist
Answer - D

23. Warren Buffett is a -
A. Investor
B. Industrialist
C. Promoter
D. Politician
Answer - A

24. E-commerce requires the following number of components -
A. 8
B. 6
C. 5
D. 7
Answer - C

25. Shri S. K. Rungta is related to -
A. Maruti Udyog Limited
B. SAIL (SAIL)
C. From BHEL
D. From GAIL
Answer - B

26. Who is the Chairman of the Law Commission of India?
A. PV Reddy
B. Venkataraman
C. Ranganathan
D. R. C. Lahoti
Answer - A

27. Which is the busiest ocean route in the world?
A. Indian Ocean
B. North Atlantic Ocean
C. Southern Atlantic Ocean
D. Pacific Ocean

Answer - B

28. The line connecting the area receiving equal rainfall is called -
A. Isobar
B. isohyte
C. isotherm
D. isohaline

Answer - B

29. Longitudinal distance is equal to the time period of one hour -
A. 15 degrees
B. 30 degrees
C. 45 degrees
D. 60 degrees

Answer - A

30. Westerlies are the winds that flow -
A. Over Polar regions
B. From earth to sea at night and from sea to earth at day
C. Depending on the weather in different directions
D. 30 ° –60 ° north equator latitudes between equator

Answer - D

31. Western Ghats is -
A. Mountains
B. verge of plateaus (Escarpment of plateaus)
C. Plateaus
D. Hills

Answer - B

32. Laterite soil is found significantly -
A. In Malawar coastal region
B. In the Coromandel coastal area
C. In Bundelkhand
D. in Baghelkhand

Answer - A

33. In which of the following states is Savarimala located?
A. Andhra Pradesh
B. Tamil Nadu
C. Kerala
D. Karnataka

Answer - C

34. Which is the oldest mountain range in India?
A. Himalaya
B. Nilgiri
C. Vindhya
D. Aravali Hills

Answer - D

35. Which of the following places is less cloudy?
A. Shirokumulsh
B. paralyzed stratum
C. Kuntal Kapasi
D. Rainy sandy

Answer - A

36. Which of the following is known as Sahyadi region (series)?
A. Eastern Ghats
B. Western Ghats
C. Shivalik
D. Vindhya

Answer - B

37. At what height is Amarnath situated?
A. 4054 m
B. 4785 m
C. 5320 m
D. 6100 m

Answer - A

38. Energy is generated from Omkareshwar Hydroelectric Plant -
A. 450 in W.
B. 520 in W.
C. 670 in. W.
D. 1000 in W.

Answer - B

39. Tulbul project is related to the following river -
A. Beas
B. Ravi
C. Jhelum
D. Sutlej

Answer - C

40. Sardar Sarovar Project is running on which river?
A. Tapti
B. Godavari
C. Narmada
D. Krishna

Answer - C

41. Benguela current is -
A. Warm Ocean Section
B. Intense warm ocean currents
C. Cold Ocean Stream
D. None of these

Answer - C

42. The weather of Mediterranean type is found -
A. In Florida
B. In California
C. In Central China
D. in Hungary

Answer - 

43. In which type of weather, Coniferous forests are found?
A. Savannah
B. Mediterranean
C. Siberian
D. Hot desert

Answer - C

44. Which country is the largest producer of wool?
A. China
B. USA
C. Australia
D. Britain

Answer - C

45. Where is Due Pont?
A. China
B. Japan
C. India
D. USA

Answer - B

46. ​​Which of the following is called the world's coffee port?

A. São Paulo
B. Santos
C. Rio de Janeiro
D. venus aires

Answer - B

47. Which planet orbits the sun's slowest revolution?
A. Pluto
B. Jupiter
C. Mars
D. none of these

Answer - D

48. An astronomic unit is the average distance between the following -
A. Earth and Sun
B. Earth and Moon
C. Jupiter and the Sun
D. Pluto and the Sun

Answer - A

49. To maintain the environmental balance in the plains, minimum forest area is required.
A. 50 percent
B. 40 percent
C. 33 percent
D. 25 percent

Answer - C

50. India is mainly called a tropical country, due to the following -
A. Lantitudinal extent
B. Longitudinal extent
C. Areal size
D. Tropical monsoon climate

Answer - A

51. The best Coking coal is obtained -
A. from Neyveli
B. From Raniganj
C. Singrauli
D. from Jharia

Answer - D

52. Forest Research Institute is located at -
A. In Mysore
B. In Dehradun
C. in Nagpur
D. in Ernakulam

Answer - B

53. Which of the following states has lower literacy rate than the national average?
A. Karnataka
B. West Bengal
C. Andhra Pradesh
D. Maharashtra

Answer - C

54. Light year is -
A. Distance traveled by light in a year
B. Average distance between Earth and Sun
C. Average distance between the Earth and the Moon
D. Average distance between the Sun and a planet

Answer - A

55. Joule is related to 'energy' in the same way 'Pascal' is related to -
A. Volume
B. Pressure
C. Density
D. Purity

Answer - B

56. When a matchbox of a burning match is brought into contact with hydrogen gas, -
A. matchstick match burns continuously
B. Matchstick burns continuously with a slow blue flame
C. The matchstick is extinguished and the gas burns with a 'pop' sound
D. None of the above

Answer - C

57. The imaginary line that falls on a circular mirror passing through the focus and pole is called -
A. Focal Length
B. Principal axis
C. Apcher
D. None of these

Answer - B

58. If an object's focus falls on a concave mirror, how will its shadow form?
A. Between Focus and Center of Curve
B. Between focus and pole of convex mirror
C. Infinity
D. None of the above

Answer - C

59. How a bubble of air behaves in water -
A. A convex lens
B. a concave lens
C. A flat plate
D. None of these

Answer - B

60. The electric current is -
A. Charge Time
B. charging time
C. Charge Time
D. None of these

Answer - C

61. Prolog language developed -
A. 1972
B. In 1970
C. in 1975
D. in 1973

Answer - A

62. Advanced Research Projects Agency (ARPA) for the development of 
A. Website
B. Online
C. E-mail
D. Internet


Answer - D

63. Backbone is related to -
A. Hardware
B. From Software
C. From Cybercrime
D. From the Internet

Answer - D

64. Web came into existence -
A. In the United States
B. In India
C. in Switzerland
D. in Japan

Answer - A

65. Browser is used -
A. For technical people
B. For non-technical people
C. People who need to remember commands
D. For Literate people

Answer - D

66. Which of the following is not a search engine?

A. Dow Jones
B. Yahoo
C. Lycos
D. Meta Gravlar

Answer - D

67. Important classifications of video conferencing systems include -
A. 5
B. 4
C. 3
D. 2

Answer - C

68. Vaccine software is used to control the following -
A. Multimedia drawbacks
B. Email deficiencies
C. Hacking loopholes
D. Virus loopholes


Answer - D




69. Neuro Nowar is a base book -
A. For online
B. For Video Mail
C. For Cyberspace
D. For viruses

Answer - A

70. Gopher is useful -
A. In collecting various information
B. Centralizing for information
C. Locating information
D. Diversifying information

Answer - C

71. Which unit has the same quantity in all systems of units?
A. Acceleration due to gravity
B. Specific gravity
C. Pressure
D. Density

Answer - B

72. The metal, which reacts with acids and alkali, extracts hydrogen, is -
A. Zinc
B. Sodium
C. Potassium
D. calcium

Answer - A

73. Ammonium chloride solution is -
A. Acidic
B. Alkaline
C. Neutral
D. None of these


Answer - A




74. Which important metal with iron is used to make stainless steel?
A. Aluminum
B. Chromium
C. Tin
D. Carbon

Answer - B

75. Which of the following noble gas is not found in the atmosphere?
A. Argon
B. Krypton
C. Radon
D. Jeanon

Answer - A

76. Which of the following elements is oxide in coolant?
A. Silicon
B. Nitrogen
C. Carbon
D. Phosphorus

Answer - B

77. Choose the following from the following -
A. Regeneration
B. Budding
C. Gametes
D. Fission


Answer - C




78. Which hormone increases rapidly in reproductive (egg production) of human women?
A. luteinizing hormone
B. Estrogen
C. Follicle stimulating hormone
D. Progesteroni


Answer - B




79. Lobster is associated with which classification of anatomy?
A. arachnids
B. Crustaceans
C. Worms
D. Myriopods


Answer - B




80. Which plants have the capability of Nitrogen fixing?
A. Rice and Wheat
B. Maize and sugarcane
C. Gram and other pulses
D. Jute and Rice


Answer - C








81. Use of C-band dispatch requires -
A. 3 GHz
B. 4 GHz
C. 5 GHz
D. 6 GHz


Answer - B








82. Who among the following is not related to online services?
A. Computer service
B. SAM System
C. USA Online
D. Prodigy


Answer - B




83. Who is the mission director of Chandrayaan-I?
A. G. Madhavan
B. K. Radhakrishnan
C. Tk Alex
D. M. Annadurai


Answer - D




84. Database software includes the following -
A. 2
B. 3
C. 4
D. 5


Answer - D




85. In the following list of numbers, there is 2 after 1, but not before 4, find the number of such 2 -
42121421124441221214422421214142124146
A. two
B. three
C. four
D. five


Answer - C




86. A number is greater than 3 but less than 8, it is greater than 6, but less than 10, such number is -




A. 5
B. 6
C. 7
D. 8


Answer - C




87. A boy is standing at a distance of 1 meter in front of a flat glass, the distance between the boy and his shadow will be -
A. 2 meters
B. 2.5 m
C. 3 meters
D. 3.5 m


Answer - A




88. Raman starts walking towards west, after walking 10 meters he turns towards north, after walking 20 meters he turns towards east and walks 10 meters, how far is he from his point of origin and kiss In which direction?
A. 10 meters south
B. 20 meters south
C. 20 meters north
D. 10 meters north


Answer - C




89. Ramesh is taller than Ajay, Vijay is taller than Suresh and Ramesh, who is the youngest among them?
A. Ramesh
B. Suresh
C. Ajay
D. Can not be determined


Answer - D




90. If 'rain' is called 'water', 'water' is called 'road' and 'road' is called 'cloud', 'cloud' is called 'sky' and 'sky' is called 'sea' and sea. 'Way' so where does an airplane fly?
A. In the sky
B. At Sea
C. In the path
D. in the cloud


Answer - B




91. Which is the largest producer of soybean in India
A. Maharashtra
B. Punjab
C. Kerala
D. Madhya Pradesh


Answer - D




92. Which is called 'Tiger State'?
A. Rajasthan
B. Madhya Pradesh
C. Uttar Pradesh
D. Jammu and Kashmir


Answer - B




93. Which state of India has the highest forest area?
A. Assam
B. Uttar Pradesh
C. Himachal Pradesh
D. Madhya Pradesh


A


nswer - D




94. Where is the only tribal sports school located in Madhya Pradesh?
A. Sehore
B. Jhabua
C. Alirajpur
D. Petlavad


Answer - C




95. Recently Sagar came in the news -
A. Due to Indian Institute of Management
B. Due to Indian Institute of Technology
C. Due to Central University
Due to D. Technical University


Answer - C




96. Rani Durgavati is related to -
A. Rewa
B. From Gwalior
C. from emerald
D. from Jabalpur


Answer - D




97. Which sport has been declared as 'State Sports' in Madhya Pradesh?
A. Kabaddi
B. Kho-kho
C. Malkhamb
D. Volleyball


Answer - C




98. A cement factory has been established in Satna -
A. By Ultra Tech
B. By Birla Corporation
C. J.P. By cement
D. A.C.C. by


Answer - B




99. Open University is located in Madhya Pradesh.
A. In Satna
B. Indore
C. in Jabalpur
D. in Bhopal


Answer - D




100. The population density of Madhya Pradesh is -
A. 201 people per sq km
B. 196 people per sq km
C. 198 people per sq km
D. 199 people per square km


Answer - B












101. Vijay is seventh from the top and 28th from the bottom, how many students are there in his class?
A. 33
B. 34
C. 32
D. 35


Answer - B








102. In the class of 73, Anuj's position is 23rd from the top, what will be his bottom position?
A. 48
B. 49
C. 50
D. 51
Answer - D


103. If Vijay says 'Viju's mother is my mother's only daughter', then how is Vijay related to Viju?
A. Brother
B. Grandfather
C. Father
D. None of these


Answer - D




104. 'Fan' is related to 'leaves' in the same way as 'wheel' is related to -
A. Round
B. By car
C. Spokes
D. Walking forward


Answer - C




105. If 1/7 of one-third of a number is 5, what will be 25 percent of 400 of the number?
A. 21
B. 100
C. 115
D. 105


Answer - D




106. Seema and Meena divide ₹ 25,000 in the ratio of 3: 2 respectively, if ₹ 5,000 is added to the fraction of both, which new ratio will be formed?




A. 2: 3
B. 3: 4
C. 5: 4
D. 4: 3

Answer - D




107. If aμw = 4/3 and aμ8 = 3/2, then what will be the value of wμg?
A. 8/9
B. 9/8
C. 3/5
D. 5/3


Answer - B




108. Who is the recipient of Arjuna Award related to Madhya Pradesh in the field of Yachting?
A. G. L. Yadav
B. Shivendra Singh
C. Sunil Keer
D. Roop Singh Sailor


Answer - A




109. How many new child development projects have been approved in Madhya Pradesh in the year 2009?
A. 84
B. 85
C. 86
D. 87


Answer - C




110. Which of the following is responsible for the construction of Chambal Valley?
A. Splash
B. Sheet
C. Rill
D. Street


Answer - D




111. Amarkantak is located at -
A. In Chhattisgarh
B. In Uttar Pradesh
C. In Maharashtra
D. In Madhya Pradesh
Answer - D

112. According to the last census survey, literacy rate in Madhya Pradesh is -
A. 63.2 percent
B. 63.7 percent
C. 63.3 percent
D. 63.5 percent


Answer - B




113. Defense Vehicle Factory is located at -
A. In Itarsi
B. in Chhindwara
C. In Khajuraho
D. in Jabalpur


Answer - D




114. According to the last census survey, the sex ratio in Madhya Pradesh is -
A. 919 females per 1000 males
B. 920 females per 1000 males
C. 918 females per 1000 males
D. 921 females per 1000 males


Answer - A




115. According to the last census survey, the urban population of Madhya Pradesh is -
A. 1.60 Crore
B. 1.70 Crore
C. 1.50 Crore
D. 1.80 Crore


Answer - A




116. What is the area of ​​Madhya Pradesh?
A. 380506 sq km
B. 398207 sq km
C. 308252 sq km
D. 308595 square kilometers


Answer - C

117. The Central Regional Council of Sports Authority of India is located at -
A. Indore
B. in Jabalpur
C. in Gwalior
D. in Bhopal
Answer - D
118. Who is the Leader of the Opposition in the Madhya Pradesh Legislative Assembly?
A. R. K. Pachauri
B. Shyama Devi
C. Jamuna Devi
D. N. K. Lion


Answer - C




119. The waterfall is located -
A. in Jabalpur
B. in Rewa
C. Indore
D. in Narsinghpur


Answer - B




120. Where is the largest indoor stadium in India?
A. Indira Gandhi Indoor Stadium, New Delhi
B. Netaji Indoor Stadium, New Delhi
C. Jawaharlal Nehru Stadium, New Delhi
D. None of the above


121. Who received the individual gold medal at the Beijing Olympics?
A. Sushil Kumar
B. Vijendra Kumar
C. Abhinav Bindra
D. Rajyavardhan Singh Rathore


Answer - C








122. How many nations participated in the third Commonwealth Youth Games, 2008?
A. 69
B. 71
C. 73
D. 75


Answer - B




123. In which sport has Sumanbala represented India?
A. Chess
B. Women's Hockey
C. Shot Put
D. Women's Cricket


Answer - B




124. Mohan Bhutia is related to -
A. From Football
B. From Shooting
C. From Wrestling
D. Chess


Answer - A




125. Sports Authority of India
Who is the person?
A. Sharad Pawar
B. M.S. Gill
C. Sunil Gavaskar
D. Rajiv Shukla


Answer - B




126. Farvez Mahroof is a cricketer -




A. to Bangladesh
B. of Pakistan
C. of Sri Lanka
D. of Indonesia


Answer - C




127. Lal Bahadur Shastri Cricket Stadium is located at
A. In New Delhi
B. in Chennai
C. in Hyderabad
D. in Mumbai


Answer - C




128. Who has been decorated with Honorary Lieutenant Colonel in the Territorial Army?
A. Anil Kumble
B. Kapil Dev
C. Sachin Tendulkar
D. Sunil Gavaskar


Answer - B




129. Who is going to win the Irani Trophy-2008?
A. Rest of India
B. Delhi
C. Islamabad
D. Kabul


Answer - A




130. Saina Nehwal is related to -
A. From the bridge
B. From Golf
C. from tennis
D. from Badminton


Answer - D




131. Awarded 40th Jnanpith Award -
A. Arundhati Roy
B. Rahman Rahi
C. I.S. Dhillon
D. Yamuna Devi


Answer - B




132. Atom bomb was dropped on Hiroshima -
A. On August 6, 1945
B. On August 11, 1945
C. On August 9, 1945
D. On August 14, 1945


Answer - A




133. Dabbawala is established -
A. In Bhopal
B. In New Delhi
C. In Kolkata
D. in Mumbai


Answer - D




134 is considered a loose connection -
A. Level One Connection
B. Level Two Connection
C. Level Three Connection
D. Level Four Connection


Answer - C




135. Wakhard is involved in which production?
A. Automobiles
B. Medicines
C. Mobiles
D. Chemicals


Answer - B




136. Science literacy will be celebrated throughout the country in the decade of ……….
A. 2008-2017
B. 2010-2019
C. 2009-2018
D. 2007-2016


Answer - C




137. The Philadelphia Inquirer in the USA is a -
A. Daily newspaper
B. Weekly magazine
C. Monthly magazine
D. Annual Report


Answer - A




138. World Environment Day is celebrated on -
A. 1 June
B. 5 June
C. 15 June
D. None of these


Answer - B




139. The author of 'Sea of ​​Poppies' is -
A. Namita Gokhale
B. Shashi Tharoor
C. Amitav Ghosh
D. Indrajit Hazra
Answer - C
140. The kronor currency is -
A. of France
B. of Denmark
C. of Sweden
D. of Norway
Answer - D
141. Agricultural University is located at -
A. Indore
B. In Bhopal
C. in Jabalpur
D. at sea
Answer - C




142. Which city of Madhya Pradesh is known as 'Energy Capital'.
A. Rewa
B. Satna
C. straight
D. harvest
Answer - C


143. Number of districts in Madhya Pradesh is -
A. 48
B. 50
C. 46
D. 49
Answer - B
144. Which is the least populous district of Madhya Pradesh state?
A. Dindori
B. Dhar
C. Harda
D. Umaria
Answer - C
145. The Prime Minister of China is -
A. Wen Jiabao
B. Hu Jintao
C. Moo Findui
D. Chow Sonio
Answer - A
146. 195th is a free country.
A. Bolivia
B. East Timor
C. Tibet
D. Kosovo
Answer - D
147. Sir Alex Ferguson is associated with the following game -
A. Cricket
B. Football
C. Hockey
D. Volleyball
Answer - B
148. Indian Green is related to -
A. Santosh Trophy
B. From the Challenger Trophy
C. From Rabo Bank Trophy
D. Ranji Trophy
Answer - B
149. How many champions India has produced so far, who have brought world chess medals to the country?
A. 14
B. 15
C. 16
D. None of these
Answer - B
150. Vijender is related to -
A. From cricket
B. From Kabaddi
C. From Voxig
D. from hockey
Answer - C

No comments:

Post a Comment

Most Read

Monetize your website traffic with yX Media
//disable Text Selection and Copying