mp naib tehsildar solved paper departmental exam 2018 - MAINS QUESTION - DAILY CURRENT AFFAIR QUESTIONS AND ANSWERS

Monday, January 11, 2021

mp naib tehsildar solved paper departmental exam 2018


 15th Sep 2018 03:00PM


Topic:- Service Matters


1) How many days of maximum leave is entitled in case of child adoption? 


1. 67 Days 

2. 60 Days 

3. 135 Days 

4. 90 Days 


Correct Answer :-  67 Days 


2) The common upper age limit criterion for recruitment to uniformed services such as Police, Forest etc. is different from all other departments set by GAD. Which of the following statements is not true in the context of uniformed department posts to be filled by State P.S.C? 


1. Upper age limit for non M.P. Domicile candidate is 28 years. 

2. Upper age limit for M.P. Domicile male candidate unreserved class is 33 years. 

3. Upper age limit for MP domicile women candidate belonging to unreserved class is 38 years. 

4. Upper age limit for MP domicile women S.T category is 43 years. 


Correct Answer :-  Upper age limit for MP domicile women 8S.T category is 43 years. 


3) Which one of the following is governed by M.P. Civil Services (Leave) Rules 1977? 


1. Optional Leave 

2. Local Holiday 

3. Commuted Leave 

4, Casual Leave 


Correct Answer :-  Commuted Leave 


4) At present, participation in the activities of which of the following organisations is not restricted to a Govt. servant under MP Civil Services (Conduct) Rules, 1965? 


1. Akhil Bharatiya Vidyarthi Parishad 

2. Bharatiya Janata Party 

3, Indian National Congress 

4, Rashtriya Swayamsevak Sangh 


Correct Answer :-  Rashtriya Swayamsevak Sangh 


5) Which one of the following is not true with regard to reservation policy for M P Domicile candidates? 


1. Women candidates of all categories e.g. 8.C; $.T; OBC; UR are given 33% lateral reservation. 

2. Women candidates are given horizontal reservation of 33% in their respective categories e.g. S.C; S.T; OBC; UR

3. OBC class candidate are given 14% lateral reservation. 

4. SC category candidates are given 16% lateral reservation. 

 

Correct Answer :-  Women candidates of all categories e.g. S.C; 8.T; OBC; UR are given 33% lateral reservation. 


6) Without sanction of competent authority, a Govt. servant can accept fee for any work done after office hours by him from any public body or any private person up to a maximum of


1. Rs. 1000 

2. Rs. 750

3. Rs. 500 

4. None of these 


Correct Answer :-  None of these 


7) Govt. servants may be permitted to act as an arbitrator for settlement of dispute, subject to some conditions. Which one of the following conditions is not TRUE? 


1. A Govt. servant acts as an arbitrator for private parties as a part of his official duties without accepting fees. 

2. A Govt. servant shall not act as an arbitrator in any case without sanction of his immediate official superior, or unless he is directed to act by a court having authority to appoint an arbitrator. 

3. If a Govt. servant acts as an arbitrator at the private request of disputants, then he shall accept fee up to Rs. 1000 only. 

4. If he acts by appointment of a Court of law, then he may accept such fee as the court may fix. 


Correct Answer :-  Ifa Govt. servant acts as an arbitrator at the private request of disputants, then he shall accept fee up to Rs. 1000 only. 


8) M.P. Civil Service (Leave) Rules 1977 are not applicable to which one of the following categories: 


1. Person in Probation period.

2. Person moved on leave without prior sanction, 

3. Person drawing his salary from the Contingency fund. 

4. Persons working on temporary post. 


Correct Answer :-  Person drawing his salary from the Contingency fund. 


9) Which of the following pension schemes will cover employees appointed after 01 January 2005 


1. Contributory Pension Scheme 2005 

2. MP. Civil Service (Pension) Rules, 1976 

3. National Pension Scheme 

4, Old-age Pension Scheme 


Correct Answer :-  Contributory Pension Scheme 2005 


10) Which of the following is not recoverable from the suspension allowance? 


1. Income Tax 

2. Contribution to GPF 

3. House Rent 

4, Advance received from Government 


Correct Answer :-  Contribution to GPF 


11) Which of the following statements is FALSE with regard to General Provident Fund? 


1. Employee on deputation shall remain contributor to GPF as he was before leaving for deputation service. 

2. There shall be no GPF deduction from a suspended employee. 

3. General Provident Fund Rules shall not be applicable on employees appointed on or after 1° January 2005,

4. GPF deduction from salary shall be stopped before 12 months of retirement.


Correct Answer :- GPF deduction from salary shall be stopped before 12 months of retirement.


12) Increment in pay will be effected on which of the following dates after implementation of 7th Pay Commission ? 


1. On 1* July of every year

2. On 1 January of every year

3. On 1* July or 1 January on completion of one year 

4. On 1 April of every year 


Correct Answer :-  On 1* July or 1° January on completion of one year 


13) What treatment would be appropriate for wilful absence period from duty by a Govt. servant violating the Rule 7 of MP Civil Service (Conduct) Rules, 1965? 


1. Impose fine of Rs. 10,000 

2. Absence should be regularised 

3. Lien shall be lost

4. Treat wilful absence period as “Dies-Non” for all purpose 


Correct Answer :-  Treat wilful absence period as “Dies-Non” for all purpose 


14) What is the additional allowance that can be given to the person making photo copies in government office? 


1. 300 Rs. Per month 

2. 150 Rs. Per month 

3. No Payment

4. 500 Rs. Per month 


Correct Answer :-  150 Rs. Per month


15) What is the minimum contribution to GPF of a Govt. Employee?


1. 1000 Rupees per month 

2. 12.5 percent 

3. 5 percent 

4. 12 percent


Correct Answer :-  12 percent 


16) In case of termination or expulsion of a Govt. servant, which of the following is true in the context of Leave Account? 


1. Earned Leave in account shall be encashed up to accumulation limit. 

2. All types of Leave in account shall be treated as zero on that day. 

3. Casual Leave in account shall be added in Earned Leave account. 

4. Medical Leave can be still availed. 


Correct Answer :-  All types of Leave in account shall be treated as zero on that day.


17) When an extra ordinary leave is sanctioned to an employee, he may get leave salary up to:-


1. 90% of monthly salary that has been drawn before going on leave. 

2. 50% of monthly salary that has been drawn before going on leave. 

3. 0% of monthly salary that has been drawn before going on leave. 

4. 25% of monthly salary that has been drawn before going on leave. 


Correct Answer :-  0% of monthly salary that has been drawn before going on leave. 


18) When an employee is suspended by a competent authority, then it is essential to issue a charge sheet adhering to procedure within a prescribed time period, otherwise the suspension order will be deemed automatically quashed. In this context which statement is not true? 


1. If state is not disciplinary authority then charge sheet time limit can be extended up to 90 days by the order of Govt. 

2. Charge sheet shall be issued with 90 days from date of suspension, if disciplinary authority is State Govt.

3. Charge sheet shall be issued within 30 days from the date of suspension. 

4. Charge sheet shall be issued within 45 days from date of suspension, if not issued by Govt. 


Correct Answer :-  Charge sheet shall be issued within 30 days from the date of suspension. 


19) Who is ultimately responsible to adopt the provisions of MP Civil Services Rules in the Corporation/Board/Autonomous body of Madhya Pradesh for their employees in the name and style of that organisation instead of name as “ MP Civil Services (Conduct) Rules, 1965”? 


1. Administrative Department which is the controlling authority of the organisation 

2. Chief Secretary 

3. General Administration Department 

4. Home Department 


Correct Answer :-  Administrative Department which is the controlling authority of the organisation 


20) Who will fix the pay under Madhya Pradesh Vetan Punarikshan Niyam 2017 


1. Principal Secretary of Department 

2. Head of the Office 

3. Head of the Department 

4. Accountant General, Madhya Pradesh 


Correct Answer :-  Head of the Office 


21) A Govt. servant was allotted a house in which there was a servant quarter attached to it and he was paying license fee of Rs. 7000 per month from his salary to the government. He sublet this servant quarter to a servant of his friend for a rent of Rs. 1000 per month. Under which rule of the MP Civil Services (Conduct) Rules, 1965, is such subletting up to Rs. 1000 per month rent is allowed? 


1.14

2.17

3. Not permitted under any rule

4. 3(B)


Correct Answer :-  Not permitted under any rule 


22) Under Rule 27 of M.P. Civil Services (Leave) Rules 1977, which of the following statements is not correct? 



1. Employee of a department, where there is a provision of Vacation Leave, avails the full vacation leave then no earned leave is credited in his leave account. 

2. If employee is instructed not to avail vacation leave of more than 15 days then it will be treated that he has not availed any part of Vacation Leave. 

3. Vacation Leave cannot be availed along with commuted or earned leave.

4. In a year when employee is deprived of availing Vacation Leave, Earned Leave subject to a maximum of 30 days may be credited in his leave account. 


Correct Answer :- Vacation Leave cannot be availed along with commuted or earned leave. 


23) If any question arises relating to interpretation of the Madhya Pradesh Civil Services (Conduct) Rules, 1965, then to whom shall it be referred to?


1. Chief Justice of Madhya Pradesh High Court

2. Government of Madhya Pradesh 

3. Chairman Human Rights Commission of MP 

4. Chairman Public Service Commission of Madhya Pradesh


Correct Answer :-  Government of Madhya Pradesh 


24) It is mandatory for all Govt departments to make provisions for reservation in their departmental Recruitment Rules. Who is competent department to frame Reservation Rules that shall be incorporated in departmental Recruitment Rules for all departments? 


1. Tribal Welfare Department Govt. of M.P. 

2. Concerned department, Govt. of M.P. while making their own Recruitment Rules. 

3. General Administration Department Govt of M.P. 

4, Scheduled Caste Welfare Department Govt. of M.P. 


Correct Answer :-  General Administration Department Govt of M.P. 


25) Leave not due shall be adjusted against which of the following leaves? 


1. Earned Leave 

2. Half Pay Leave 

3. Study Leave 

4, Commuted Leave 


Correct Answer :  Half Pay Leave


(26) As per the Madhya Pradesh Government Servants (Service Association) Rules, 1967, Government will enter into correspondence with an association if it represents minimum of percentage of the category of Govt. servants which it seeks to represent. 


1. 33%

2. 20%

3. 67%

4. 50%


Correct Answer :-  20%


27) An employee was re-appointed after his retirement. On retirement he has availed benefits of leave encashment up to the ceiling which was available. He served for 5 years after retirement and 150 days Earned Leave was accumulated in his account. Up to what extent can Terminal Leave be sanctioned? 


1. 0 days 

2. Upto 100 days 

3. Upto 150 days 

4. Upto 50 days 


Correct Answer :-  Odays


28) In Govt Service, what is the percentage, fixed for filling of Assistant Grade 3 Post from Class 4 employees? /


1. 20%

2. 25%

3. 15%

4. 10%


Correct Answer :-  25%


29) In accordance with the MP Civil Services (Conduct) Rules, 1965, “Move on leave without prior sanction” is misconduct. In an office of District Excise Officer, all class II & class IV servants went on mass leave without prior sanction. Consequently disciplinary actions were initiated. In this case, who is competent to close this disciplinary action? 



1. Chief Secretary.

2. Head of the Department 

3, District Collector 

4, District Excise officer 


Correct Answer :-  Head of the Department


30) If a suspended Government Employee dies during suspension period what payments ought to be made to the family of the deceased? 


1. Full payment of salary from date of suspension to death, which he is entitled 

3. Suspension allowance from Date of Suspension to Death 

4. Decision will be taken after completion of Proceedings.


Correct Answer :-  Full payment of salary from date of suspension to death, which he is entitled /



Topic:- Revenue Terminology & Administration


1)  ‘Legal Practitioner’ under M.P.Land.Revenue Code means: 


1. Only a person recognized under s.3 of Legal Practitioners Act 1879 

2. Only a person recognized under s.51 of Advocates Act 1961

3. Only a person defined under s.2(r) of M.P.L.R.C 

4. All of these 


Correct Answer :-  All of these 


2)  How many tehsils and districts were declared drought affected in the year 2017-18 by the Revenue Department of Madhya Pradesh government due to the low rainfall? 


1. 23 districts and 152 tehsils

2. 35 districts and 205 tehsils 

3. 28 districts and 195 tehsils 

4, 18 districts and 133 tehsils 


Correct Answer :-  18 districts and 133 tehsils 


3) In the year 2017-18, how much budget was sanctioned by the State Disaster Redemption Fund to the drought affected districts in Madhya Pradesh? 


1. 18178.53 lakh rupees 

2. 158234.56 lakh rupees 

3. 4131.71 lakh rupees 

4. 2562.56 lakh rupees 


Correct Answer :-  158234.56 lakh rupees


4) In which year was the Madhya Pradesh Land Records Management Committee established for the implementation of the National Land Records Modernization Program in Madhya Pradesh? 


1. 2008

2. 2014

3. 2009

4. 2011


Correct Answer :-  2011


5) Patwari Training Center is not located in which of the following places in Madhya Pradesh? 


1. Hoshangabad 

2. Ujjain 

3. Jabalpur 

4. Indore 


Correct Answer :-  Indore 



6) Land revenue receipts are deposited under which of the following Accounts? 


1. Major Head (MH) 8229 

2. Major Head (MH) 0039

3, Major Head (MH) 0029 

4, Major Head (MH) 2039 


Correct Answer :-  Major Head (MH) 0029 


7)  Which among the following sections in Department of Revenue of Madhya Pradesh deals with the allotment/management of Government land (Nazul)? 


1. 2A Branch 

2. 4A Branch 

3. 4B Branch 

4. 2B Branch 


Correct Answer :-  2B Branch 


(8) Which of these define Gair Haqdar under M.P. Land Revenue Code? 


1. One class of tenant in earlier Vindhya Pradesh region / ud & fdeq Wed aad pyct ch] Up at

2. One class of tenant in earlier Sironj region / yd Rreist aay pyct ch] Up at

3. Who does not have ownership upon land / TSAI af UV als tated Tél

4. Unauthorised possessor of land / af ob sulted ponent


Correct Answer :-  One class of tenant in earlier Vindhya Pradesh region / ud & fdeq wel aa A pyct Ol Uh ay


9)  Which of the following statements correctly defines “Nazul”? 


1. Such land of Urban or semi-urban area, which is appropriate for construction of building 

2. Urban open Government land 

3. Land whose location is more important, and not the agriculture related importance 

4. That Government land, which is not included in the holding of any village 


Correct Answer :-  Land whose location is more important, and not the agriculture related importance 


10) In Kharif 2017, Girdavari was carried out using the Fasal Girdavari App in villages in Madhya Pradesh. 


1. 12348

2, 34831

3. 54724

4. 11622


Correct Answer :-  54724


11) The District Collector has powers to create the post of Recovery Servitors (Process Servers) for six months every year under the 


1. Revenue Book of Circulars 

2. Book of Financial Powers 

3, Public Service Guarantee Act 2010 

4, Special order of the Principal Revenue Commissioner 


Correct Answer :  Book of Financial Powers


12) Who among the following has the rights to appoint Revenue Inspector? 


1. Collector 

2. State Government 

3. Commissioner, Land Records 

4, Deputy-Commissioner, Land Records 


Correct Answer :-  Collector 


13. who among the following appoints the additional commissionerom


1. Collector 

2. State Government 

3. Board of Revenue 

4, Commissioner 


Correct Answer :-  State Government 


14) How many Heads of Department are functioning under the Revenue Department of Madhya Pradesh? 


1.6

2.5

3.7

4.4


Correct Answer :-


15) As on 1 January 2018, what is the total number of sanctioned posts of Superintendent, Land Records at State Level? 


1. 132

2. 143

3. 54

4. 135


Correct Answer :-  143


16) In Revenue Department of the Govt. of Madhya Pradesh, who among the following is the Head of the Department for agricultural statistics? 


1. Director, Economics and Statistics 

2. Relief Commissioner 

3. Principal Revenue Commissioner 

4. Commissioner of Land Records & Settlements 


Correct Answer :-  Commissioner of Land Records & Settlements 


17) Which of the following do not fall under the meaning of ‘Revenue Officer’? 


1. President, Board of Revenue 

2. Superintendent of land records 

3. Commissioner

4. Collector 


Correct Answer :-  President, Board of Revenue 


18) Who among the following is not a Revenue Officer? 


1. Revenue Inspector 

2. Naib Tahsildar 

3, Settlement Officer 

4, Asst. Superintendent of Land Records 


Correct Answer :-  Revenue Inspector 


19) Under which Section of the M.P. Land Revenue Code, appointment of the Kotwars and their duties are prescribed? /


1. Section 225 

2, Section 232 

3, Section 230 

4. Section 222 


Correct Answer :-  Section 230 


20) Which of the following divisions of Madhya Pradesh at present has the largest number of districts? 


1. Ujjain 

2. Gwalior 

3. Sagar 

4, Jabalpur 


Correct Answer :-  Jabalpur 


Topic:- Knowledge of Laws/Rules


1) By which of the following dates should the Patwari submit the Jamabandi Goshwara to the Revenue Inspector? 


1. 01 October 

2. 30 June 

3.15 June 

4.31 March 


Correct Answer :-  15 June 


2) Which of the following is not included in the duties of Revenue Inspector? 


1. Monthly reporting about the performance of Village Kotwar 

2. Repairs of Towers and Boundary signs

3. Training of Patwaris 

4. Performing crop cutting experiment 


Correct Answer :-  Monthly reporting about the performance of Village Kotwar


3) As per Revenue Book Circular (RBC)-IV-I, Nazul land may be alloted for housing purposes to Madhya Pradesh Housing Board (MPHB) and Cooperative Housing Society (Society) on payment of _ percent premium of the market value of land and an annual ground rent at _ percent of premium. 


1. 25 per cent; two per cent 

2. 60 per cent; five per cent 

3. 20 per cent; two per cent 

4. 50 per cent; five per cent 


Correct Answer :-  60 per cent; five per cent 


4) As per Para 12 (5) of RBC-I-1, in the beginning of every revenue year, Tahsildar, will register revenue cases against the defaulters for a period of more than year/s and submit its report to Collector latest by first day of every year. 


1. Two; April 

2. Two: December 

3. One; October 

4. One; November


Correct Answer :-  One: November 


5) Land revenue of half acre land increased by alluvion is decided by which of the following method? 


1. Amount equivalent to twice the revenue of the survey number adjoining to the alluvion land added 

2. Land revenue shall not be payable 

3. According to the prevailing land revenue 

4. Equivalent to the Market value of the land 


Correct Answer :-  Land revenue shall not be payable 


6) For which of the following period can the execution of an order be stopped, at a time, by issuing

a stay order? 


1. 60 days 

2. 45 days 

3. 90 days 

4, 15 days 


Correct Answer :-  90 days 


7) Within which of the following periods, can a claim be made on the land acquired by the Tehsildar in case of the death of Bhumiswami without having any successor? 


1. 3 years 

2.2 years 

3. 5 years 

4. 1 year


Correct Answer :-  3 years 


8) Till which period should the daily diary of patwari be kept safely after it is completely filled?


1. Till 02 years 

2. Till 04 years 

3. Till O1 year 

4. Permanently


Correct Answer :-  Till 04 years 


9) At which of the following rates is land revenue payable in respect to large Abadi plots? 


1. In half the proportion of land revenue assessed on agricultural land.

2. In double the proportion of land revenue assessed on agricultural land. 

3. At the proportion of land revenue assessed on agricultural land. 

4, Not payable. 


Correct Answer :-  Not payable. 


10) Among the following, what is the annual fee fixed for the license given for the purposes of making balcony, stairs on the open Nazul land? 


1. equal to the total cost of land 

2. 1/8th of the total cost of land 

3, 1/16th of the total cost of land 

4. 1\4th of the total cost of land


Correct Answer :-  1/16th of the total cost of land 


11) Which section has the provision of regularizing the encroachments upon State Government’s land? 


1. In Section-248 

2. In Section-162 

3, In Section-158 

4. In Section-59 


Correct Answer :-  In Section-162 


12) Which of the following is the maximum period of stay which could be granted under section-52 of M.P. Land revenue code? 


1. Maximum for 3 months 

2. Till the receipt of stay order from the higher court

3. Till the resolution of the case 

4, Till the date of the next hearing 


Correct Answer :-  Maximum for 3 months 


13) Which of the following is required before sale of land allotted by State Government in bhumiswami rights? 


1. Amount equivalent to market value of the land should be deposited in the Government Treasury 

2. It is mandatory to get permission of a Collector 

3. It is mandatory to give intimation to the State Government 

4. Diversion of land is mandatory 


Correct Answer :-  It is mandatory to get permission of a Collector 


14) Which of the following is not entered in the Gram notebook? 


1. Related to animals 

2. Related to crimes 

3. Related to lands encroached upon

4. Related to population


Correct Answer :-  Related to lands encroached upon


15) Which of the following is not included in the conditions of tree-cutting according to Forest Produce Rules framed under Section — 240 of the M.P. Land Revenue Code? 


1. Tree which is less than of 9 inch in circumference at the height of the chest. 

2. Roots of the tress shall not be harmed. 

3. Bamboo group having less than 10 nodes shall not be cut.

4. None of the bamboo trees of less than 3 years shall be cut. 


Correct Answer :-  None of the bamboo trees of less than 3 years shall be cut. 


16) Land revenue of agricultural land cannot be reduced for which of the following reasons?


1. Land becoming inappropriate for farming due to flood. 

2. Due to closure of irrigated land’s source of irrigation. 

3. Area of the khata is minimized. 

4, Because farmer stops the agricultural operations. 



Correct Answer :-  Because farmer stops the agricultural operations. 


17) What is the time limit prescribed in the RBC or MPLRC for execution and registration of lease deed after the allotment of the Nazul land? 


1. no time limit has been prescribed 

2. 2 years 

3. 1 year

4. 90 days 


Correct Answer :-  no time limit has been prescribed 


18) What is the objective of the consolidation proceedings? 


1. Redistribution of the agricultural land in such way that the holdings would become greater and eligible for land revenue. 

2. Redistribution of the agricultural land in such way that the adjacent plots could be easily allotted to the farmers. 

3. Redistribution of the agricultural land in such way that it could be divided easily. 

4. Provision for the farmers to reach their lands easily. 


Correct Answer :-  Redistribution of the agricultural land in such way that the adjacent plots could be easily allotted to the farmers. 


19) What is the rate for re-assessing the land revenue when agricultural land is diverted for mining purpose specified in clause (f) of sub-section (1) of Section 59 of M.P. Land Revenue Code? 


1. 0.5% of the Market Value of agricultural land 

2. 0.2% of the Market Value of agricultural land 

3. 0.4% of the Market Value of agricultural land 

4, 0.1% of the Market Value of agricultural land 


Correct Answer :-  0.2% of the Market Value of agricultural land 


20) If the applicant is not present on the day of hearing, then which of the following actions can be taken in a Revenue Case? 


1. Penalty shall be imposed.

2. Hearing shall be postponed. 

3. A notice shall be reissued to be present. 

4, Can be dismissed because of the absence. 


Correct Answer :-  Can be dismissed because of the absence. 


21) Who among the following is the controlling officer of the Principal of Patwari Training Institute? 


1. Collector 

2. Commissioner, Land Record Department 

3. Superintendent, Land Record Department

4, Deputy Commissioner, Land Records 


Correct Answer :-  Collector 


22) Who among the following is in charge of the Rain Gauge kept in Tehsils? /


1. Nayab Nazir 

2. Head Quarter Revenue Inspector 

3. Maal Jamadar 

4. Kanoongo 


Correct Answer :-  Kanoongo


23) To whom among the following can a representation be filed, against the order passed by the Commissioner in any Nazul Case? 


1. To commissioner of Land Records and Settlement 

2. To the State Government

3. Before High Court 

4. To Board of Revemue 


Correct Answer :-  To the State Government 


24) Under which of the following Sections of M.P. Land Revenue Code is there a provision of dividing urban land into plot numbers? 


1. Section — 59 

2. Section — 70 

3. Section — 93

4. Section — 96 


Correct Answer :-  Section — 93 


25) Under which of the following circumstances can proceedings be initiated under Section 248 of M.P. Land Revenue Code, if any unauthorized construction is found on Government land? 


1. If possession in the Sironj region was prior to 1st day of July, 1959. 

2. If possession in the Bhopal region was prior to the 8th day of November, 1933. 

3. If possession in the Vindhya Pradesh region was prior to the Ist day of April, 1955. 

4. If possession in the Madhya Bharat (Central India) region was prior to 15th day of August, 1950. 


Correct Answer :-  If possession in the Sironj region was prior to 1st day of July, 1959. /


26) Under which Section of the M.P. Land Revenue Code is Tahsildar empowered for hearing the appeal against mutation done by Revenue Inspector?


1. Has not been empowered 

2. Section-44 

3. Section-32 

4. Section-110 


Correct Answer :-  Has not been empowered 


27) In which of these periods, can any application be filed for cancellation of any dismiss in default order passed under section 35 of M.P. Land Revenue code? 


1. Within 30 days 

2. Within 60 days 

3. Within 15 days 

4. Within 45 days 


Correct Answer :-  Within 30 days 


28) In which of the following time limits is the Tahsildar bound to initiate proceedings under Section — 248 of the M.P. Land Revenue Code upon receipt of information of resolution duly passed by the Gram Panchayat in respect of any unauthorized possession? 


1. within 3 months 

2. within 7 days 

3. within 30 days 

4. within 15 days


Correct Answer :-  within 30 days 


29) In which of the following conditions can a encroacher of any Government land be sent to civil jail under Section — 248 of the M.P.Land Revenue Code? 


1. If encroaching continues for more than 07 days after the date of order of eviction and does not pay the imposed fine. 

2. If encroaching is continued even after 15 days of issuing eviction orders. 

3. If encroaching is continued even after 07 days of issuing eviction orders. 

4. If encroaching is continued even after 01 month of issuing eviction orders. 


Correct Answer :-  If encroaching is continued even after 07 days of issuing eviction orders. 


30) How much fine can be imposed if any person on whom a summons to attend as witness is served and he fails to comply with the summons? 


1. Fine of upto 10 thousand rupees

2. Fine of upto | thousand rupees 

3. Fine of upto 2 thousand rupees

4. Fine of upto 5 thousand rupees 


Correct Answer :-  Fine of upto 1 thousand rupees 


31) According to the Section 215 of M.P. Land Revenue Code, who among the following generally bears the expenses of the consolidation process? 


1. State Government 

2. Irrigation Co-operative Society 

3. Bhumiswami 

4. Gram Panchayat 


Correct Answer :-  Bhumiswami 


32) According to the M. P. Land Revenue Code read with RBC-IV-I, rent payable for a nazul plot in an urban area held on lease shall be deemed to be due for revision 


1. With 90 days of expiry of lease 

2. Every 5 years 

3, Every 10 years  

4, When the lease becomes due for renewal 


Correct Answer :- When the lease becomes due for renewal


33) For which of the following objectives does the revenue inspector commence his regular visit in each village from 15 October? 


1. To ensure that, Patwari is staying in his Halka. 

2. To ensure the progress in map correction and preparation of Khasra by Patwari. 

3. In order to inspect the Girdavari done by Patwari.

4. For crop cutting experiments. 


Correct Answer :-  To ensure the progress in map correction and preparation of Khasra by Patwari. 


34) For which of the following purposes is Nistar Patrak prepared, according to the Section 234 of the M.P. Land Revenue Code? 



1. Embodying a scheme of management of land for nistar (disposal). 

2. For management of entire unoccupied land.

3. For giving validity to nistari (disposal) rights on agricultural lands of the village. 

4. For maintaining records of reserved lands for nistar (disposal). 


Correct Answer :- For management of entire unoccupied land. 


35) As per Paragraph 32 (2) of RBC IV-I, levy of premium and of full premium as yearly ground rent on allotment of Government plots on temporary lease for three years for commercial purposes. 



1. 2 per cent; 0.4 per cent 

2. 60 per cent; 5 per cent 

3. 50 per cent; 5 per cent 

4. 30 per cent; 7.5 per cent 


Correct Answer :-  30 per cent; 7.5 per cent 


36) No premium shall be payable on agricultural land diverted into residential purposes for dwelling houses, in non-urban areas, if the area of diverted land is not exceeding 


1. 1000 Square meter 

2. 100 Square meter 

3. 50 Square meter 

4. 500 Square meter 


Correct Answer :-  100 Square meter 


37) By which of the following laws is the Revenue Machinery empowered to enter any land for revenue survey and inspection purposes? 


1. Under Section-28 of M.P.Land Revenue Code 

2. Under Section- 182 of the Land Revenue Code 

3. Under Land Records Manual Part — 1, Chapter 12(1) 

4, According to the Revenue Book Circular, 1(12),2 


Correct Answer :-  Under Section-28 of M.P.Land Revenue Code 


38) By which of the following dates should Annual Revenue Report reach the office of Commissioner from the Collector? 


1. By 31st October 

2. By l st November 

3. By 16th November 

4, By 15th October 


Correct Answer :-  By 16th November 


39) By which date, should the Patwari provide information regarding the anticipated annual income of Siwai income and its means? 


1. 15th June 

2. Ist June 

3. 30th June 

4. 31st July 


Correct Answer :- 30th June 


40) The proposal for fixation of assessment rate under Section 77 of M.P. Land Revenue Code is forwarded to the State Government for approval by the: 


1. Settlement Officer

2. Tahsildar 

3. Sub-Divisional Officer 

4, Collector 


Correct Answer :-  Settlement Officer 


41) Para- 28 and 35 volume IV (1) of RBC requires the maintenance of  


1. Diara Register 

2. Temporary Lease Register 

3. Demand and Recovery Statement 

4. Demand and Collection Register 


Correct Answer :-  Temporary Lease Register 


42) Under M.P. Land Revenue Code, after publication of Wajib-ul-Arz, within which period can it be challenged in a Civil Court? 


1. 6 months 

2. 3 years

3. 1 year 

4.3 months 


Correct Answer :- 1 year 


43) Para 34 of RBC-II-1 provides that the Commissioner of the division should inspect revenue court of each Tahsil once in , while the Collector should inspect each Tahsil of his district


1. 2 years; 3 months 

2, 2 years; 2 years 

3. 5 years; 6 months 

4. 3 years; year 


Correct Answer :-  3 years; year


44) According to Section 57 of M.P. Land Revenue Code any dispute pertaining to the right over any land between Government and Individual shall be decided by which Authority? 


1. State Government

2. The Civil Court 

3. Board of Revenue 

4, The Sub Divisional Officer 


Correct Answer :-  State Government 


45) The offence under section 250-B of the M.P. Land Revenue Code falls under which category : 


1. Non —cognizable and bailable offence

2. Cognizable and non-bailable offence 

3. Cognizable and bailable offence

4. Non- cognizable and non-bailable offence


Correct Answer :-  Cognizable and non-bailable offence 


46) Which of the following entries is not made in Form B-7? 


1. Name of defaulter 

2. Unpaid land revenue for current year 

3. Unpaid land revenue of previous years 

4, Paid Land Revenue 


Correct Answer :-  Unpaid land revenue of previous years 


47) Which of the following entries is made in the Column number 08 of Khasra? 


1. Double cropped area 

2. Area of the crop sown 

3. Area not sown for two to five years 

4, Area not sown in current year 


Correct Answer :-  Area not sown in current year 


48) Which of the following reports is submitted by the Patwari to the Revenue Inspector on 24th of every month? 


1. Collection of land revenue during the month and arrears of land revenue 

2. Copy of the daily dairy for appraisal of crop conditions 

3. Information of mutation registered in the month 

4. Progress of Girdavari 


Correct Answer :-  Copy of the daily dairy for appraisal of crop conditions 


49) Which of the following is not included in the check-list of Revenue Inspector for preparation of reports and returns? 


1. Monthly salary bills of Patwaris 

2. Crop forecast 

3. Requisition of Patwari forms 

4. Report regarding migration of farmers 


Correct Answer :-  Report regarding migration of farmers 


50) As per Revenue Book Circular (RBC)-IV-I, Nazul land may be alloted for religious or social purpose to any trust on payment of premium at of market value of land and ground rent at of normal rent. 


1. 75 per cent; 50 per cent 

2. 60 per cent; 5 per cent 

3. 50 per cent; 10 per cent 

4, 50 per cent; 50 per cent 


Correct Answer :-  75 percent; 50 per cent 

No comments:

Post a Comment

Most Read

Monetize your website traffic with yX Media
//disable Text Selection and Copying