MP JAIL PRAHARI SOLVED PAPER GK SOLUTION 2018 30 1ST SHIFT - MAINS QUESTION - DAILY CURRENT AFFAIR QUESTIONS AND ANSWERS

Monday, January 11, 2021

MP JAIL PRAHARI SOLVED PAPER GK SOLUTION 2018 30 1ST SHIFT

MP JAIL PRAHARI EXAM GK QUESTIONS SOLVED PAPER

]


30h Sep 2018 09:00AM


Topic:- General Knowledge


1) Who created history by becoming the first Indian gymnast to win gold medal in the vault event of FIG Artistic Gymnastics World Challenge Cup at Mersin, Turkey? 


1. Sushil Kumar 

2. Ashwini Nachappa 

3. Dipa Karmakar 

4. Aruna Reddy 


Correct Answer :-  Dipa Karmakar


2) United Nations General Assembly (UNGC) has declared June 21 as: 


1. International Yoga Day 

2. International Doctors Day 

3. World Environment Day 

4, International Health Day 


Correct Answer :-  International Yoga Day


3) Madhya Pradesh Irrigation Efficiency Improvement Project focuses on which of the following irrigation systems?


1. Sagar Nadi Medium Irrigation Project 

2. Omkareshwar Major Irrigation Project 

3. Bundala Medium Irrigation Project 

4. Kundalia Irrigation Project 


Correct Answer :-  Kundalia Irrigation Project 


4) has been selected for the development in MP, by The Ministry of Tourism under the Iconic Tourist

Sites Development Project. 


1. Gwalior 

2. Bhimbetka 

3. Sanchi

4. Khajuraho 


Correct Answer :-  Khajuraho 


5) ‘More crop per drop’ idea comes under which of the following schemes? 


1. Pradhan Mantri Vaya Vandana Yojana 

2. Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana

3. Antyodaya Yojana 

4. Accelerated Irrigation Benefit Programme


Correct Answer :- Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana 


6) Who was posthumously awarded the Best Actress National Award in 2018? 


1. Reema Lagoo 

2, Sridevi 

3. Nargis Rabadi 

4. Zohra Sehgal


Correct Answer :-  Sridevi 


7) The first democratically elected communist government was formed in 


1. Kerala in 1958 

2, Kerala in 1957 

3. Puducherry in 1957

4. Tripura in 1957 


Correct Answer :- Kerala in 1957


8) The Indian Institute of Forest Management is located in which district of Madhya Pradesh? 


1. Indore 

2, Ujjain 

3. Gwalior 

4. Bhopal 


Correct Answer :-  Bhopal 


9) The theme for the 2018 International Yoga Day was 


1. Yoga for Peace 

2. Yoga for Peaceful Mind 

3. Yoga for All 

4. Yoga for Health 


Correct Answer :-  Yoga for Peace 


10) The largest riverine island in the world 'Majuli' is located in. 


1. Nagaland 

2. Mizoram 

3. Assam 

4. Manipur 


Correct Answer :- Assam 


11) Kadaknath meat that recently got GI tag is a specialty of which MP district? 


1. Sagar

2. Raisen 

3. Rewa

4. Jhabua 


Correct Answer :-  Jhabua 


12) India’s only mechanized diamond mine is located in which district of Madhya Pradesh? 


1. Gwalior 

2. Sagar 

3. Panna 

4, Satna 


Correct Answer :-  Panna 


13) India's first high-speed Bullet train will run between Mumbai and. 


1. Goa 

2. Ahmedabad 

3. Bengaluru 

4, Pune 


Correct Answer :-  Ahmedabad 


14) Name the Dhrupad artists from Madhya Pradesh to have conferred the ‘Padma Shri’ in 2012. 


1. Mohan Shukla 

2. Sulbha and Manoj Saraf 

3. PV. Kahu / Uhh.

4. Gundecha Brothers 


Correct Answer :-  Gundecha Brothers 


15) Name the company in Hoshangabad which manufactures Bank Notes and Security papers. /


1. Currency Note Press 

2. India Security Press 

3. India Government Mint 

4. Security Paper Mill 


Correct Answer :- Security Paper Mill 


16) Independent Evaluation Office has been created by the government of India for the purpose of: 


1. Conducting audit of the public sector companies

2. Increasing public accountability of some major programmes 

3. Raising capital resources from the public 

4. Creating an independent evaluation office of national accounts


Correct Answer :-  Increasing public accountability of some major programmes 


17) According to the Government’s 2018 Swachh Survekshan survey, which city of Madhya Pradesh stood 274 in the ranking? /


1. Indore

2. Jabalpur 

3. Gwalior 

4. Bhopal 


Correct Answer :-  Bhopal 


18) According to International Union for Conservation of Nature (IUCN), which of the following is a

vulnerable species? /


1. Spot billed pelican 

2. Great Indian Bustard 

3, Forest owlet 

4, Lesser Florican 


Correct Answer :-  Spot billed pelican 


19) Which of the following minerals is associated with Malanjkhand mine in Madhya Pradesh? /


1. Copper 

2. Manganese 

3, Bauxite 

4. Limestone 


Correct Answer :- Copper 


20) Which of the following states is not in the List of focused states of DFID (Department for International

Development) by UK in India? 


1. Odisha 

2. Madhya Pradesh 

3. Rajasthan 

4, Bihar 


Correct Answer :-  Rajasthan 


Topic - ENGLISH


1) Choose the correct form of tense for the given sentence:


Demining _ the action of removing landmines, booby traps and unexploded bombs from an area so that once

they__ soldiers can pass over the area safely.


1. was, had removed

2. is being, are being removed

3. is, are removed

4. has been, has been removing


Correct Answer :-  is, are removed


2) Choose the correct form of modal auxiliary verb for the given sentence:


The Government___ do something for the farmers who are suffering due to insufficient rain.

1. ought to

2. need

3. ought

4. use to


Correct Answer :-  ought to


3) Choose the most suitable determiner for the given sentence:


There are__ types of cartoons that children love to watch all day.


1. little

2. fewer

3. much

4. several


Correct Answer :-  several


4) Choose the option that correctly sequences the following sentences:


1. Similarly, coffee starts to lose its flavour if gets old.

2. It's like a banana kept in the fridge.

3. The taste of coffee depends on its freshness.

4. It goes stale if kept for many days.


1. 1234

2. 4132

3. 3241

4. 2314


Correct Answer :- 3241


5) Choose the option that best explains the highlighted expression:

Aman of enthusiasm must take a shot at something problematic.


1. make an attempt

2. demand something

3. ask something

4. give something


Correct Answer :-  make an attempt


6) Choose the option that best transforms the given sentences into one.


The speaker had just finished his speech. The people started shouting slogans.


1. Hardly had the speaker finished his speech before the people started shouting slogans.

2. Hardly had the speaker finished his speech then the people started shouting slogans.

3. Hardly had the speaker finished his speech when the people started shouting slogans.

4. Hardly had the speaker finish his speech and the people started shouting slogans.


Correct Answer :- Hardly had the speaker finished his soeech when the people started shouting slogans.


7) Choose the appropriate conjunction for the given sentence:


John has learnt to play football well, his favourite sport is badminton.


1. also

2. yet

3. SO

4. and


Correct Answer :-


8) Choose appropriate articles for the given sentence:


Advertising is both art and ___science; someof__ advertisements are so artistically designed that they are the

source of great aesthetic pleasure.


1. an, the, the

2. an, a, the

3. a, the, an

4, the, the, the


Correct Answer :-  an, a, the


9) Choose the correct form of tense for the given sentence:


The bank _ to write off a large amount of the farmer’s debt just before the financial year ended.


1. was forced

2. was forcing

3. forces

4. will force


Correct Answer :-  was forced


10) Choose the word that is opposite in meaning to the highlighted word given below:

He is an intense young man who takes life very seriously.


1. moderate

2. emotional

3. profound

4. vivid


Correct Answer :-  moderate


11) Choose the appropriate prepositions for the given sentence:


Sweat trickled _ the man’s face when he noticed the beast standing _ him.

1. down, behind

2. up, beside

3. through, over

4. on, against


Correct Answer :-  down, behind


12) Spot the error in the given sentence and choose the option that rectifies it.

These river and that mountains make the weather what it is.


1. This river and those mountains make the weather what they are.

2. These rivers and those mountains make the weather what it is.

3. These river and those mountains make the weather what it is.

4. These river and that mountains make the weather what they are.


Correct Answer :-  These rivers and those mountains make the weather what it is.


13) Choose the appropriate option that rewrites the given sentence in active voice.


I will be forced to go.


1. I will go because of someone.

2. I will force some to go.

3. Someone will go because I force them to.

4. Someone will force me to go.


Correct Answer :-  Someone will force me to go.


14) Choose the appropriate prepositional phrase to complete the given sentence.

I look forward you.


1. to see

2. to be see

3. to be seen

4. seeing


Correct Answer :-  to see


15) Choose the option with the appropriate prefix to complete the given sentence.


We have learnt about __ regular verbs in our English class and found it very interesting.

1. mis-

2. un-

3. ir-

4. mal-


Correct Answer :-


16) Choose the option that best transforms the sentence into passive voice:

The Chief Guest cut the ribbon to inaugurate the new emporium.


1. The ribbon was cut by the Chief Guest to inaugurate the new emporium.

2. The ribbon was being cut by the Chief Guest to inaugurate the new emporium.

3. The ribbon was cutting by the Chief Guest to inaugurate the new emporium.

4. The ribbon had cut by the Chief Guest to inaugurate the new emporium.


Correct Answer :-  The ribbon was cut by the Chief Guest to inaugurate the new emporium.


17) Choose the correct form of verb that is in agreement with the subject:


When it public buses can be twice as dangerous because most of them proper windscreen wiping

system.


1. is raining, doesn’t has

2. rains, don’t have

3. rain, hasn’t

4. raining, isn’t having


Correct Answer :-  rains, don’t have


18) Choose the correct form of the verb from the following options in the given sentence:


They chess when I went to see them.


1. playing

2. is playing

3. were playing

4. was playing


Correct Answer :-  were playing


19) Choose the correctly punctuated sentence:


1. well we have finished our work for the day!

2. Well, we have finished; our work for the day.

3. Well, we have finished our work for the day.

4. Well! We have finished our work for the day?


Correct Answer :-  Well, we have finished our work for the day.


20) Choose appropriate articles for the given sentence:


____ dog barked whole night and disturbed my sleep.


1. The, an

2. A, an

3. A, the

4. An, the


Correct Answer :- the



Topic:- General Science


1) Under which of the following conditions is a person most likely to fall sick? /


1. When she has recovered from malaria and is taking care of someone suffering from chicken pox. 

2. When she is recovering from malaria. 

3. When she is at home having a healthy diet. 

4. When she is on a four-day fast after recovering from malaria and is taking care of someone suffering from chicken pox.


Correct Answer :- When she is on a four-day fast after recovering from malaria and is taking care of someone suffering from chicken pox.


2) To which phylum do the following features apply?


1. The body of the organism is dorsoventrally flattened.

2. The organism is triploblastic and bilaterally symmetrical.

3. Most of them are parasites.


1. Annelida 

2. Platyhelminthes 

3. Nematoda 

4. Arthropoda 


Correct Answer :-  Platyhelminthes 


3) If heat falls on an object, then: 


1. the whole heat is reflected only 

2. the whole heat is absorbed only 

3. the whole heat is transmitted only 

4. the heat may be absorbed, reflected and transmitted 


Correct Answer :-  the heat may be absorbed, reflected and transmitted


4) The noise pollution causes: 


1. Cancer

2. Hypertension 

3. Very high fever 

4. Diabetics 


Correct Answer :-  Hypertension 


5) The product/s obtained in a neutralisation reaction is/are: 


1. Acid 

2. Acid and salt 

3. Salt and water 

4. Base and water 


Correct Answer :-  Salt and water 


6) The inner surface of a polished steel spoon acts as a: 


1. Concave mirror

2. Concave lens 

3. Convex mirror 

4, Plane mirror 


Correct Answer :- Concave mirror 


7) The correct chemical formula of calcium nitrate and potassium dichromate are respectively: 


1, Ca2(NOs)2 & K(Cn07)2

9, Ca2NO3 & Ka(Cr207) 2

3, Ca(NOsy & KxCr07

4, CaNOs & K2Cn07


Correct Answer :- Ca(NO3zh & K2Cr07


8) The separation of two immiscible liquids can be done based on the difference in their. 


1. densities 

2. volumes

3. refractive indices 

4. masses 


Correct Answer :-  densities


9) Viruses are placed as marginal between living and non-living things because they are 


1. able to multiply on their own 

2, like crystals inside the body of the host 

3. living only inside the body of the host 

4. primitive organisms 


Correct Answer :-  living only inside the body of the host 


10) At 8.30 pm, the odometer reading is 5845 km. What will be the speed of the vehicle if the odometer reads 5890 km at 9.00 pm? 


1.3 km/min 

2.1.5 km/min 

3.2 km/min 

4.5 km/min


Correct Answer :-  1.5 km/min


11) Copper consists of two isotopes A and B, whose atomic masses are 62.93 amu and 64.93 amu respectively. The atomic mass of copper is 63.55 amu. Calculate the percentage of the isotopes A and B. 


1.A (51%) & B (49 %)

2. A (60%) & B (40 %)

3. A (69%) & B (31%)

4. A (1%) & B (99 %)


Correct Answer :-  A (69%) & B (31%)


12) Arrange the following organisms in their decreasing power of regeneration.


i. Lizard

ii. Planaria

iii. Man

iv. Earthworm

v. Eagle


1. ii, i, iv, V iii

2. ii, V, iV, i iii

3. ii, iV, i, V, iii

4. ii, iv, V, i, iii


Correct Answer :-  ii, ii, v, iti


13) An iron nail is dipped into a solution of copper sulphate for 1 hour. Find out the correct statement regarding

this experiment. 


1. All of these 

2. The colour of the solution changes from blue to green colour only. 

3. The green colour is due to the formation of ferrous sulphate only. 

4. A reddish brown layer of copper deposited in the nail only. 


Correct Answer :-  All of these 


14) What happens to the pressure when an aeroplane is moving fast? 


1. The pressure below and above the wing is the same. 

2. The pressure above the wing is more than the pressure below the wing. 

3. The pressure below the wing is more than the pressure above the wing. 

4. The pressure above and below the wing increases. 


Correct Answer :- The pressure below the wing is more than the pressure above the wing. 


15) What happens when an electric cooler is switched on? 


1. The connecting wires are attracted to each. 

2. The connecting wires get cooled. 

3. Heat is produced along the connecting wires. 

4. A magnetic field is produced around the current carrying wires. 


Correct Answer :- A magnetic field is produced around the current carrying wires. 


16) Name the two cattle breeds which are of Indian origin?


i. Jersey

ii. Brown Swiss

iii. Bos indicus

iv. Red Sindhi


1. i and iv only 

2. and ii only 

3. iii and iv only 

4, ii and iii only


Correct Answer :-  iii and iv only


17) Bile juice is stored in a sac known as the gall bladder, located near its organ of secretion called 


1. spleen 

2. pancreas 

3. stomach 

4. liver 


Correct Answer :- liver 


18) Different varieties of milk like full cream, skimmed, etc. are available in the market. The technique used for

preparing skimmed milk is: 


1. Solvent extraction 

2. Centrifugation 

3. Evaporation 

4, Fractional distillation 


Correct Answer :- Centrifugation 


19) Which of the following forces is always attractive? 


1. Electrostatic force 

2. Gravitational force 

3. Muscular force 

4. Magnetic force 


Correct Answer :-  Gravitational force 


20) Identify i. ii, iii and iv in the given classification of permanent tissues. 


1. i. Parenchyma 11. Complex iii. Sclerenchyma iv. Phloem 

2. i. Complex ii. Parenchyma iii. Sclerenchyma iv. Phloem 

3. i. Complex ii. Phloem iii. Sclerenchyma iv. Parenchyma 

4. 1. Complex 11. Aerenchyma iii. Sclerenchyma iv. Phloem 


Correct Answer :-  1.Complex ii. Parenchyma iii. Sclerenchyma iv. Phloem 


No comments:

Post a Comment

Most Read

Monetize your website traffic with yX Media
//disable Text Selection and Copying