MP JAIL PRAHARI EXAM SOLUTION ENGLISH MEDIUM GK AND SCIENCE - MAINS QUESTION - DAILY CURRENT AFFAIR QUESTIONS AND ANSWERS

Monday, January 11, 2021

MP JAIL PRAHARI EXAM SOLUTION ENGLISH MEDIUM GK AND SCIENCE



30° Sep 2018 2:00PM


Topic:- General Knowledge


1) Union Ministry of Human Resource Development (HRD) has announced that two of India’s most popular

competitive exams, Joint Entrance Examination (JEE) and National Eligibility and Entrance Test (NEET) will be

conducted by: 


1. Indian Certificate of Secondary Education (ICSE) 

2. Indian Institutes of Technology (IIT) 

3. National Testing Agency (NTA) 

4. Central Board of Secondary Education (CBSE)


Correct Answer :-  National Testing Agency (NTA) 


2) The first phase Shakti Sthala solar park having total capacity of 2000 megawatts (MW) was inaugurated in

drought-prone Pavagada region of Tumkur district. It is in which state? 


1. Odisha 

2. Andhra Pradesh 

3. Karnataka 

4. Telangana 


Correct Answer :-  Karnataka


3) who among the following was the 34 Chief Minister of Madhya Pradesh? 


1. Shri Kailashnath Katju 

2. Mr. Bhagwantrao Mandloi 

3. Pt. Dwarka Prasad Mishra 

4, Pt. Ravi Shankar Shukla 


Correct Answer :-  Shri Kailashnath Katju / if barkM Y ple


4) Ghoomar is a traditional social folk dance of which Indian state? 


1. Rajasthan 

2. Gujarat 

3. Assam 

4. Punjab 


Correct Answer :-  Rajasthan 


5) ‘Jago Grahak Jago’ awareness campaign is run by which of the following institutions? 


1. Securities and Exchange Board of India (SEBI) 

2. National Agricultural Cooperative Marketing Federation of India Ltd (NAFED) 

3. Food and Agriculture Organization 

4. Forward Market Commission 


Correct Answer :-  Forward Market Commission 


6) The first Indian general elections were held in the year__. 


1. 1952-51

2. 1951-52

3. 1950-51

4, 1950-52


Correct Answer :- 1951-52


7) The Sironj city in Madhya Pradesh comes under ____ of the Seismic Zones classification. 


1. Zone 1 

2. Zone V 

3. Zone II 

4, Zone III 


Correct Answer :-  Zone Il 


8) The Jain Monk Tarun Sagar was bornin___ district of MP. 


1. Dewas 

2. Morena 

3. Damoh 

4, Agarmalwa 


Correct Answer :-  Damoh 


9) The first Railway station to be privatized in India is located in: 


1. Itarsi 

2. Ganeshgany 

3. Habibganj 

4. Khajuraho 


Correct Answer :-  Habibganj 


10) The Japanese Industrial Township is to be established atin Madhya Pradesh. 


1. Pithampur 

2. Singrauli 

3. Katni 

4. Bina 


Correct Answer :-  Pithampur


11) How many national annual plans have been introduced so far? 


1.7

2.5

3.4

4.6


Correct Answer :-


12) Nauradehi Sanctuary is located in which district of Madhya Pradesh? 



1. Baghelkhand 

2. Gwaliyar 

3. Sagar 

4. Rewa 


Correct Answer :-  Sagar 


13) Where was the ‘Friends of MP summit’ held in Jan 2018? /


1. Indore 

2, Ujjain 

3. Gwalior 

4. Bhopal 


Correct Answer :  Indore 


14) Name the fabric woven with silk and cotton yarns and patronized by Rani Ahilya Bai Holkar. /


1. Maheshwari Saree 

2. Tussar Saree 

3. Batik Print 

4, Nandna Print 


Correct Answer :-  Maheshwari Saree 


15) Name the city in Madhya Pradesh that has been ranked 2"4 in the 2018 annual Government Swachh

Survekshan survey. 


1.Guna

2, Ujjain 

3. Gwalior

4. Bhopal 


Correct Answer :-  Bhopal 


16) Pandit Shiv Kumar Sharma is a maestro of which classical music instrument? 


1. Sitar 

2. Sarod 

3. Santoor 

4. Veena 


Correct Answer :-  Santoor 


17) Which of the following is the state bird of Madhya Pradesh? 


1. Asian Paradise Flycatcher 

2. Great Hornbill 

3. Indian Bustard 

4, Indian Roller 


Correct Answer :-   Asian Paradise Flycatcher 


18) Which of the following is the only species of Tortoise found in Madhya Pradesh? 


1. Geochelone elegans 

2. Kachuga dhongoka 

3. Nilssonia hurum 

4. Chitra indica 


Correct Answer :-  Geochelone elegans 


19) Which of the following government institutes estimated the percentage of farm waste in India? 


1. Food and Agriculture Organization (FAO) 

2. Central Institute of Post Harvest Engineering & Technology 

3. National Agricultural Cooperative Marketing Federation of India Ltd (NAFED) 

4, Forward Market Commission (FMC) 


Correct Answer :-  Central Institute of Post Harvest Engineering & Technology (CIPHETY


20) Which of the following type of soils is made up of deposition by rivers, and is rich in potash but poor in

phosphorus? 


1. Laterite soil 

2. Black soil 

3, Alluvial soil 

4. Red and yellow soil 


Correct Answer :-  Alluvial soil 


Topic:- General English


1) Choose the correct form of modal auxiliary verb for the given sentence:


lam carrying a heavy package and need help to deliver it. == you open the door for me, please?

1. Shall

2. Could

3. Should

4. Might


Correct Answer :-  Could


2) Choose the most suitable determiner for the given sentence:

The hostess asked the chef, “Are there _rotis for the guests?”


1. little

2. enough

3. much

4. few


Correct Answer :  enough


3) Choose the option that correctly sequences the following sentences:


1. Skillful workers built cities around these temples.

2. The Mayans believed in many gods.

3. However, it was difficult for them to construct these cities.

4. They built large temples to honour these gods.


1. 1234

2. 4132

3. 3241

4. 2413


Correct Answer :- 2413


4) Choose the option that best explains the highlighted expression:


The new engineer at the work site was able to solve the problem in two shakes.


1. with great difficulty

2, very enthusiastically

3. very handy

4. very quickly


Correct Answer :-  very quickly


5) Choose the option that best transforms the given sentences into one.

All of us started quite early. We missed the first local train.


1. Although we started quite early, we missed the first local train.

2. Though we started quite early but we missed the first local train.

3. As we started quite early, we missed the first local train.

4. Whenever we started quite early, we missed the first local train.


Correct Answer :- Although we started quite early, we missed the first local train.


6) Choose the appropriate conjunction for the given sentence:


The villagers were unable to decide the case;___—_—_— they went to the Panchayat to take a decision.

1. then

2. so that

3. but

4. so


Correct Answer :-


7) Choose the word that is opposite in meaning to the highlighted word given below:

We listened as he began to exaggerate his tales.


1. embelsih

2. envision

3. dramatise

4. understate


Correct Answer :-  understate


8) Choose the appropriate prepositions for the given sentence:

Many people begin their 30s complete control their lives.


1. against, for

2. in, of

3. for, into

4. out of, from


Correct Answer :-  in, of


9) Spot the error in the given sentence and choose the option that rectifies it.


These sheets are to wash.


1. These are sheets to washed.

2. These sheets are to washed.

3. These sheets are to be wash.

4. These sheets are to be washed.


Correct Answer :-  These sheets are to be washed.


10) Choose the appropriate option that rewrites the given sentence in active voice.


Promises should be kept.


1. One should be keeping promises.

2. One is keeping one’s promises

3. One should keep promises.

4. One is kept by one’s promises.


Correct Answer :-  One should keep promises.


11) Choose the appropriate form of the tense for the given sentence.


When John_—s at the university in 2010, Mr. Richard __——__—st there for 20 years.


1. enrolled, had taught

2. had been enrolled, had taught

3. had enrolled, had been teaching

4. had enrolled, had taught


Correct Answer :- enrolled, had taught


12) Choose the appropriate form of the tense for the given sentence.

There many objections to the new bill.


1. has

2. are

3. was

4. is


Correct Answer :-


13) Choose the appropriate articles to complete the given sentence.


dog is a loyal animal. But, cat is self-centered.


1. The, the

2. The, an

3. A, an

4. An, the


Correct Answer :-


14) Choose the appropriate prepositional phrase to complete the given sentence.


Hedidit_——__—s for their service.


1. over gratitude

2. from gratitude

3. of gratitude

4. in gratitude


Correct Answer :-  in gratitude


15) Choose the option with the appropriate prefix to complete the given sentence.


He is indulging in___legal activities at night and will be caught by the police soon.


1. un-

2. non-

3. mal-

4. il-


Correct Answer :-  il-


16) Choose the option that best punctuates the given sentence:

You will not go to the park so late at night said Dad


1. “You will not, go to the park so late at night,” said Dad.

2. “You will not go to the park so late at night,” said Dad.

3. “You will not go? to the park so late at night,” said Dad.

4. “You will, not go to the park, so late at night,” said Dad.


Correct Answer :-  “You will not go to the park so late at night,” said Dad.


17) Choose the option that best transforms the sentence into passive voice:


Accenture employs three thousand people.


1. Three thousand people employ Accenture.

2. Three thousand people are employed by Accenture.

3. Three thousand Accenture are employed by people.

4. Accenture is employing three thousand people.


Correct Answer :-  Three thousand people are employed by Accenture.


18) Choose the correct form of verb that is in agreement with the subject:


Every child, normal or otherwise, love and care and that him feel secure.


1. does need, is making

2. is needing, is making

3. need, make

4. needs, makes


Correct Answer :-  needs, makes


19) Choose the correct form of the verb to complete the given sentence:

Kiran promised to help me but later he


1. back off

2. backed in

3. backed out

4. back up


Correct Answer :-  backed out


20) Choose appropriate articles for the given sentences:


super moon occurs when moon’s orbit is at its closest to Earth and at same time it is full.


1.A, the, the

2. A, the, a

3. The, a, the

4. The, an, the


Correct Answer :- A, the, the



Topic:- General Science


1) Which of the following is the best source of light that consumes the least amount of energy? 


1. LED 

2. Filament lamp 

3. CEL 

4. Fluorescent lamp 


Correct Answer :-  LED


2) Identify the feature that is applicable to acute diseases. 


1. Recovery is slow. 

2, Does not cause any major effect on general health. 

3. Acute diseases result in death. 

4. The diseases last for a long duration. 


Correct Answer :-  Does not cause any major effect on general health. 


3) The four whorls present in a bisexual flower are: 


1. Sepal, pollen, corolla, and carpel 

2. Petal, sepal, carpel, and stamen 

3. Calyx, androecium, corolla, and gynoecium 

4. Ovule, pollen, petal, and calyx 


Correct Answer :-  Calyx, androecium, corolla, and gynoecium 


4) Growing two or more crops simultaneously on the same field in a definite pattern is known as: 


1. Crop rotation 

2. Winter cropping 

3. Mixed cropping 

4. Inter cropping 


Correct Answer :-  Inter cropping 


5) Which of the following is a bilaterally symmetrical organism? 


1. Hydra 

2. Sycon 

3. Starfish 

4. Earthworm 


Correct Answer :-  Earthworm 


6) A diver is able to cut through in a swimming pool. Which characteristic property of particles of matter is

exhibited by this? 


1. The interparticle forces of attraction in water are strong.

2. The interparticle forces of attraction in water are weak. 

3. Particles of matter are continuously moving. 

4. Particles of matter cannot be seen with the naked eye. 


Correct Answer :-  The interparticle forces of attraction in water are weak.


7) The rearview mirrors of the vehicle should produce: 


1. Inverted and diminished image 

2. Enlarged and inverted image

3. Enlarged and erect image 

4. Diminished, virtual and erect image 


Correct Answer :-  Diminished, virtual and erect image 


8) The atmospheric nitrogen cannot be taken directly by plants and animals. Certain bacteria and blue green

algae present in the soil convert nitrogen into absorbable forms of nitrogen like A


1. nitrites and mtrates 

2. proteins

3. amino acids 

4. nucleic acids 


Correct Answer :-  nitrites and nitrates


9) In summer season, the top and outer surface of the house are painted white because: 


1. White surface reflects more heat energy and absorbs less heat energy. 

2. White surface absorbs more heat energy and reflects less heat energy. 

3. It is cheaper and long lasting. 

4. It gives better appearance to the building. 

 

Correct Answer :-  White surface reflects more heat energy and absorbs less heat energy. 


10) Digestion of carbohydrates, proteins and fats is completed by the action of 


1. intestinal juice 

2. bile 

3. pancreatic juice 

4. gastric juice 


Correct Answer :-  intestinal juice 


11) Some salts absorb water from the atmosphere and dissolve in it. The property of these salts is: 


1. Dehydration 

2. Evaporation 

3, Deliquescence 

4. Hydration 


Correct Answer :-  Deliquescence 


12) Choose the INCORRECT statement about the characteristics of a chemical change. 


1. Properties of the products are different from that of reactants.

2. New substances are formed. 

3. Produces heat during the reaction. 

4. Results in the energy change in most of the reactions. 


Correct Answer :-  Produces heat during the reaction.


13) For human ear, the range of audible frequency is: 


1. 2000 Hz, to 10000 Hz 

2. 20 Hz to 200 Hz 

3. 20 Hz to 20000 Hz 

4. 20 Hz to 10000 Hz 


Correct Answer :-  20 Hz to 20000 Hz


14) Two charged bodies are kept at a distance of 10 cm apart. The forces acting in between them are: 


1. Gravitational force and electrostatic force 

2. Nuclear force and electrostatic force 

3. Magnetic force and electrostatic force 

4. Magnetic force and nuclear force 


Correct Answer :- Gravitational force and electrostatic force 


15) In an experimental setup, the given substances like coconut oil, egg white, common salt and sand are mixed

thoroughly with water in four 250 ml beakers respectively. Which one of them will show Tyndall effect? 


1. 20 mg of common salt in 200 ml of water. 

2, 20 ml coconut oil in 200 ml of water. 

3. 20 mg of sand in 200 ml of water. 

4. 20 ml of egg white in 200 ml of water. 


Correct Answer :-  20 ml of egg white in 200 ml of water. 


16) When does the sea breeze occur? 


1. During the night 

2. During the day 

3. Throughout the day 

4. Alternate days 


Correct Answer :-  During the day 


17) Which of the following is a homogeneous mixture? 


1. Starch solution 

2. Buttermilk in water 

3. Sugar in water 

4. Sewage water 


Correct Answer :-  Sugar in water 


18) The given distance—time graph represents: 

 

1. A body moving with variable velocity 

2. A body moving with constant velocity 

3. A body at rest 

4. A body moving along a straight line path 


Correct Answer :-  A body at rest 


19) Identify 1, 2,3 and 4 in the given picture of neuron. 


1.1. Nucleus 2.Dendrite 3. Axon 4. Motor end platE

 2. 1. Cell body 2. Dendrite 3. Axon 4. Nerve ending 

3. 1. Cellbody 2.Axon 3.Dendrite 4. Nerve ending

4. 1. Cell body 2. Dendrite 3. Myelin sheath 4. Nerve ending

 

Correct Answer :-  1. Cell body 2. Dendrite 3. Axon 4. Nerve ending 


20) Anion X?* contains 18 electrons and 20 neutrons. Name the element. 


1. Potassium 

2. Calcium 

3. Magnesium

4. Argon 


Correct Answer :- Calcium 

No comments:

Post a Comment

Most Read

Monetize your website traffic with yX Media
//disable Text Selection and Copying