MPPSC PRELIMS SOLVED PAPER 2008 imp questions - MAINS QUESTION - DAILY CURRENT AFFAIR QUESTIONS AND ANSWERS

Saturday, January 16, 2021

MPPSC PRELIMS SOLVED PAPER 2008 imp questions

MPPSC PRELIMS SOLVED PAPER 2008


1. Consider the following statements and choose the correct answer from the codes given below -

1. Mohenjodaro, Hadappa, Ropar and Kalibangan are the main sites of the Indus Valley Civilization.

2. The people of Harappa developed planned cities with a network of roads and drains.


 


3. The people of Harappa were not aware of the use of metals.

 

Code:

A. 1 and 2 are correct

B. 1 and 3 are correct

C. 2 and 3 are correct

D. 1, 2 and 3 are correct


Show Answer


2. Which Indian king defeated Seleucus, who was appointed by Alexander as the administrator of Sindh and Afghanistan?

A. Samudragupta

B. Ashoka

C. Bindusar

D. Chandragupta


Answer - D



3. Which English governor of East India Company was expelled from India by Aurangzeb?

A. Angier

B. Sir John Child

C. Sir John Geyer

D. Sir Nicholas Wait


Answer - B



4. England's East India Company is considered to be the first decisive military success in India -

A. Battle of Buxar

B. Battle of Plassey

C. Battle of Panipat

D. Battle of Haldighati


Answer - A



5. Revolution was started by the Bhils against the British -


 

A. In Madhya Pradesh and Maharashtra

B. In Madhya Pradesh and Bihar

C. Bihar and Bengal

D. in Bengal and Maharashtra


Answer - A



6. The modern historian, who called the Revolt of 1857 as the first battle for independence, was -

A. Dr. R.C. Majumdar

B. Dr. S.N. Sen

C. V.D. Savarkar

D. Ashok Mehta


Answer - C



7. Bal Gangadhar Tilak used a newspaper to promote nationalism -

A. Yugantar

B. Patriotism

C. Kesari

D. Revolution


Answer - C



8. Why did Mahatma Gandhi withdraw the Non-Cooperation Movement in 1922?

A. Most of the leaders were arrested and in jail.

B. The British finally agreed to the demands

C. Due to violence in Chauri-Chaura

D. They did not see any chance of success of the movement


Answer - C



9. Place the following in chronological order and select the correct answer from the codes given below -

1. Dandi March

2. Jallianwala Bagh Massacre

3. Quit India Movement

4. Swadeshi Movement

Code:

A. 2, 4, 1, 3

B. 4, 2, 1, 3

C. 2, 1, 4, 3.

D. 4, 2, 3, 1


Answer - B



10. Which of the following is not included in the Human Development Index?

A. Life expectancy

B. Real Per Capita Income

C. Social inequality

D. Adult Literacy


Answer - C



11. Bharat Nirman is involved in (Choose the correct answer from the code given below) -

1. To bring additional one crore hectare under assured irrigation.

2. Connecting all the villages with a population of more than 2000 by road.

3. Connecting the remaining villages by telephone.

Code:

A. 1 and 2 are correct

B. 1 and 3 are correct

C. 2 and 3 are correct

D. None of the above


Answer - B



12. What is the size of the Eleventh Five Year Plan of India?

A. 3,64,471 crore Rs.

B. 36,447 crores Rs.

C. 36,44,718 crore.

D. 3,64,47,185 crore Rs.


Answer - C



13. Who is called the pioneer of liberalization of Indian economy?

A. Dr. Manmohan Singh

B. PV Narasimha Rao

C. Dr. Bimal Jalan

D. P. Chidambaram


Answer - A



14. The largest wheat producing state in India is -

A. Punjab

B. Haryana

C. Uttar Pradesh

D. Madhya Pradesh


Answer - C



15. The largest tobacco producing state in India is -

A. Gujarat

B. Andhra Pradesh

C. Karnataka

D. Madhya Pradesh


Answer - B



16. The Green Index was developed by

A. Environmental and Social Sustainable Development Division of the World Bank

B. United Nations Environment Program

C. United Nations Development Program

D. Kyoto Protocol


Answer - B



17. By which of the following has the Citizens' Guide to fight corruption been drawn?

A. Ministry of Family Welfare

B. Consumer Cooperative Societies

C. Central Vigilance Commission

D. Transparency International


Answer - C



18. Assertion (A): The Constitution of India is basically in federal form.

Reason (R): Article 352 provides for the condition of failure of constitutional machinery in the states.

Code:

A. Both A and R are correct and R is the correct explanation of A.

B. Both A and R are correct, but R is not the correct explanation of A.

C. A is correct, but R is false

D. A is false, but R is true


Answer - C



19. By the 44th Amendment of the Constitution of India, the following rights were removed from the category of Fundamental Rights -

A. Freedom of speech

B. Constitutional remedies

C. Property

D. Freedom of religion


Answer - C



20. Make the correct pairs and choose the correct answer from the codes given below -

List-I List-II

a. Vipin Chandra Pal 1. New India

b. Arvind Ghosh 2. Comrade

c. Brahmobandhav Upadhyay 3. Vande Mataram

c. Muhammad Ali 4. Sandhya

Code:

. a b c d

A. 1 3 4 2

B. 2 1 3 4

C. 2 1 4 3

D. 1 3 2 4


Answer - A





21. Make the correct pairs and choose the correct answer from the codes given below -

List-I List-II

a. Wook Principle / Harap Policy 1. Curzon

b. Division of Bengal


2. Clive

c. Double rule in Bengal 3. Dalhousie

d. Social Reform 4. Bantink

Code:

. a b c d

A. 2 3 1 4

B. 3 1 4 2

C. 3 1 2 4

D. 2 3 4 1


Answer - C



 


22. Consider the following statements and choose the correct answer from the codes given below -

1. Subhash Chandra Bose formed the Forward Block.

2. Bhagat Singh was one of the founders of Hindustan Republican Socialist Association.

Code:

A. Only 1 is correct

B. Only 2 is correct

C. Both 1 and 2 are correct

D. None of the above is correct


Answer - C



23. Jammu and Kashmir became an integral part of India -

A. On October 26, 1948

B. On 26 November 1948

C. On October 26, 1947

D. None of these


Answer - C



24. First war declared between India and Pakistan was fought

A. In 1942

B. In 1965

C. in 1966

D. in 1971


Answer - B



25. Assertion (A): The protest of Simon Commission was organized in Lahore in 1928 under the leadership of Lala Lajpat Rai.

Reason (R): Not a single Indian member was involved in the Simon Commission.

Code:

A. Both statement (A) and reason (R) are correct, R is the correct explanation of A.

B. Both statement (A) and reason (R) are correct, but R is not the correct explanation of A.

C. Statement (A) is correct, but Reason (R) is false.

D. Statement (A) is false, but Reason (R) is true.


Answer - A



26. Public Distribution System aims at -


 

A. Providing food security to the poor

B. Stopping hoarding and black-marketing

C. Preventing traders from charging more

D. All of the above


Answer - D



27. Who among the following, who was formerly the Secretary of Economic Affairs in the Government of India, became the Governor of Reserve Bank of India in September 2008?

A. YV Reddy

B. D. Rangarajan

C. Tk Nair

D. D. Subbarao


Answer - D



28. Assertion (A): Lehman Brothers (an investment banking company in the US) filed bankruptcy protection Chapter 11 in September 2008.

Reason (R): Subprime landing (less than perfect lending) was one of the main causes of the financial crisis.

Code:

A. Both statement (A) and reason (R) are correct. A is the correct explanation of R

B. Both statement (A) and reason (R) are correct. A is not the correct explanation of R.

C. Statement (A) is correct and Reason (R) is false.

D. Statement (A) is false and Reason (R) is correct.


Answer - A



29. Which of the following region contributes the most to India's Gross Domestic Product?

A. Primary sector

B. Secondary sector

C. Tertiary sector

D. All three contribute equally


Answer - C



30. Who is the final authority in India to approve five-year plans?

A. Union Council of Ministers

B. Planning Commission

C. Prime Minister

D. None of these


Answer - D



31. According to Article 82 of the Constitution of India, the allocation of seats of the Lok Sabha between the states is on the basis of census.

A. 1961

B. 1971

C. 1981

D. 1991


Answer - B



32. The maximum number of members in the Lok Sabha may be as prescribed in the Constitution of India -

A. 547

B. 545

C. 552

D. None of these


Answer - C



33. In order to become a member of Rajya Sabha, consider the following Statements in terms of qualifications and choose the correct answer from the code given below -

1. Must be at least 30 years of age.

2. Where the candidate is to be elected, must be registered as a voter in the voter list of that state.

3. The post of profit should not be held under the state.

Code:

A. 1 and 2 are correct

B. 1 and 3 are correct

C. 2 and 3 are correct

D. None of these


Answer - D



34. Which of the following political parties has not been recognized as a national party by the Election Commission of India?

A. Nationalist Congress Party

B. Bahujan Samaj Party

C. Communist Party of India

D. Samajwadi Party


Answer - D



35. Which of the following parties is neither a recognized national party nor recognized for the state of Madhya Pradesh?

A. Bahujan Samaj Party

B. Samajwadi Party

C. Gondwana Republic Party

D. Communist Party of India


Answer - C



36. Under the "Scheduled Tribes and Other Traditional Forest Dwellers (Recognition of Forest Rights) Act 2006", the rights before which date have been recognized?

A. 13 September 1976

B. 13 December 2006

C. 13 September 2005

D. 13 December 2005


Answer - D



37. Assertion (A): Wind patterns are clockwise (clockwise) in the southern hemisphere and counter-clockwise (counterclockwise) in the northern hemisphere.

Reason (R): Wind patterns in the northern and southern hemispheres are determined by the Coriolis effect.

Code:

A. Both statement (A) and reason (R) are correct and R gives the correct explanation of A.

B. Statements (A) and Reason (R) are correct, but R is not the correct explanation of A.

C. Statement A is correct, but Reason (R) is false.

D. Statement A is false, but Reason (R) is true


Answer - A



38. Arrange the following in the order from west to east and the correct answer from the codes given below.

Select -

1. London

2. Lisbon

3. Frankfurt

4. Beirut

Code:

A. 1, 2, 3, 4

B. 2, 1, 3, 4

C. 2, 1, 4, 3

D. 1, 2, 4, 3


Answer - B



39

. Make pairs of the following and choose the correct answer from the codes given below -

List-I List-II

a. Kenya 1. Tashkent

b. Uganda 2. Nairobi

c. Uzbekistan 3. Kiev

d. Youken 4. Kampala

Code:

. a b c d

A. 4 2 1 3

B. 2 4 1 3

C. 2 4 3 1

D. 4 2 3 1


Answer - B



40. Place the following in descending order by size and choose the correct answer from the code given below -

1. Jupiter (Jupiter)

2. Uranus

3. Earth

4. Saturn

Code:

A. 1, 4, 3, 2

B. 4, 1, 2, 3

C. 1, 4, 2, 3

D. 4, 1, 3, 2


Answer - C





41. Steel is mainly a mixture of iron and -

A. Chromium

B. Nickel

C. Manganese

D. Carbon


Answer - A



 


42. A horned rhinoceros (Rhinoceros) is found in the following territories -

A. Arunachal Pradesh and Tripura

B. West Bengal and Assam

C. Arunachal Pradesh and Assam

D. West Bengal and Tripura


Show Answer


43. Which national park / sanctuary has been selected to keep the lions of Gir?

A. screw

B. Kanha

C. Bandhavgarh

D. Palpur Kuno


Answer - D



44. The states with maximum and minimum population density in India are -

A. Uttar Pradesh and Arunachal Pradesh

B. West Bengal and Arunachal Pradesh

C. Uttar Pradesh and Sikkim

D. West Bengal and Sikkim


Answer - B



45. Make the correct pairs and choose the correct answer from the codes given below -

List-1 List-II

a. Jamunapari 1. Cow

b. Bhadavari 2. Goat

c. Kadavanath 3. Buffalo

d. Malvi 4. Poultry (Poultry)

Code:

. a b c d

A. 2 3 4 1

B. 2 1 4 3

C. 4 1 2 3

D. 4 3 2 1


Answer - A



46. ​​Walking fan in hot weather makes one feel comfortable, because -



 

A. The fan gives cool air

B. Our sweat evaporates rapidly.

C. More heat is radiated from our body.

D. Conductivity of air increases.


Answer - B



47. Which one of the following lenses is used to correct near vision?

A. Convex

B. Concave

C. Cyclindrical

D. None of these


Answer - B



48. A piece of ice is floating in a glass of water, what will be the effect on the water level when the ice melts? that -

A. will increase

B. will be less

C. will remain the same

D. First increases then decreases


Answer - C



49. Light year unit is -

A. Time

B. Distance

C. the speed of light

D. of speed compared to the speed of light


Answer - B



50. To increase the length of the network without decreasing the signal strength, we will use -

A. Repeater

B. router

C. Gateway

D. Switch


Answer - A



51. Ozone hole formation is highest -

A. Over India

B. Over Africa

C. Over Antarctica

D. over Europe


Answer - C



52. Indian ancient super continent was part of Gondwanaland, it included the following landmass of the present time -

A. South America

B. Africa

C. Australia

D. All these


Answer - D



53. Which plateau is situated between the Aravalli and Vindhya ranges?

A. Malwa Plateau

B. Chota Nagpur Plateau

C. Deccan Plateau

D. Peninsular Plateau


Answer - A



54. Which state of India borders with three countries Nepal, Bhutan and China respectively?

A. Arunachal Pradesh

B. Meghalaya

C. West Bengal

D. Sikkim


Answer - D



55. Which important latitude divides India into two almost equal parts?

A. 23 ° 30 ′ South

B. 33 ° 30 ′ Answer

C. 0

D. 23 ° 30 ′ Answer


Answer - D



56. The westernmost point of India is -

A. 68 ° 7 ′ in West, Gujarat

B. 68 ° 7 ′ in West, Rajasthan

C. 68 ° 7 ′ East, in Gujarat

D. 68 ° 7 ′ East, in Rajasthan


Answer - C



57. Which of the following river does not meet Yamuna river?

A. Ken

B. Betwa

C. Son

D. Chambal


Answer - C



58. Make the correct pairs and choose the correct answer from the codes given below.

List-I List-II

a. Hirakud Project 1. West Bengal

b. Haldia Refinery 2. Orissa

c. Tarapur Atomic Center 3. Karnataka

d. Kudremukh Hills 4. Maharashtra

Code:

. a b c d

A. 2 1 3 4

B. 1 2 4 3

C. 2 1 4 3

D. 1 2 3 4


Answer - C



59. Assertion (A): Electricity distribution companies in India calculate the power consumption in kWh (kilowatt hours)

She does.

Reason (R): The electrical system in India operates at a frequency of 60 Hz.

Code:

A. Statement (A) and Reason (R) are correct and R is the correct explanation of A.

B. Statements (A) and Reason (R) are correct but R is not the correct explanation of A.

C. Statement (A) is correct, but Reason (R) is false

D. Statement (A) is false, but Reason (R) is true


Answer - C



60. Which one of the following options is different from the other three?

A. Hematite

B. Magnetite

C. Limonite

D. Bauxite


Answer - D







61. One million white is approximately -

A. Gigabyte

B. Kilobytes

C. Megabytes

D. Terabyte


Answer - C



 


62. Consider the following statements and choose the correct answer from the codes given below -

1. The dot net (net) framework is developed by Microsoft.


 


2. Java is an open source technology developed by Sun Microsystems.

Code:

A. Only 1 is correct

B. Only 2 is correct

C. Both 1 and 2 are correct

D. No one is right


Answer - C

Hide an

swer


63. Coal bed methane pie is -

A. in Shahdol

B. In the ocean

C. in Jabalpur

D. in Ujjain


Answer - A



64. During the Bhopal gas tragedy, the gas that came out was -

A. Methyl isothasocyanate

B. Ethyl isothasocyanate

C. Methyl isocyanate

D. Ethyl isocyanate


Answer - C



65. Assertion (A): Gypsum is added to cooled cement clinkers.

Reason (R): Gypsum accelerates cement setting time.

Code:

A. Both the statement (A) and the reason (R) are correct and R is the correct explanation of A.

B. Both statement (A) and reason (R) are correct but R is not the correct explanation of A.

C. Statement (A) is correct, but Reason (R) is false

D. Statement (A) is false, but Reason (R) is true


Answer - A



66. Make the correct pairs and choose the correct answer from the codes given below -


 

List-I List-II

a. Anemia 1. Vitamin 'B' deficiency


 


b. 2. Goiter, iron deficiency

c. Night-blindness 3. Iodine deficiency

d. Berry-Berry 4. Vitamin 'A' deficiency

Code:

. a b c d

A. 2 1 3 4

B. 2 3 4 1

C. 1 2 3 4

D. 2 3 1 4


Answer - B



67. Assertion (A): People of 'A-B' blood group are universal recipients.

Reason (R): There is no antigen in the red blood cell of blood group 'A-B' and hence there is no agglutination with any other blood group.

Code:

A. Both the statement (A) and the reason (R) are true and R is the correct explanation of A.

B. Both statement (A) and reason (R) are correct but R is not the correct explanation of A.

C. Statement (A) is correct, but Reason (R) is false

D. Statement (A) is false, but Reason (R) is true


Answer - C



68. Name of spacecraft of lunar mission of India is -

A. Chandrayan I

B. Chandrayan II

C. Space

D. Change I


Answer - A



69. Which of the following did not jointly win the Nobel Prize in Physics in 2008?

A. Tohida Yasakawa

B. Makoto Kabayashi

C. Toshihide Maskawa

D. Yochiro Nambu


Answer - A



70. Aryabhata was launched -

A. On April 19, 1975

B. On December 6, 1957

C. On January 31, 1958

D. on October 2, 1980


Answer - A



71. Fill in the blank space -

59 21 37 81 ………

A. 163

B. 153

C. 183

D. 203


Answer - B



72. A school has 12 teachers. One of them retired after completing 62 years of age and a new teacher was appointed in his place. This change reduces the average age of the staff by 3 years. How old is the new teacher?

A. 22 years

B. 24 years

C. 26 years

D. 28 years


Answer - C



73. A 50 meter long train passes over a bridge at a speed of 30 km / h. If the train takes 36 seconds to cross the bridge, then the length of the bridge is -

A. 200 meters

B. 250 m

C. 300 m

D. 350 m


Answer - B



74. In an open field, Rakesh walks 20 meters towards north, turns left and walks 40 meters, turns left again and walks 50 meters. How far is he from the starting point?

A. 110 m

B. 70 m

C. 50 m

D. 40 meters


Answer - C



75. Fill in the blanks -

McCain: Obama:: Palin: ………… ..

A. Gore

B. Rice

C. Biden

D. Clinton


Answer - C



76. Regarding which picture Doctors, Engineers and Professors

Best reflects

A.mppsc

B.mppsc

C.mppsc

D.mppsc


Answer - D



77. Which subject has the highest percentage of passing?

A. History

B. Geography

C. Economics

D. is equal


Answer - A



78. In which subject are the most first-class divisors?

A. History

B. Geography

C. Economics

D. is equal.


Answer - C



79. In which subject the average of marks is maximum?

A. History

B. Geography

C. Economics

D. is equal


Answer - C



80. There are 12 teams in a football league. The two best teams play in the final after the tournament is played on the basis of double (double) round robin. Round Robin means that each team plays against every other team. How many matches will be played in the tournament?

A. 132

B. 133

C. 67

D. 66


Answer - B







81. One of the most widespread computer viruses that attracted public attention was the same design to infect MS-DOS on March 6, 1992, the virus is named -

A. Brain

B. catch me if you can

C. Michael Angelo

D. Friday the third


Answer - C



 


82. Which of the following is not an output device?

A. Drum Pen Plotter

B. CRT Monitor

C. Earphone

D. Digital Camera


Show Answer


83. Word processors, spread sheet examples are -

A. System Software

B. Application Software

C. Platform Software

D. None of these


Answer - B



84. A database consists of feeds -

A. Label

B. Table of information

C. Group of related records

D. Range of information


Answer - D



85. An exclusive private network used by employees of a company in one place

The classification will be -

A. Internet

B. Local Area Network

C. Wide Area Network

D. ARPANET


Answer - B



86. SWAN under the National e-Governance Plan. (SWAN) is -


 

A. State Wide Area Network

B. CStums Wide Area Network

C. State Wise Area Network

D. System wise area network


Answer - C



87. Consider the following statements and choose the correct answer from the codes given below -

1. Proxy Server TCP / IP (TCP / IP) provides the address.


 


2. The proxy server forwards requests received from clients to other servers.

Code:

A. Only 1 is correct

B. Only 2 is correct

C. Both 1 and 2 are correct

D. No one is right


Show Answer


88. A new browser has been launched by Google's company in the third quarter of 2008. this is -

A. Chrome

B. Lycos

C. Alta-Vista

D. Mozilla Fire-Fox


Answer - A



89. CSC under National e-Governance Plan. (CSC) is -

A. Citizen Service Center

B. Common Service Center

C. Community Service Center

D. Computer Service Center


Answer - B



90. Fill in the blank -

5 7 74

11 8 185

…. 6 205

A. 13

B. 15

C. 10

D. 12


Answer - A



Directions (Questions 91 to 94)


Answer questions 91 to 94 based on the information given below -

Secretaries, Rahul, Virendra, Anil and Ishant are wearing red, blue, white, black and brown pants and hats (not in order), none are wearing the same color pants and caps. Everyone has different colors of pants and colors of caps. All five items are being carried from VAT, hair, stumps, gloves and pads.

It is also given that -

(i) Sachin is wearing a brown cap.

(ii) Ishant's pants color is not blue or red.

(iii) Gloves are being carried by him, who is wearing blue pants.

(iv) Rahul is wearing white cap.

(v) Virendra is wearing black pants.

(vi) Anil is wearing a red cap and brown pants.

(vii) One wearing red print is carrying pads.

(viii) The one wearing brown pants is carrying VAT.


91. What is the color of Virendra's cap?

A. Red

B. White

C. Blue

D. Can not be determined


Answer - C



92. Who is wearing the white pants?

A. Stumps

B. Child

C. Gloves

D. Stamps or hair


Answer - D



93. Who is wearing blue pants?

A. Sachin

B. Ishant

C. Sachin or Rahul

D. Rahul or Ishant


Answer - C



94. If Rahul is wearing red pants, then the correct combination is -

A. Sachin-Brown Hat-Black Pants

B. Anil-Red Hat-Blue Pants

C. Virendra-blue cap-brown pants

D. Ishant-black hat-white pants


Answer - D



95. Assertion (A): The per capita food production in Madhya Pradesh is less than the national average.

Reason (R): The productivity of food grains in Madhya Pradesh is below the national average.

Code:

A. Both statement (A) and reason (R) are correct and R gives the correct explanation of A.

B. Both statement (A) and reason (R) are correct but R is not the correct explanation of A.

C. Statement (A) is correct, but Reason (R) is false

D. Statement (A) is false, but Reason (R) is true


Answer - A



96. Which of the following cities is J.J. NNURM Is not included in?

A. Indore

B. Jabalpur

C. Gwalior

D. Ujjain


Answer - C



97. How many districts of Madhya Pradesh N. R. E. G. a. Are included under?

A. All districts

B. 18 districts

C. 31 districts

D. None of these


Answer - A



98. Which of the following districts has the highest literacy rate?

A. Bhopal

B. Narsinghpur

C. Jabalpur

D. Indore


Answer - B



99. Which of the following places has a 500 MW unit for power generation?

A. Birsinghpur

B. Table

C. Mat

D. Chhindwara


Answer - A



100. Arrange the following districts in decreasing order of fertilizer use per hectare and choose the correct answer from the code given below -

1. Indore

2. Dindori

3. Hoshangabad

4. Mandla

Code:

(1) 1, 3, 4, 2

(2) 4, 2, 1, 3

(3) 4, 1, 3, 2

(4) 1, 2, 3, 4


Answer - A





101. In which of the following districts, the sex ratio is the most adverse?

A. Morena

B. Balaghat

C. Jhabua

D. Rewa


Answer - A




 


102. Out of the eleventh (XI) five-year plan of Madhya Pradesh, which region has been given the highest allocation?

A. Health

B. Education

C. Energy

D. Irrigation


Answer - D



103. Make the correct pairs and choose the correct answer from the codes given below -

List-I List-II

a. Brocade Wallet 1. Ujjain

b. Print of Bhairavgarh 2. Dhar

c. Bagh's handicrafts 3. Bhopal

d. Sarees of Chanderi 4. Ashok Nagar

Code:

. a b c d

A. 3 1 2 4

B. 1 3. 4 2

C. 1 3 2 4

D. 3 1 4 2


Answer - A



104. Madhya Pradesh is the largest producer of the following minerals in the country -

A. Coal and Diamond

B. copper and iron

C. Coal and copper

D. copper and diamond


Answer - D



105. Which of the following national highways has the highest length in Madhya Pradesh?

A. NH-3 Agra-Gwalior-Dewas-Bombay (Mumbai)

B. NH-7 Varanasi-Rewa-Jabalpur-Salem

C. NH-12 Jabalpur-Bhopal-Jaipur

D. NH-26 Jhansi-Sagar-Lakhnadoun


Answer - A



106. Madhya Pradesh produces the most of which crop in the country?


 

A. Rice

B. Wheat

C. tide

D. Soybean


Answer - D



107. Which of the following cities is closest to the Indian Standard Times?

A. Rewa

B. Sagar

C. Ujjain

D. Hoshangabad


Answer - A



108. Which of the following is not a World Heritage Site?

A. Khajuraho Temple

B. Bhimbe

Taka caves

C. Sanchi Stupa

D. Mandu's Palace


Answer - D



109. Consider the following statements and choose the correct answer from the codes given below -

In Madhya Pradesh -

1. The District Panchayat President is elected by indirect election.

2. 50% seats in Panchayati Raj are reserved for women.

3. The sarpanch is elected by direct election.

Code:

A. 1 and 2 are correct

B. 1 and 3 are correct

C. 2 and 3 are correct

D. 1, 2 and 3 are correct


Answer - D



110. Where is the automobile industry group of Madhya Pradesh?

A. Pithampur

B. Malanpur

C. Mandideep

D. Maneri


Answer - A



111. Following the assassination of Swami Laxmanananda Saraswati in August 2008, violence erupted against Christians in Orissa, which district was most affected?

A. Why

B. Bargarh

C. Sambalpur

D. Kandhamal


Answer - D



112. Which river of Bihar changed its course in the year 2008 and created a calamity situation?

A. Ganges

B. Gandak

C. Kosi

D. Ghagra


Answer - C



113. Where did Ratan Tata decide to move the Nano project out of Singur?

A. Pithampur

B. Poona

C. Sanand (Gujarat)

D. Gopalpur


Answer - C



114. Make correct pairs and choose the correct answer from the codes given below -

List-I List-II

a. Narayan Murthy 1. Wipro

b. Azim Premji 2. T. C. S. S.

c. Ramalingam Raju 3. Infosys

d. Ramadurai 4. Satyam Computers

Code:

. a b c d

A. 2 1 4 3

B. 3 1 4 2

C. 3 4 1 2

D. 2 4 1 3


Answer - B



115. The first computer literate district of the country is -

A. Ernakulam

B. Villupuram

C. Theruvallur

D. Malappuram


Answer - D



116. When did India win the hockey medal in the Olympic Games for the last time?

A. 1964 Tokyo

B. 1972 Munich

C. 1976 Montreal

D. 1980 Moscow


Answer - D



117. Where was the second All Star Asian Athletics Championship held in September 2008?

A. Pune

B. Bangalore

C. Indore

D. Bhopal


Answer - D



118. Who is the first Indian female chess player to cross 2600 in ELA rating?

A. Koneru Hampi

B. Tania Sachdev

C. P. Harika

D. S. Vijayalakshmi


Answer - A



119. In August 2008, A.F.C. Who won the Challenge Cup Football Championship?

A. India

B. Tajikistan

C. Turkmenistan

D. D.P.R. Korea


Answer - A



120. Which of the following is not a style of swimming?

A. Freestyle

B. Back stroke

C. Front stroke

D. Butterfly


Answer - C







121. Which of the following awards is given to sportspersons by the Government of Madhya Pradesh?

A. Arjuna Award

B. Vikram Award

C. Dronacharya Award

D. Khel Ratna Award


Answer - B



 


122. Madhya Pradesh won a record number of medals at the 33rd National Games in 2007 in Guwahati. In which sport did Madhya Pradesh win the most gold medals?

A. Karate

B. Wuxu

C. shooting

D. Athletics


Answer - A



123. U.S. Who won the mixed doubles at the Open 2008?

A. Leander Paes-Cara Black

B. Leander Paes-Lisa Raymond

C. Mahesh Bhupathi-Martina Hingis

D. Mahesh Bhupathi-Mary Pearce


Answer - A



124. In September 2008, ONGC-IB in Bangalore SF Who won the World Billiards Championship?

A. Pankaj Advani

B. Geet Sethi

C. Rupesh Shah

D. Peter Gilchrist


Answer - A



125. With reference to Beijing Olympics consider the following statements and choose the correct answer from the code given below -

1. Michael Phelge won eight gold medals.

2. Usain Bolt 100m And 200 m Ran became the fastest person by winning.

3. Roger Federer won a gold medal in men's singles in tennis.

Code:

A. 1 and 2 are correct

B. 1 and 3 are correct

C. 2 and 3 are correct

D. 1, 2 and 3 are correct


Answer - A



126. Virendra Sehwag scored his second triple century in Test cricket. He is only the third player to do so in history. The other two players are -


 

A. Brian Lara and Gary Sobers

B. Donald Bradman and Volley Hammond

C. Gary Sobers and Volley Hammond

D. Donald Bradman and Brian Lara


Answer - D



127. This legendary hockey player scored many goals (about 24 goals) for India in the 1932 and 1936 Olympics. There was a demand in the media to celebrate his birth centenary on 8 September 2008. He spent his last life in Gwalior. Identify them -

A. Dhyanchand

B. Captain Roop Singh

C. Gurmeet Singh

D. AIS Section


Answer - B



128. Consider the following statements and choose the correct answer from the codes given below -

1. Abhinav Bindra won gold medal in 10m rifle shooting at Beijing Olympics.

2. Sushil Kumar won bronze medal in fly-weight boxing at Beijing Olympics.

Code:

A. 1 is correct

B. 2 is correct

C. Both are correct

D. None of this is true


Answer - A



129. Which film received the best feature film award at the 54th National Film Awards?

A. Pulijanam (Malayalam)

B. Kabul Express

C. Hang on Munna Bhai

D. Podokkhep (Bengali)


Answer - A



130. Who among the following received the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award last year (2008)?

A. M.S. Dhoni

B. Vishwanathan Anand

C. Abhinav Bindra

D. Sachin Tendulkar


Answer - A


131. 'Project Tiger' was started in India -


A. 1970

B. In 1973

C. in 1981

D. in 1984


Answer - B



132.

Assertion (A): (CERN) C.E.R.N. (European Organization for Nuclear Research) is the largest laboratory of particle physics in the world.

Reason (R): The name of the technical body established 2 years before the above organization came into existence is French Compression (CERN).

Code:

A. Both statement (A) and reason (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).

B. Both statement (A) and reason (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A)

C. Statement (A) is correct, but Reason (R) is false

D. Statement (A) is false, but Reason (R) is true


Answer - A



133. India's first nuclear power station is -

A. B.A.R.C.

B. Tarapur Atomic Energy Center

C. Narora Atomic Energy Center

D. None of these


Answer - B



134. If at the end of one's domain name is .edu.us, then it is -

A. An international institution

B. A non-profit organization

C. An educational institution in Australia

D. USA (USA) an educational institution


Answer - D



135. Assertion (A): A plant that is deficient in Nitrogen will show signs of short stature and light green and yellow leaves.

Reason (R): Nitrogen is responsible for green leaf development.

Code:

A. Both statement (A) and reason (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).

B. Both statement (A) and reason (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A)

C. Statement (A) is correct, but Reason (R) is false

D. Statement (A) is false, but Reason (R) is true


Answer - A



136. Make the correct pairs and choose the correct answer from the codes given below -

List-I List-II

a. Banquet 1. Ujjain

b. Durgavati 2. Vidisha

c. Samudragupta 3. Dhar

d. Ashok 4. Gondwana

Code:

. a b c d

A. 4 3 2 1

B. 3 4 1 2

C. 4 3 1 2

D. 3 4 2 1


Answer - D



137. How many of the following served as Chief Minister for the longest time?

A. Pandit Ravi Shankar Shukla

B. Arjun Singh

C. Dr. Kailashnath Katju

D. Digvijay Singh


Answer - D



138. Consider the time of sunrise in Sidhi and Jhabua and choose the correct option -

A. Sunrise in Sidhi will be 1 hour before

B. Sunrise will be 1 hour before in Jhabua

C. Sunrise in Sidhi will be 1/2 hour before

D. Sunrise in Jhabua will be 1/2 hour before


Answer - C



139. Which of the following dam is not on Narmada River?

A. Bargi

B. Omkareshwar

C. Indira Sagar

D. Baan Sagar


Answer - D



140. Which of the following districts of Madhya Pradesh has a problem of soil erosion (soil erosion)?

A. Jabalpur

B. Bhopal

C. Morena

D. Khandwa


Answer - C



141. ‘Congratulations’ is -

A. Folk dance of Bundelkhand

B. Folk dance of Malwa

C. The festival celebrated in Bhopal on the second day of Diwali

D. Folk music of Bundelkhand


Answer - A



142. Make the correct pairs and choose the correct answer from the codes given below -

List-I List-II

a. Chhindwara 1. Bhil

b. Mandla 2. Bharia

c. Jhabua 3. Gond

d. Shivpuri 4. Sahariya

Code:

. a b c d

A. 2 4 1 3

B. 1 3 2 4

C. 2 3 1 4

D. 1 4 2 3


Answer - C



143. Sanskrit University has been established -

A. In Gwalior

B. In Ujjain

C. in Rewa

D. in Jabalpur


Answer - B



144. In the year 2008, two new districts were formed in Madhya Pradesh? Identify -

A. Alirajpur and Burhanpur

B. Burhanpur and Anuppur

C. Singrauli and Anuppur

D. Singrauli and Alirajpur


Answer - D



145. Who among the following cricketers from Madhya Pradesh has not played a Test match for India?

A. Narendra Hirwani

B. Amay Khorasia

C. Mushtaq Ali

D. Rajesh Chauhan


Answer - D



146. Make the correct pairs and choose the correct answer from the codes given below -

List-I

a. Indian Institute of Information Technology, Design and Manufacturing (IIIT

DM)

b. Indian Institute of Information Technology and Management (IIITM)

c. Indian Institute of Management (IIM)

d. Indian Institute of Science, Education Aid Research (IISER)

List-II

1. Indore

2. Bhopal

3. Jabalpur

4. Gwalior

Code:

. a b c d

A. 3 4 2 1

B. 3 4 1 2

C. 4 3 1 2

D. 4 3 2 1


Answer - C



147. After the lifting of the ban on India by the Nuclear Supply Group, which country first signed an agreement with India, which would supply civil nuclear technology to India?

A. USA

B. Italy

C. Russia

D. France


Answer - D



148. In August 2008, independence of two Georgia states was recognized by Russia, these two states are -

A. Kosovo and Dushanbe

B. Kosovo and South Ossetia

C. Abkhazia and Dushanbe

D. South Ossetia and Abkhazia


Answer - D



149. The year 2008 was declared as International Year by the United Nations -

A. Sanitation

B. Drinking water

C. Literacy

D. Reduction in infant mortality


Answer - A



150. Which of the following countries is not a member of the Nuclear Suppliers Group?

A. China

B. New Zealand

C. Ireland

D. Iran


Answer - D

No comments:

Post a Comment

Most Read

Monetize your website traffic with yX Media
//disable Text Selection and Copying