important general administration questions for vyapam exams - MAINS QUESTION - DAILY CURRENT AFFAIR QUESTIONS AND ANSWERS

Wednesday, February 3, 2021

important general administration questions for vyapam exams

 Topic:- GL_Administration


1) Maslow, in his triangle of human needs, showed that-


safety and security is a low order human need

Workers do not give their best unless they have provided social events by the organization

Challenging new tasks is a basic human need

Money does not always motivates workers


Correct Answer :-Safety and security is a low order human need


2) The we of any organization does not includes-


Compensation and salary creation plans

Leave plans of the employees

Personnel plans

Production plans


Correct Answer :-Production plans


3) Supporting a wider span of control within an organization is seems very common these days. Which of the following can be the reason for that?


Management wants to be authoritarian

Management wishes to introduce a process of de-layering

The management wants to reduce the opportunities for delegation

There is a need for tighter control within the business


Correct Answer :-Management wishes to introduce a process of de-layering


4) What cannot be delegated by a manager?


Responsibility

Attendance at meetings to represent the department

Authority

Workload


Correct Answer :-Responsibility


5) The one who assists other managers in HR functions of process is-


Staff manager

Production manager

Line manager

First line supervisor


Correct Answer :-First line supervisor


6) What does a management mean by ‘appraisal’?


Asystem of reward points to attract customer loyalty

The evaluation of an individual eal Lar Aa s performance over a given period of time.

system used to improve the work

To reduce the wages of an employee


Correct Answer :-The evaluation of an individual employee's performance over a given period of time.


7) The 'piecework' pay plan is often called-


Extrinsic rewards

Intrinsic rewards

Individual pay plan

Group pay 


Correct Answer :-Individual pay plan


8) The effectiveness of wide spans of control will depend on-


Employees are left to supervise their own working environment

The senior management wishing to encourage promotion from within its current staff

Ability of the chosen manager to control effectively those under their control

Controlling less people


Correct Answer :-Ability of the chosen manager to control effectively those under their control


9) Empowerment Means?-


To share in the company's profits

system of leadership that relies on control 

A process of giving employees greater autonomy and decision-making powers

To give power of Authority


Correct Answer :-A process of giving employees greater autonomy and decision- making powers


10) There are some situations in which employees need to carry signs to depict their concerns near the employer's business place. This can be classified as-


Grievance resolving 

Impasse boycott

Striking

Picketing


Correct Answer :-Picketing



No comments:

Post a Comment

Most Read

Monetize your website traffic with yX Media
//disable Text Selection and Copying