MP Police Constable previous year question paper solution 2017 - MAINS QUESTION - DAILY CURRENT AFFAIR QUESTIONS AND ANSWERS

Thursday, January 21, 2021

MP Police Constable previous year question paper solution 2017

GK AND SCIENCE QUESTIONS FROM MP POLICE CONSTABLE PAPER


19" aug 2017 09:00AM


Topic:- General Knowledge 


1) A person eligible to become the president of India should not be less than 


1. 40 Years of age 

2. 35 Years of age 

3. 60 Years of age 

4.50 Years of age 


Correct Answer :-  35 Years of age


2) When is the Human Rights Day celebrated? 


1. September 1 

2. November 10 

3. December 10 

4. July 15 


Correct Answer :-  December 10 


3) Vidisha is situated on the banks of river 


1. Ravi

2. Sone 

3. Ken

4. Betwa 


Correct Answer :-  Betwa


4) According to history, who established Gwalior?


1. Rana Singh 

2. Samrat Ashok 

3. King Vikramaditya 

4. Suraj Sen 


Correct Answer :-  Suraj Sen 


5) If DEMAND is coded DNAMED and SUPPLY is coded YLPPUS, then how is QUANTITY coded? 


1. YIITNAUQ

2. YTITANQU

3. YTUTANIQ

4. YTATUYIQ


Correct Answer :  YTITNAUQ


6) The Author of the Biography of PM Shri Narendra Modi ‘Modi - Incredible Emergence of a Star’ is 


1. Rajdeep Sardesai 

2. Tarun Vijay 

3. Rajiv Shrivastav 

4. Rajat Sharma 


Correct Answer :-  Tarun Vijay 


7) The headquarters of the Hindustan Aeronautics Limited is located at 


1. Chennai 

2. Bengaluru 

3. Dewas 

4. Koraput 


Correct Answer :-  Bengaluru 


8) The total number of Union Territories in India is_—. 


1.11

2.10

3.12

4. 7


Correct Answer :- 7


9) The Reserve Bank of India was established in


1. 1949

2. 1947

3. 1927

4. 1935


Correct Answer :-  1935


10) Who is the Principal Economic Advisor in the Union Finance Ministry? 


1. Arvind Subramanian 

2. Sanjeev Sanyal 

3. Subramaniam Swamy 

4. Raghuram Rajan 


Correct Answer :-  Sanjeev Sanyal


11) Who has been named as the winner of the 2014 Sahitya Academi Award for Sanskrit 


1. Ramji Thakur 

2. Mithila Prasad Tripathi 

3. Prabhu Nath Dwivedi 

4, Ram Shankar Awasthi 


Correct Answer :-  Prabhu Nath Dwivedi 


12) Who constructed the Chaturbhuj Temple of Orchha?


1. Satpura Kings 

2, Bundela Rajputs 

3. King Vikramaditya 

4. Raja Bhoj 


Correct Answer :-  Bundela Rajputs 


13) Highest peak in the Vindhya Range is the 


1. Bell Peak 

2. Mikai Range 

3. Cascade Range 

4. Goodwill Peak 


Correct Answer :-  Goodwill Peak 


14) Who is the chief of the Indian Army?


1. Gen Bikram Singh 

2. Gen Dalbir Singh 

3. Gen Bipin Rawat 

4. Gen Deepak Kapoor 


Correct Answer :-  Gen Bipin Rawat 


15) How many villages from Madhya Pradesh have been included in the Climate Smart Village Project of the Union Ministry of Environment, Forest & Climate Change?


1.50

2. 90

3. 80

4. 60


Correct Answer :-


16) India's nuclear-capable missile, Agni V was test fired in 2016 from 


1. Munroe Island 

2. Srirangam Island 

3. Abdul Kalam Island 

4. Havelock Island 


Correct Answer :-  Abdul Kalam Island 


17) Which of the following words are inscribed on the national emblem? 


1. Satyameva Jayate

2. Vande Mataram 

3. Jana — gana — mana 

4. Bharat Mata Ki Jai 


Correct Answer :-  Satyameva Jayate 


18) Who was the Chairman of the Partition Council? 


1. Lord Mountbatten 

2. Jawaharlal Nehru 

3. M.A. Jinnah 

4, VP_Menon 


Correct Answer :-  Lord Mountbatten 





19) ‘Good Governance Day’ is observed on the birthday of Indian’s former prime minister


1. Lal Bahadur Shastri 

2, Indira Gandhi 

3. Atal Bihari Vajpayee 

4. Rajiv Gandhi 


Correct Answer :-  Atal Bihari Vajpayee 


20) The Dibang Wildlife Sanctuary is located in the Indian State of 


1. Jammu & Kashmir 

2. Sikkim 

3. Arunachal Pradesh 

4, Odisha 


Correct Answer :-  Arunachal Pradesh 


21) The national park which was declared as a tiger reserve in 1983 is _ National


1. Panpatha 

2. Sanjay Dubri 

3. Pench 

4. Kanha 


Correct Answer :-  Pench




Topic:- Science 


1) Which method of purification of water does NOT kill germs? 


1. Boiling

2. Filtration 

3. Distillation 

4. Chlorination 


Correct Answer :-  Filtration 


2) The most comfortable distance at which one can read with a normal eye is: 


1. 25cm 

2. 20 cm

3. 15cm

4. 10 cm 


Correct Answer :-  25cm


3) In anaerobic respiration if yeast is added to fruit juices, the sugar gets converted to which chemical



1. Citric acid 

2. Formic acid 

3. Lactic acid

4. Alcohol 


Correct Answer :-  Alcohol 


4) The important property of magnet which was exploited by navigators and travelers from the ancient


1. Repulsive property 

2. Induction property

3. Directional property 

4. Attractive property 


Correct Answer :-  Directional property


5) During Diwali, crackers are burst outside the building. We hear the sound a bit later after we see it bursting. This is because: 


1. Sound wave has same intensity but different frequency 

2. Light travels faster than sound

3. Our ears take longer time to hear the sound 

4. Sound travels faster than light 


Correct Answer :-  Light travels faster than sound 


6) Identify the one that is not a part of live stock. 


1. Duck 

2. Peacock 

3. Cattle 

4. Fowl 


Correct Answer :-  Peacock


7) Name the tissue which is not found in animal. 


1. Adipose tissue 

2. Meristematic tissue 

3. Dendrite 

4, Connective tissue 


Correct Answer :-  Meristematic tissue 


8) Choose the correct units of time in ascending order. 


1. Second, day, year, month, minutes, hour 

2. Second, hour, year, month, minutes, day 

3. Second, minutes, hour, day, month, year 

4. Second, day, month, year, minutes, hour 


Correct Answer :-  Second, minutes, hour, day, month, year 


9) Cholera is caused by: 


1. Fungi 

2. Protozoa 

3. Viruses 

4. Bacteria 


Correct Answer :-  Bacteria


10) When sodium reacts with chlorine, sodium chloride is formed; the heat is in the reaction. 


1. not exchanged 

2. decomposed 

3. evolved 

4. absorbed 


Correct Answer :-  evolved 


11) What is the feed of broiler chickens?


1. Protein rich with adequate quantity of fat and sufficient carbohydrates with vitamin rich supplement 

2. High quantity of mixed food grains

3. Usually protein and fat laden components 

4. Vitamin rich supplementary food 


Correct Answer :-  Protein rich with adequate quantity of fat and sufficient carbohydrates with vitamin rich supplement


12) Write the name of reptile with four chambered heart. 


1. Varanus 

2. Lizard 

3. Chameleon 

4. Crocodile 


Correct Answer :-  Crocodile 


13) Heart, arteries and veins work together. It is an example of which level of organisation? 


1. Tissue 

2. Organ system 

3. Cell 

4, Organ 


Correct Answer :- Organ system 


14) AIDS cannot be transmitted by .


1. sexual contact 

2. hugs 

3. breast feeding 

4. blood transfusion 


Correct Answer :- hugs 


15) The microorganism that acts as the fermenting agent in the conversion of sugar into alcohol is: 


1. Lactobacillus 

2. Rhizobium 

3. Yeast 

4. Penicillium 


Correct Answer :-  Yeast 

No comments:

Post a Comment

Most Read

Monetize your website traffic with yX Media
//disable Text Selection and Copying