MPPSC PRELIMS PREVIOUS YEAR SOLVED PAPER 2010 - MAINS QUESTION - DAILY CURRENT AFFAIR QUESTIONS AND ANSWERS

Wednesday, December 30, 2020

MPPSC PRELIMS PREVIOUS YEAR SOLVED PAPER 2010

MPPSC PRELIMS 2010 OLD PAPER SOLUTION PAPER -1  


1. How many years did Gandhiji live in South Africa?

A. 20 years
B. 21 years
C. 16 years
D. 15 years

Answer - B

2. Alha-Udal was related to -

A. from Chanderi
B. From Vidisha
C. from Mahoba
D. from emerald

Answer - C

3. Mandla was the capital -

A. Scindia's
B. Holkar's
C. of Gond
D. Parmar's

Answer - C

4. In which book of Kalidasa the beauty of Amarkantaka is depicted?

A. Kumarasambhava
B. Shakuntalam
C. Meghdootam
D. Seasonality

Answer - C

5. Which of the following temples is not in Khajuraho?

A. Kandaria Mahadev
B. Sixty-four Elf
C. Dashavatar
D. Chitragupta

Answer - C

6. Durgavati who fought with Akbar was the queen of ………

A. Mandla
B. Mandu
C. Asirgarh
D. Ramgarh


Answer - A




7. Which dynasty helped the British most in the freedom struggle of 1857?

A. Scindia of Gwalior
B. Holkar of Indore
C. Bhonsle of Nagpur
D. Lodhi of Ramgarh

Answer - A

8. After August 15, 1947, which part of India remained under Portugal?

A. Goa
B. Sikkim
C. Pondicherry
D. Andaman and Nicobar

Answer - A

9. The last Viceroy of India was -

A. Lord Wavell
B. Lord Mountbatten
C. Lord Linlithgow
D. Akinlake

Answer - B

10. Which one of the following Azad Hind Fauj officers did not face the trial on the Red Fort?

A. Gurdial Singh
B. Prem Sehgal
C. Mohan Singh
D. Shah Nawaz

Answer - C

11. Who was the President of the Constituent Assembly of Independent India?

A. Dr. Bhimrao Ambedkar
B. Dr. Rajendra Prasad
C. C. Rajagopalachari
D. KM Scribe

Answer - B

12. Who assumed power as an interim parliament on the midnight of 14–15 August 1947?

A. Central Legislative Assembly
B. Constituent Assembly
C. Interim Government
D. Chamber of Princess

Answer - C

13. Who is the guardian of Indian Constitution?

A. President
B. Parliament
C. Council of Ministers
D. Supreme Court

Answer - D

14. What is the fixed member number of Lok Sabha?

A. 541
B. 543
C. 444
D. 545

Answer - D

15. In the Constituent Assembly there was talk of postponing adult suffrage for 15 years -


A. Dr. Rajendra Prasad
B. Jawaharlal Nehru
C. Maulana Azad
D. Dr. Bhimrao Ambedkar

Answer - C

16. Who among the following held the office of the Speaker in the Central Legislative Assembly of the British era and the Parliament of independent India?

A. Sir Abdur Rahim
B. G.V. Mavalankar
C. Anant Shayanam Iyengar
D. Vitthalbhai Patel

Answer - B

17. Which English messenger from India came to Mandu from Ajmer behind Jahangir?

A. Clive
B. Tomas Row
C. Lord Astor
D. Clyde

Answer - B

18. Who sang Iqbal's songs 'Hindostan Hamara' and 'Jana-gana-mana' at the Central Assembly in the midnight of 14-15 August 1947?

A. Rameshwari Nehru
B. Meera Ben
C. Sucheta Kripalani
D. M.S. Subbalakshmi

Answer - C

19. Who was the first Indian Governor General of India?

A. Mountbatten
B. C. Rajagopalachari
C. Dr. Rajendra Prasad
D. Sardar Vallabhbhai Patel

Answer - B

20. Who is called the father of modern economics?

A. Adam Smith
B. Marshall
C. Keynes
D. Robbins

Answer - A

21. The Finance Bill is introduced in the House by the Government of India -

A. In Rajya Sabha
B. In Legislative Assembly
C. In the Legislative Council
D. In Lok Sabha

Answer - D

22. The Indian Constitution does not confer which of the following rights?

A. Right to equal accommodation
B. Right to equality
C. Right to practice religion
D. Right to freedom

Answer A

23. Who has the right to send a case that is pending in any court of the country?

A. President
B. Supreme Court
C. High Court
D. None of these

Answer - B

24. Somnath Chatterjee is MPs from the parliamentary constituency.

A. Nandigram
B. Belapur
C. Bolpur
D. Verdwan


Answer - C

25. On which floor of Parliament can a legal bill be laid?

A. In the Lok Sabha
B. In Rajya Sabha
C. On either side of Parliament, both A and B
D. None of the above

Answer - C

26. The Council of Ministers is responsible to whom?

A. of Parliament
B. President
C. Speaker of Lok Sabha
D. Speaker of Lok Sabha and Chairman of Rajya Sabh

Answer - A

27. In the Constitution of India -

A. There are 9 schedules
B. There are 12 schedules
C. There are 10 schedules
D. There are 11 schedules

Answer - B

28. Prime Minister Manmohan Singh -

A. Member of Lok Sabha from Punjab
B. Member of Rajya Sabha from Punjab
C. Member of Rajya Sabha from Rajasthan
D. Member of Rajya Sabha from Assam

Answer - D

29. Which first Speaker gave up the formal 'wig' and wore the Gandhi cap to preside over the House?

A. Satyanarayan Sinha
B. Dr. Rajendra Prasad
C. G.V. Mavalankar
D. Sanjeeva Reddy

Answer - C

30. Saturn (Saturn) planets -

A. Pluto is colder than
B. is colder than Neptune
C. is warmer than Neptune
D. is hotter than jupiter

Answer - C

31. What is the fixed member number of Rajya Sabha?

A. 220
B. 230
C. 210
D. 250

Answer - D

32. The current Chairman of Rajya Sabha is -

A. Meera Kumar
B. Najma Heptullah
C. Hamid Ansari
D. Pratibha Patil

Answer - C

33. Secretariate of Indian Parliament -

A. Parliamentary The work is under the minister
B. President is under
C. is independent of government
D. is under the Supreme Court

Answer - A

34. How is Rajya Sabha dissolved?

A. On completion of the term of the Chairman
B. President dissolves after five years
C. dissolves automatically with the Lok Sabha
D. None of the above

Answer - D

35. In which year Parliament adopted the Indian Constitution?

A. 1947
B. 1948
C. 1950
D. 1952

Answer - C

36. What is the distance of the Earth from the Sun?

A. 107.7 million km
B. 142.7 million km
C. 146.6 million km
D. 149.6 million km

Answer - D

37. Which is the largest desert in the world?

A. Gibson
B. Great Sandy
C. Govi
D. Sahara

Answer - D

38. What is the number of Oceans on Earth?

A. 5
B. 6
C. 7
D. None of these

Answer - A

39. Highest temperature on Earth is recorded -

A. On the equator
B. 10 ° North latitude
C. 20 ° at northern latitude
D. 25 ° North latitude

Answer - A

40. Mount Everest is in the country …….

A. China
B. India
C. Nepal
D. Bhutan

Answer - C

41. Most rubber is cultivated -

A. In India
B. In China
C. In the Amazon and Zaire Basins
D. in England

Answer - C

42. The mountains of Nagaland are becoming increasingly barren, the main reason for this is -

A. Insurgency
B. Urbanization
C. Shifting cultivation
D. Rapid population growth

Answer C

43. Which is the highest mountain peak in India?

A. Everest
B. Siachen.
C. K-2
D. Kargil

Answer - C

44. Summer Solstice occurs every year -

A. On 23 September
B. On March 21
C. On 4 July
D. on June 21

Answer - D

45. Which waterfall of India is popularly known as Niagara Falls?

A. Barkana Falls
B. Chitrakoot Falls
C. Silver Falls
D. Kevati Falls

Answer - B

46. ​​The deepest oceanic trough in the world is -

A. Tonga
B. Mariana
C. Philippine
D. Karmadek

Answer - B

47. The longest river in the world is -

A. Amur
B. Hwang Ho
C. Amazon
D. Neil

Answer - D

48. Largest lake in the world of fresh water is -

A. Lake Huron
B. Lake Baikal
C. Lake Michigan
D. Chilka Lake

Answer - C

49. Which of the following countries has the highest coal content?

A. Australia
B. China
C. New Zealand
D. Brazil

Answer - B

50. In India, rice is cultivated in those areas where annual rainfall -

A. is greater than 20 cm
B. is more than 30 cm
C. is more than 40 cm
D. is more than 100 cm

Answer - D

51. How much land area of ​​India is forest?

A. 33.5 percent
B. 21.02 percent
C. 44.7 percent
D. 17.7 percent

Answer - B

52. The highest rainfall in India is in …… .. area.

A. Western Ghats, Himalayas and Meghalaya
B. Madhya Pradesh and Bihar
C. Uttar Pradesh, Haryana and Punjab
D. Andhra Pradesh and Vidarbha


Answer - A




53. Tehri Dam is built -
A. On the Tehri River
B. On Yamuna River
C. On the Alaknanda River
D. On the Ganges River


Answer - C




54. India in the shape of the world -
A. is the fifth largest country
B. is the sixth largest country
C. is the seventh largest country
D. None of the above


Answer - C




55. Which is the largest tribal population state in India?
A. Assam
B. Orissa
C. Madhya Pradesh
D. Bihar


Answer - C




56. Thermoscope, who invented the initial thermometer?
A. Sir Christopher Wren
B. Charles F. Richer
C. Galileo
D. Veno Gutenberg


Answer - C




57. Which acid is found in Vinegar?
A. Lactic acid
B. citric acid
C. malic acid
D. Acetic acid


Answer - D




58. Which of the following elements does not cause pollution?
A. copper
B. Cadmium
C. Arsenic
D. Nickel


Answer - A




59. Which of the following is absent in a biotic cell?
A. Cellulose cell wall
B. Center
C. mitochondria
D. None of these


Answer - A


60. How many chambers are there in the heart?
A. 2
B. 4
C. 6
D. 8

Answer - B

61. How many villages are there in India?
A. 5 lakhs
B. 6 lakh 30 thousand
C. 8 Lakhs
D. None of these

Answer - D

62. What percentage of people live below the poverty line in India?
A. 29.5 percent
B. 23.5 percent
C. 40.5 percent
D. 27.5 percent


 Answer  B


63. Which of the following is not a Union Territory?

A. Goa
B. Lakshadweep
C. Dadra and Nagar Haveli
D. Chandigarh

Answer - A

64. Who discovered electric bulb?

A. Thomas Edison
B. Alexander Graham Bell
C. William Cook
D. Terry Edison

Answer - A

65. Who gave the principle of Gravity?

A. Charles Newton
B. Charles Babbage
C. Isaac Newton
D. John Adams

Answer - C

66. Which is the largest mammal?

A. Whale
B. African Elephant
C. Hippopotamus
D. Polar Bear

Answer - A

67. The flying mammal is -

A. Jaguar
B. Ostrich
C. Pelican
D. Bats

Answer - D

68. Evolutionism Who propounded the theory of Evolution?

A. Spencer
B. Darwin
C. Wallace
D. Huxley

Answer - B

69. What is the approximate body weight of a 14-year-old teenage boy?
A. Around 12 kg
B. Around 14 kg
C. Around 25 kg
D. around 37 kg


Answer - D

70. What is generally the average speed of a bee?
A. 10 km per hour
B. 5 km per hour
C. 1 km per hour
D. 16 km per hour


Answer - D

71. How many grams of protein is required by the feeding mother in her daily diet?
A. 30 grams
B. 20 grams
C. 70 grams
D. 100 grams


Answer - C


72. Who was the first astronaut to go into space (Astronaut)?
A. Yuri Gagarin
B. Alan Shefford
C. S. Titov
D. John Young


Answer - A

73. Which part of an animal cell is called a powerhouse?
A. Cell wall
B. Nucleus
C. Mitochondria
D. Entire cell

Answer - C

74. Stephen Hawking -
A. Pianist is
B. is a guitarist
C. Scientist is
D. is an American politician

Answer - C

75. Which of the following animals was sent to space on November 3, 1957?
A. Otolith
B. Lyca
C. Baker
D. Belka


Answer - B

76. What is Lithotripsy?
A. The art of writing on stones
B. Breaking kidney stones
C. To find the age of stones by carbon method
D. Trimming stones for home use


Answer - B




77. What is fever?
A. Inflammation of Skin
B. Inflammation of blood platlets
C. Pain
D. Inflammation of blood cells


Answer - D

78. Who was the inventor of penicillin?
A. Alexander Graham Bell
B. Alexander Fleming
C. Christopher McDonald
D. Albert Einstein


Answer - B




79. What functions does blood perform in the body?
A. carries oxygen throughout the body
B. Creates Liquidity
C. Food is helpful in Digestion
D. Helps in standing


Answer - A

80. What is the pH value of human blood?
A. 7.36 to 7.42
B. 8.36 to 8.42
C. 6.36 to 6.42
D. None of these


Answer - A

81. What is Tejas?
A. First fighter aircraft built in India
B. Air-to-air missile
C. Remote Driven Aircraft
D. The fastest flying aircraft

Answer - A

82. What is the name of the spacecraft on NASA's Mars?
A. Phoenix
B. Roger
C. Florida
D. John Kennedy


Answer - A

83. What is the full form of e-mail?
A. Electronic Mail
B. Electric Mail
C. Electromagnetic Mail
D. None of these


Answer - A

84. 'Microsoft Word' example is -
A. of an operation system
B. of an input device
C. of a processing device
D. Application software


Answer - D

85. What do you understand by hacking?
A. Searching
B. Security
C. Both A and B
D. None of these


Answer - D

86. How many days will the picture message be in the private inbox?

A. 28 days
B. 30 days
C. 15 days
D. 7 days


Answer - B

87. The process of carrying 'Commands' is -
A. Fetching
B. Storing
C. decoding
D. Executing


Answer - A

88. 5.72% of 418 is -
A. 23.7096
B. 23.9096
C. 24.8096
D. 24.9096


Answer - B

89. Find the next letter in the following series -
J, F, M, A, M, J, J,… ..
A. J
B. A
C. S
D. O

Answer - A

90. A clock is shown at 3:30. What is the angle between the minute and hour needles?

A. 45 °
B. 60 °
C. 75 °
D. 90 °

Answer - C

91. The size of virtual memory depends on -
A. Address lines
B. On the database
C. on disk space
D. All these


Answer - C




92. Which of the following is not a search engine
A. Google
B. Altavista
C. Science Direct
D. Orkut


Answer - C




93. What can we send via video mail?
A. Graphics
B. Video clips
C. Video Message
D. All of the above


Answer - D




94. The word 'blog' is a combination of two words -
A. Web-log
B. Wave-log
C. Web blog
D. wad-lock


Answer - A




95. Which of the following memory has the shortest access time?
A. Cache memory
B. Magnetic bubble memory
C. Magnetic Core Memory
D. Random Access Memory


Answer - A

96. Which of the following has the same relation as BREAD: DBARE?
A. SWORN: NSOWR
B. GLAZE: EGZAL
C. LOWER: RLEWO
D. None of these


Answer - D

97. Ram is sitting to the immediate left of Hari, but not after Kamal. Shiva is sitting to the right of the lotus, if the four friends are sitting in a circle, then who is sitting to the right of Hari?
A. Shiva
B. Ram
C. Lotus
D. Hari


Answer - C

98. Which of the following rivers does not flow in Madhya Pradesh?
A. Mahanadi
B. Narmada
C. Tapti
D. Krishna


Answer - D

99. Where is Ravana worshiped in Madhya Pradesh?
A. Dhana village of Sagar district
B. Bhadkhedi village of Shajapur district
C. Sehora of Jabalpur district
D. None of the above


Answer - D




100. Which of the following is not a Sanskrit poet from Madhya Pradesh?
A. Kalhan
B. Bhavabhuti
C. Mandan Mishra
D. Kalidas


Answer - A

101. Vidisha …… .. is situated on the banks of the river.

a. Betwa
B. Kshipra
C. Narmada
D. Chambal

Answer - A

102. Which region of Madhya Pradesh is called Gondwana?

A. Narmada Valley
B. Chambal Valley
C. Northern Territory
D. Southeast Region


Answer - D


103. King Bhoja ruled -

A. Bastar
B. On the edge
C. On Mahakaushal
D. on Ujjain


Answer - B




104. Tungsten is obtained from which region of Madhya Pradesh?
A. Gwalior Region
B. Baghelkhand Region
C. Hoshangabad Region
D. Malwa


Answer - C

105. In which district is the Dinosaur Fossil (Fossil) National Park being established?
A. Balaghat
B. Mandsaur
C. Torrent
D. Mandla

Answer - C

106. India's largest mosque (Mosque) -

A. Mandu is in
B. is in Gwalior
C. is in Bhopal
D. is in Indore

Answer - C

107. Which mineral is found in Madhya Pradesh?
A. Aluminum
B. Asbestos
C. Barium Sulphate
D. Bauxite

Answer - D

108. The Cotton Research Center of Madhya Pradesh is located at -
A. In Khandwa
B. In Khargone
C. in Jabalpur
D. in Indore

Answer - D

109. Where is the first open prison set up?
A. Hoshangabad
B. fold
C. harvest
D. Jhabua


Answer - A




110. Bhopal is inhabited -
A. Seven Hills
B. Five Hills
C. on a hill
D. on two hills


Answer - A

111. Which city of Madhya Pradesh is in the Indo-Gangetic plains?
A. Gwalior
B. Indore
C. Bhopal
D. Jabalpur

Answer - D

112. Rivers of Madhya Pradesh except Narmada and Tapi -
A. She goes to the Arabian Sea
B. Goes to Bay of Bengal
C. joins the Indian Ocean
D. merge into other rivers

Answer - D




113. Largest area of ​​forests of India -
A. is in Assam
B. is in Uttar Pradesh
C. is in Madhya Pradesh
D. is in Arunachal Pradesh

Answer - C

114. Which city is famous for marble rocks?
A. Ujjain
B. Indore
C. Jabalpur
D. Mandu


Answer - C


115. Narmada River is its source of origin -
A. originates from Amarkantak
B. originates from Panchmadi
C. originates from Bhedaghat
D. originates from Chitrakoot

Answer - A

116. Which of the following dialects is not spoken in Madhya Pradesh?
A. Malvi
B. Bundelkhandi
C. Goundi
D. Kauravi

Answer - D

117. Which region of Madhya Pradesh was merged with Maharashtra in 1956?
A. Malwa
B. Chhattisgarh
C. Vidarbha
D. Chanderi

Answer - C

118. Which leader of Madhya Pradesh became first Minister of Defense and later Home Minister in Nehru's cabinet?

A. Prakash Chandra Sethi
B. Ravi Shankar Shukla
C. Kailashnath Katju
D. Dwarkanath Mishra


Answer - C

119. Who built Gujari Mahal?
A. Surajsen
B. Mansingh
C. acceleration
D. Akbar


Answer - B

120. Where is Tansen's Tomb located?
A. Gwalior
B. Shivpuri
C. Bhopal
D. Agra

Answer - A

121. The total length of Narmada River in Madhya Pradesh is
A. 1077 km
B. 1071 km
C. 1075 km
D. 1072 km

Answer - A

122. Which tourist destination of Madhya Pradesh is the most attractive center for foreign tourists?

A.GWALIRO
B. Datia
C. Orchha
D. Khajuraho


 Answer D


123. Which dynasty gave India the famous Khajuraho temples?

A. Parmar
B. Maurya
C. Chandel
D. Holkar

Answer - C

124. Madhya Pradesh is part of geological terms.

A. Vindhyan rock
B. of Gondwanaland
C. Deccan Trap
D. None of these


Answer - C

125. How much population of Madhya Pradesh is below the poverty line?

A. 36.5 percent
B. 37.5 percent
C. 38.5 percent
D. 40 percent

Answer - D

126. Who is Pushpa Kamal Dahal 'Prachanda'?

A. Hindi poet
B. Revolutionary Thinker
C. Nepali Prime Minister
D. None of these

Answer - C

127. In the US presidential election held in 2008, whom did the Republican candidates declare their Vice President?

A. David Kennedy
B. David Shepherd
C. Sarah Palin
D. John McCain

Answer - C

128. What percentage of votes did the Republican candidate get in the 2008 presidential election?

A. 52 percent
B. 50.5 percent
C. 47 percent
D. 51 percent

Answer - C

129. Who is Mahinda Rajapaksa?

A. Sri Lankan Ambassador to India
B. Sri Lankan Foreign Minister
C. Sri Lankan Army Chief
D. Sri Lankan President

Answer - D

130. Who signed on behalf of India the Indo-US nuclear deal in 2008?

A. Prime Minister Manmohan Singh
B. President Pratibha Patil
C. External Affairs Minister Pranab Mukherjee
D. Nuclear agreement committee

Answer - C

131. Abhinav Bindra won the Gold Medal in which competition?

A. Blanc M Shooting
B. Air Rifle Shooting
C. Heavy Rifle Shooting
D. Pistol Shooting

Answer - B

132. Jeev Milkha Singh one -

A. is a chess player
B. is a golfer
C. Grand Pre Is a racer
D. is a racer

Answer - B

133. Who won the first gold medal for India at the Asian Games 2010?

A. Abhinav Bindra
B. Saina Nehwal
C. Vijendra Singh
D. Pankaj Advani

Answer - D

134. How many Test wickets did Anil Kumble take?

A. 618
B. 619
C. 620
D. 621

Answer - B

135. Winners of Nobel Literature Prize-2010 From where?

A. Uruguay
B. Peru
C. Brazil
D. Mexico

Answer - B

136. Who is the Indian wrestler who won bronze medal in wrestling in Beijing Olympics 2008?

A. Akhil Kumar
B. Sushil Kumar
C. Joginder Singh
D. Vijay Singh

Answer - B

137. Saina Nehwal -

A. Played badminton quarterfinal in Beijing Olympics
B. Played semi-finals in Beijing Olympics
C. All Woman played badminton final
D. All women played tennis final

Answer - A

138. In how many ways can a batsman be 'out' in cricket?

A. 5
B. 6
C. 8
D. 10

Answer - D

139. Who is the winner of 'FIFA' World Cup-2010?

A. Brazil
B. Germany
C. Australia
D. Spain

Answer - D

140. Whom did Viswanathan Anand beat to become World Champion in 2010?

A. Gary Kasparov
B. Gary Karpov
C. Veslin Topalov
D. Anatoly Karpov

Answer - C

141. How many films of Aamir Khan have been nominated for Oscar Awards?

A. two
B. three
C. four
D. five

Answer - B

142. Who has received the 2008 Indian Jnanpith Award?

A. Akhlaq Mohammad Khan
B. Ali Sardar Jafri
C. Rahman Rahi
D. onv Ugly

Answer - A

143. On what date did Chandrayaan reach Chandra Room?

A. 3 November
B. 6 November
C. 8 November
D. None of these

Answer - C

144. Which of the following is not a writer?

A. Neerad C. Chaudhary
B. Vikram Seth
C. Arundhati Roy
D. Zubin Mehta

Answer - D

145. Admiral Gorshkov -

A. Naval Chief of Russia is
B. is a naval aircraft carrier
C. Airforce is the headquarters of
D. Naval Organization is

Answer - B

146. Police of which of the following states is not under the state government?

A. Madhya Pradesh
B. Delhi
C. Bihar
D. Uttar Pradesh

Answer - B

147. Which one of the following planets does not belong to the solar system?

A. Mercury
B. Florida
C. Venus
D. Saturn

Answer - B

148. In the year 2009, Pandit Bhimsen Joshi has been given the honor -

A. Tansen Honors
B. Padmashree
C. Padma Bhushan
D. Bharatratna

Answer - D

149. Who is the winner of Booker Prize in the year 2008?

A. Indra Sinha
B. Kiran Desai
C. Arundhati Roy
D. Arvind Adiga

Answer - D

150. Who is the current director of BARC?

A. Satish Dhawan
B. RK Sinha
C. G. Madhavan Nair
D. Dr. Ramanna

Answer - B

No comments:

Post a Comment

Most Read

Monetize your website traffic with yX Media
//disable Text Selection and Copying