MPPSC PRE 2020 CSAT 2ND QESTION PAPER AND SOLTION - MAINS QUESTION - DAILY CURRENT AFFAIR QUESTIONS AND ANSWERS

Friday, July 30, 2021

MPPSC PRE 2020 CSAT 2ND QESTION PAPER AND SOLTION

 

1. Which will be the next number in the series given below?


2, 1, (2/3), (1/2),?


(A) 1/3

(B) 1/4

(C) 3/4

(D) 2/5


Answer - (D) 2/5


2. A family of two generations consisting of six members A, B, C, D, E, and F has three males and three females. There are only two married couples and two unmarried siblings. F is A's daughter and B is C's mother-in-law. E is an unmarried male and D is a male. 

Which one of the following is correct?


(A) C is F's husband

(B) C is D's wife

(C) D is unmarried

(D) None is true


Answer - (B) C is D's wife


3. One page is torn from a book whose pages are numbered in the usual manner starting from the first page as 1. The sum of the numbers on the remaining pages is 195. The torn page contains which of the following numbers?


(A) 3,4

(B) 5,6

(C) 7.8

(D) 9, 10


Answer - (C) 7,8


4. A man said to a lady, "your mother's husband's sister is my Aunt". How is the lady related to the man?


(A) Sister

(B) Daughter

(C) Mother

(D) Granddaughter


Answer - (A) Sister


5. Which of the following alphabets are missing in the arrangement given below?


BA_BA_BAC_ACB_CBAC

(A) AACB

(B) BBCA

(С) ССВА

(D) CBAC


Answer - (С) ССВА


6. You received an SMS congratulating you that you have won a lottery. It further asks to share your contact information. What will you do?


(A) Share the information and wait for the reply

(B) Delete the message and report the incident

(C) Will reply to ask for details

(D) Will plan for investing the prize money


Answer - (B) Delete the message and report the incident



7. You are at the airport waiting lounge and observe unattended baggage for a long time, what will you do?


(A) Open the bag and check for the owner

(B) Ignore the baggage

(C) Inform the Security Incharge about baggage without touching it

(D) Take the baggage to Security Incharge for further action


Answer - (C) Inform the Security Incharge about baggage without touching it


8. You have come to a crowded fair and you see one missing child looking for parents and crying, what will you do?


(A) Ignore the child

(B) Look around for parents and gather a crowd

(C) Take the child to the nearest police  station

(D) Take the child to own house due to safety concerns


Answer - (C) Take the child to the nearest police  station


9. You received an e-mail from your friend requesting you urgently transfer some money due to an emergent situation. What will you do?


(A) Send money on priority to help him out

(B) Try to contact the friend to confirm the situation

(C) Ignore and delete the message

(D) Send money to his relatives you know


Answer - (B) Try to contact the friend to confirm the situation


10. You are a Director of a school and invited as a chief guest for an annual function of the school. On the way to attend the function, you got stuck in heavy traffic. What will you do?


(A) Will not worry as you are a Director and people can wait until your arrival

(B) Call the organizers and update them about your situation requesting not to wait

(C) Call the organizers and request them to wait until your arrival

(D) Call the organizers and tell them to cancel and reschedule the event


Answer - (B) Call the organizers and update about your situation requesting not to wait


11. Which alphabet letter should replace the question mark?


(A) O

(B) K

(C) Н

(D) E


Answer - (B) K


12. A group of parrots is present in a small forest along with a group of deer. If there are total of 12 heads and 40 legs, how many deer and parrots are there in the forest respectively?


(A) 4,8

(3) 6,6

(C) 3,9

(D) 8,4


Answer - (D) 8,4


13. The value of the following expression is


(A) 1

(B) 4

(C) 5

(D) 8


Answer - (C) 5


14. The difference between the denominator and the numerator of a fraction is 3. If the denominator, as well as the numerator, is 4 increased by 4, then fraction becomes 4/5

Find the original fraction

(A) 7/10

(B) 5/8

(C) 8/11

(D) 10/13 


Answer - (C) 8/11


15. Using the information in the figure and PQ = PS, find out the value of B in degrees.



(A) 25

(B) 30

(C) 45

(D) 60


Answer - (B) 30


Directions (Question No. 16 - 20): Read the following excerpt and answer the questions asked at the end. The answers to the questions should be based on the excerpt.


Although water covers approximately sixty-seven percent of the Earth's surface, this less than three percent is freshwater. Accounting for freshwater locked in glaciers, ice-caps, or otherwise inaccessible, less than a tenth of a percent of the Earth's water is available for human consumption. Pollution, population growth, and wasteful irrigation practices are contributing to a worldwide water shortage. When the clear precious liquid becomes scarce, countries begin to assert claims on freshwater supplies. As a result, drinkable water has become a region of conflict that could eventually lead to greater hostilities between nations. Some countries such as the United States, have ample sources of water. In other nations, such as China, water is less plentiful. As water resources dwindle, competition for available sources will rise. Nations may claim rights to a particular body of freshwater or they may plan to build dams and other projects on rivers. If two or more nations disagree on water rights or building projects, conflicts can emerge. In order to combat this issue, many countries are adopting water conservation and security solutions. The United Nations has implemented programs to combat potential issues that could lead to violence.


16. What is the main focus of this passage?


(A) It is important to conserve water because only 3% of the water on earth is drinkable

(B) China will fight with America for controlling freshwater sources

(C) Most freshwater is locked in glaciers and ice-caps

(D) Water is limited and shortages will likely lead to conflicts


Answer - (D) Water is limited and shortages will likely lead to conflicts


17. What percent of the surface of the earth covered with water, is available for human consumption?


(A) 0.1%

(B) 0.001%

(C) 0.67%

(D) 0.067%


Answer - (D) 0.067%


18. Which of the following could be the probable reason for hostility among nations in the future?


(A) The fact that America has ample sources of water

(B) Assertion of claims on freshwater supplies in future

(C) China intends to claim on freshwater sources as it has fewer sources than America

(D) In-equilibrium of arms among various nations


Answer - (B) Assertion of claims on freshwater supplies in future



19. Which of the may definitely not be conducted from the passage?


(A) Up to about three percent of water may be for human consumption by accounting all possibility

(B) About 97% of water is unusable for human consumption

(C) Water crisis may trigger an arms race among nations in future

(D) Water crisis may possibly end up in creating a hostile relationship among countries


Answer - (C) Water crisis may trigger an arms race among nations in future


20. What would be the most elective solution to avoid future conflicts among the nations?


(A) To destroy all weapons

(B) To sign pacts on water nights 

(C) to conserve water

(D) To make United Nations a more effective body in handling these issues


Answer - (C) to conserve water



21. How many total triangles are there in the following figure?



(A) 16

(B) 18

(C) 20

(D) 24


Answer - (C) 20


22. Certain numbers are given inside-outside the square box according to a particular rule. Identify the correct option to fill in the space marked with a question mark (?)




(A) 1

(B) 3

(C) 9

(D) 12


Answer -(C) 9


23. In the following figure, four images are similar in a certain way. Find the odd one image of these.



P Q R S T


(A) a

(B) R

(C) S

(D) T


Answer - (C) S


24. Find out the correct option for the mirror (vertical) image of the following figure.




(A) b

(B) a

(C) d

(D) c


Answer - (A) b


25. In the certain code languages, If OA - 5, 00-9. (A) - 125 and 0 = 16, then A = ?


(A) 89

(B) 100

(C) 144

(D) 2304


Answer -(B) 100


26. If the arithmetic mean of first n natural numbers is 100, then n is


(A) 196

(B) 197

(C) 198

(D) 199


Answer - (B) 197


27. The absentee record of students in a given term is as follows. If the mean absentee for the term is 15.5, find the frequencies X' and 'y'.



(A) X = 4, y = 3

(B) x = 7, y = 7

(C) x = 3, y = 4

(DY x = 7, y = 6


Anser - (DY x = 7, y = 6


28. Find the missing number.



(A) 105

(B) 151

(C) 210

(D) 117


Answer - (B) 151


29. Some letters are given which are numbered 1, 2, 3, 4, 5, and 6. Find the combination of numbers so that the letters are arranged accordingly to form a meaningful English word



(A) 321456

(B) 231456

(C) 312654

(D) 314265


Answer - (C) 312654



30. If 'City' is called 'Village', 'Village' is called Forest' and 'Forest's called 'Building', then where do deers live?


(A) City

(B) Village

(C) Forest

(D) Building


Answer - (D) Building



Directions (Question No. 31 - 40): In each of the questions below is given a statement and followed by two arguments numbered I and II. Consider the arguments and decide which option is the correct answer


31 Some desks are caps. No cap is blue, 

Assumption l: Some caps are desks.

Assumption ll: No desk is blue.


(A) Assumption I is strong

(B) Assumption II is strong

(C) Assumption I and I are strong

(D) Neither assumption I nor II is strong


Answer - (A) Assumption I is strong


32. "Use Craft colours. They add colour to our life", said an advertisement.


Assumption I: Catchy slogans do not attract people.

Assumption II: People like dark colors.

(A) Assumption I follows

(B)  Assumption II follows

(C) Assumptions I and II follow

(D) Neither assumption I nor ll follows


Answer - (D) Neither assumption I nor ll follows


33. Anger is an emotion; it needs special skills as to control it.

Assumption I: Anger needs to be controlled

Assumption II: Only skillful people can control it.


(A) Assumption I is implicit

(B) Assumption II is implicit

(C) Assumptions I and II are implicit

(D) Neither assumption I nor II is implicit


Answer - (B) Assumption II is implicit


34. A new medicine 'ALPHA' is causing excitement in the medical field.

Assumption 1: No other drug is causing the excitement in the medical field.

Assumption II: Medicine ALPHA is a very effective drug.

(A) Assumption I is implicit

(B) Assumption II is implicit

(C) Assumptions I and II are implicit

(D) Neither assumption I nor Il is implicit


Answer - (D) Neither assumption I nor Il is implicit


35. The old order changed, yielding place to new.

Assumption I: Change is the law of nature.

Assumption II: Discard old ideas because they are old.

(A) Assumption I follows

(B) Assumption Il follows

(C) Assumptions I and II follow

(D) Neither assumption I nor ll follows


Answer - (A) Assumption I follows



36. Swachchh Bharat Mission is an important initiative of the Govt. of India.

Assumption I: Aims to provide universal sanitation coverage and access to safe sanitization in India.

Assumption 11: Aims to promote and provide clean toilets to each and every household in India.


(A) Assumption is strong

(B) Assumption Il is strong

(C) Assumptions I and II are strong

(D) Neither assumption I nor II is strong


Answer - (C) Assumptions I and II are strong


37. WiFi/internet usage has sharply increased in recent times.

Assumption 1: Internet data has become cheaper.

Assumption II: During lockdown time, people were afraid to go out.


(A) Assumption is strong

(B) Assumption II is strong

(C) Assumptions I and II are strong

(D) Neither assumption I nor ll is strong


Answer - (A) Assumption is strong


38. Conservation of natural resources is very important today.

Assumption !: Natural resources are abundant and consumption need not be optimized

Assumption II: Future generations will depend upon the availability of the natural resources


(A) Assumption I is strong

(B) Assumption is strong

(C) Assumptions I and II are strong

(D) Neither assumption I nor II is strong


Answer - (C) Assumptions I and II are strong


39. All mangoes are golden in color. No golden-colored things are cheap.

Assumption I: All mangoes are cheap.

Assumption Il: Golden-coloured mangoes are not cheap.


(A) Assumption is strong

(B) Assumption II is strong

(C) Assumptions I and II are strong

(D) Neither assumption I nor II is strong


Answer - (B) Assumption II is strong


40. Some robbers are fools. Some fools are rich.

Assumption I : Some robbers are rich.

Assumption II : Some rich are robbers.


(A) Assumption I is strong

(B) Assumption II is strong

(C) Assumption I and I are strong

(D) Neither assumption I nor II is strong


Answer - (D) Neither assumption I nor II is strong


Directions (Questions 41 - 45) Read the following excerpt and answer the questions asked at the end.

The answers to the questions should be based on the excerpt.


Photographic evidence suggests that liquid water once existed in great quantity on the surface of Mars. Two types of flow features are seen: runoff channels and outflow channels. Runoff channels are found in the southern highlands. These flow features are extensive systems - sometimes hundreds of kilometers in total length of interconnecting, twisting channels that seem to merge into larger, wider channels. They bear a strong resemblance to river systems on Earth and geologists think that they are dried-up beds of long-gone rivers that once carried rainfall on Mars from the mountains down into the valleys. Runoff channels on Mars speak of a time 4 billion years ago (the age of the Martian highlands), when the atmosphere was thicker, the surface warmer and liquid water widespread. Outflow channels are probably relics of catastrophic flooding on Mars long ago. They appear only in equatorial regions and generally do not form extensive interconnected networks. Instead, they are probably the paths taken by huge volumes of water draining from the southern highlands into the northern plains. The onrushing water arising from these flash floods likely also formed the odd teardrop-shaped "islands" (resembling the miniature versions seen in the wet sand of our beaches at low tide) that have been found on the plains close to the ends of the outflow channels. Judging from the width and depth of the channels, the flow rates must have been truly enormous-perhaps as much as a hundred times greater than the 105 tons per second carried by the great Amazon River. Flooding shaped the outflow channels approximately 3 billion years ago, about the same time as the northern volcanic plains formed 


41. In which of the regions are flow features seen on Mars?

(A) Western plains

(B) Northern highlands

(C) Southern plains

(D) Southern highlands


Answer - (D) Southern highlands


42. What does the discussion in the paragraph of runoff channels in the southern highlands Suggest about Mars?

(A) The atmosphere of Mars was once thinner than it is today 

(B) large amounts of rain once fell on parts of Mars

(C) The river systems of Mars were once more extensive than Earth's

(D) The rivers of Mars began to dry up 5 billion years ago


Answer - (B) large amounts of rain once fell on parts of Mars


43, The amount of water flowing down the outflow channels on Mars is estimated to be closest to


(A) 105 tons per second

(B) 105 tons

(C) 10500 tons per second

(D) 10500 tons


Answer - (C) 10500 tons per second


44. According to the paragraph, all of the following are true of the outflow channels on Mars except


(A) They formed at around the same time that volcanic activity was occurring on the northern plains

(B) They are found only on certain parts of the Martian surface

(C) They sometimes empty onto what appear to have once been the wet sands of tidal beaches

(D) They are thought to have carried water northward from the equatorial regions


ANSWER - (A) They formed at around the same time that volcanic activity was occurring on the northern plains


45. In paragraph, why does the author include the information that 105 tons of water flow through the Amazon River per second?


(A) To emphasize the great size of the volume of water that seems to have flowed through Mars' outflow channels

(B) To indicate data used by scientists to estimate how long ago Mars' outflow channels were formed

(C) To argue that flash floods on Mars may have been powerful enough to cause tear-shaped "Islands" to form

(D) To argue that the force of floodwaters on Mars was powerful enough to shape the northern volcanic plains


Answer - (A) To emphasize the great size of the volume of water that seems to have flowed through Mars' outflow channels


46. A  -------------------- animal is one that is active primarily during the twilight period.


(A) Crepuscular

(B) Diurnal

(C) Nocturnal

(D) Auroral


Answer - (A) Crepuscular


47. A person who talks in sleep is called as


(A) Philatelist

(B) Somnambulist

(C) Somniloquist

(D) Oneirocritic


Answer - (C) Somniloquist


48. Choose the correct alternative which can be substituted for the below-underlined phrase  She was reading from a list that contained almost all the known idioms and phrases of English


(A) Magazine

(B) Gazette

(c)) Dictionary

(D) Glossary


Answer - (D) Glossary


49. listening is also called critical listening


(A) Therapeutic

(B) Discriminative

(C) Empathetic

(D) Evaluative


Answer - (D) Evaluative



50. The document that is used to communicate within the organization is called


(A) Letter

(B) Memo

(C) E-mail

(D) Telex


Answer - (B) Memo


51. The correct synonym for 'Slumber' is


(A) Sleep

(B) Shiny

(C) Steer

(D) Seller


Answer - (A) Sleep


52. Ofthe words are given below, three are Synonyms.

Choose the odd one out.


(A) Lethargy

(B) Energy

(C) Activity

(D) Spirit


Answer - (A) Lethargy


53. Choose the prefix that should be added to the word 'Legible' to form its antonym.


(A) dis

(B) mis

(C) in

(D) il


Answer - (D) il


54. Fill in the blank with the correct collective noun. A school of


(A) Fish

(B) Tiger

E) Boys

(D) Cubs


Answer - (A) Fish


55. Choose the correct meaning of the Idiom 'Spin a yarn'.


(A) Do weaving work

(B) Be a cunning craftsman

(C) Stay silent

(D) Tell a long and far-fetched story


Answer - (D) Tell a long and far-fetched story


56. Identify the disadvantage of oral communication.


(A) Immediate feedback is possible

(B) Listener's reaction is observed

(C) A considerable amount of money and time is spent

(D) Speaking to friends become easy


Answer - (C) A considerable amount of money and time is spent


57. A communication process includes the following sequential steps.


(A) encoding, transmission, and decoding

(B) transmission, encoding, and decoding

(C) decoding, transmission, and encoding

(D) decoding, encoding, and transmission 


answer - (A) encoding, transmission, and decoding


58. ______________is used by managers to assign goals; provide job instructions; inform about policies, procedures and practices provide performance feedback; point out problems


(A) Downward communication

(B) Upward communication

(C) Horizontal communication

(D) Both (B) and (C)


Answer - (A) Downward communication


59. The depth of interpersonal relationships required by a job depends on


(A) How complex the task is

(B) Different kinds of expertise possessed by the people involved

(C) The degree of certainty with which job outcomes can be predicted

(D) All of the above


Answer - (D) All of the above


60. The metaphor "emotional bank account refers to


(A) The amount of trust that has been built up in a relationship

(B) The amount of emotions one has

(C) An account with emotional bank

(D) None of the above


Answer - (A) The amount of trust that has been built up in a relationship


61. If the 02/04/2021 is Friday, then which of the following would be the 22nd day of the next month?


(A) Friday

(B) Saturday

(C) Sunday

(D) Monday


Answer - (B) Saturday


62. If P and Q interchange their positions and S and R interchange their positions. Then S and a move diagonally and meet at the of S. center. P is in __of s. 



(A) South-East

(B) South-West

(C) North-East

(D) North-West


Answer - (A) South-East


63. Which of the following does not have a line of symmetry?



(A) a

(B) b

(C) C

(D) d


Answer - (A) a


64. Which of the following options is correct?


(A) Mihika bought dozen eggs.

(B) Mihika bought the dozen eggs.

C) Mihika bought a dozen eggs.

(D) Mihika bought an dozen eggs.


Answer - C) Mihika bought a dozen eggs.



65. Which of the following options is correct?


(A) Every man knows his duty.

(B) Each man knows his duty.

(C) Many man knows his duty.

(D) Any man knows his duty.


Answer - (A) Every man knows his duty.


66 Two persons starting from the same place walk at a rate of 6.25 kmph and 7 75 kph, respectively. What time will they take to be 19 5 km apart, if they walk in the same direction

(A) 17 hrs

(B) 22 hrs

(C) 13 hrs

(D) 12 hrs


Answer - (C) 13 hrs


67 if men completed 1/4 of a work in 8 days working & hrs per day, how many more men should be engaged to finish the rest of the work in 4 days working one extra hour a day?


(A) 23

(B) 32

(C) 36

(D) 46


Answer - (A) 23



68. Which of the following indicates a similar relationship as BRANCH has with DTCLAF?


(A) PCOAWG: RESCUE

(B) NATION: CYRGMK

(C) PGGPF FRIEND

(D) NORMAL : ALTFCD


Answer - (C) PGGPF FRIEND


69. Statements:


(a) All medicines are sweet.

(b) All sweets are good for health

Conclusions

(i) Some sweets are medicine.

(ii) No sweet is a medicine.

(iii) Some healthy sweets are medicine.

(lv) All healthy sweets are medicine.

Which of the above conclusions is correct for the given statements?


(A) Only (i) follows

(B) Either (i) or (ii) follows

(C) Only (i) and (iii) follows

(D) None of the above follows


Answer - (C) Only (i) and (iii) follows


70. QIF, S2E, UGD, W210,7 Y 8


(A) 288B

(B) 7668

(C) Y44B

(D) Y888


Answer - (D) Y888


71. If you see a manhole in a residential locality during the rainy season and kids are playing around, what will you do?


(A) Inform Secretary of residential society immediately

(B) Warn the kids not to play

(C) Ignore it and just walk away

(D) Inform the Security of the building


Answer - (D) Inform the Security of the building


72. You come to know that your neighbor is COVID-19 positive, what will you do?


(A) Cheer up your neighbor

(B) Prescribe medicines based on your experience

(C) Ask him to report the matter to and take advice from appropriate authorities

(D) Ask him not to tell to anyone and stay home quarantine


Answer - (C) Ask him to report the matter and take advice from appropriate authorities


73. You are writing an examination and you notice that your best friend is cheating during the exam and the invigilator has not noticed it. As a responsible citizen, what will you do?


(A) After the exam you will advise your friend not to cheat because if he gets caught then his future will be spoiled

(B) Will ask him to pass that chit to you

(C) Will ignore as he is your best friend to

(D) Complain about him to the invigilator


Answer - (D) Complain about him to the invigilator


74. Because of continuous rains in your city there is a problem of waterlogging, unhygienic conditions and more than 1000 cases of Dengue and Malaria are reported. As a Corporator to which of the following things you will give importance?


(A) Arrange for medical support and food to needy people

(B) Announce financial help to people who have suffered

(C) Relocate all citizens to a safer place

(D) Not do anything as it occurs every year


Answer - (A) Arrange for medical support and food to needy people


75. Recently you attended a wedding function and returned home, what will you do?


(A) Resume your routine activities immediately

(B) Undergo quarantine at home for At least a week if asymptotic

(C) Immediately visit the hospital for COVID-19 testing

(D) Take immunity-boosting medicines


Answer - (B) Undergo quarantine at home for At least a week if asymptotic


76. Find the correct answer for 'How much are these mangoes?


(A) One kilo of twenty-five rupees.

(B) Twenty-five rupees a kilo.

(C) One kilo in twenty-five rupees.

(D) One kilo on twenty-five rupees.


Answer - (B) Twenty-five rupees a kilo.


77. Choose the sentence with correct punctuation


(A) What would you like to have for Breakfast!

(B) What would you like to have for Breakfast.

(C) What would you like to have for Breakfast?

(D) What would you like, to have for Breakfast?


Answer - (C) What would you like to have for Breakfast?


78. Fill in the blank with the correct article pair.


My uncle visited ____________Andaman and Nicobar Islands and _______Kerala


(A) the/the

(B) the/ article not needed

(C) an/a

(D) article not needed/article not needed


Answer - 


79. Fill in the blank with the correct option.


A snake ______ on the ground


(A) walks

(B) slide

(C) slithers

(D) move


Answer - (C) slithers



80. Fill in the blank with the correct option.


Arun became ___________  after the robbery.


A) death broke

(B) deadly broken

(C) break dead

(D) dead broke


Answer - (D) dead broke


निर्देश (प्रश्न सं. 81 से 85): दिए गए गद्यांश के आधार पर निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर दीजिए।

                                                     गद्याश-1

सस्मरण का माध्यम आत्मकथा से प्रेरित होने पर भी शिल्प में उससे भिन्न है । वस्तुतः अकाल्पनिक गद्य-वृत्तों की धारणा सबसे पहले संस्मरण को ही देखकर बनती है। जीवनी और  आत्मकथा के साथ इतिहास का संबंध कुछ इस तरह जुड़ा रहा कि उनका साहित्यिक रूप बहुत बाद में विकसित हो पाया, पर L- संस्मरण आरंभ से ही सर्जनात्मक गद्य का उपयोग करता दिखाई पड़ता है और अपनी व्यापक प्रकृति के कारण विविध गद्य रूपों के बीच केन्द्रीय स्थिति में है। तीव्र भावात्मक गठन और गहरी सर्जनात्मक भाषा के परंपरित काव्य रूप जैसे- उपन्यास, नाटक, कविता आधुनिक त्वरित संचार से उत्पन्न तनावों के युग में सब समय पाठक के लिए रुचिकर नहीं हो पाते । वैसी स्थिति में वह पत्रकारिता के विविध रूपों की ओर उन्मुख होता है जो अपनी  मूलत: सूचनात्मक और वस्तुपरक होते हैं । संस्मरण, रेखाचित्र, रिपोर्ताज जैसे नये गद्य रूप इन दोनों स्थितियों के बीच के अन्तराल में विकसित हुए हैं, और जैसा पहले संकेत किया गया, आधुनिक कला वृत्ति के अनुकूल स्वचेतनता और निर्वैयक्तिकता के विरोधी ध्रुवों के बीच समतुलित क्षेत्र का विस्तार करते हैं।प्रकृति में।


81. सूचनात्मक और वस्तुपरक प्रकृति किसकी होती है ?


(A) संस्मरण और आत्मकथा की

(B) परंपरित काव्य रूपों की

(C) जीवनी और आत्मकथा की

(D) पत्रकारिता के विविध रूपों की


Answer - (D) पत्रकारिता के विविध रूपों की


82. आधुनिक त्वरित संचार से उत्पन्न तनावों के कारण पाठक किस ओर उन्मुख होता है ?


(A) संस्मरण की ओर

(B) आत्मकथा की ओर

(C) भाषा के परंपरित काव्य रूपों की ओर

(D) पत्रकारिता के विविध रूपों की ओर


Answer - (D) पत्रकारिता के विविध रूपों की ओर


83. सस्मरण का माध्यम शिल्प में किससे भिन्न है ?


(A) जीवनी से

(B) आत्मकथा  से

(C) इतिहास से

(D) अकाल्पनिक गद्य-वृत्तों से


Answer - (B) आत्मकथा  से


84.अकाल्पनिक गद्य-वृत्तों की धारणा सबसे पहले किसे देखकर बनती है?


(A) संस्मरण

(B) आत्मकथा

(C) जीवनी

(D) इतिहास


Answer - (A) संस्मरण


85. गहरी सर्जनात्मक भाषा के परंपरित काव्य रूप में क्या सम्मिलित नहीं है?


(A) उपन्यास

(B) नाटक

(C) फीचर

(D) कविता


Answer - (C) फीचर


निर्देश (प्रश्न सं. 86 से 90) दिए गए गद्यांश के आधार पर निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर दीजिए।

                                                     गद्यांश-2

यदि शिक्षा अनिवार्य करनी हो या शिक्षा प्राप्ति की इच्छा रखने वाले सब लड़के-लड़कियों के लिए उसे सुलभ बनाना हो, तो हमारे स्कूल और कॉलेज पूरे नहीं तो करीब-करीब स्वावलम्बी हो जाने चाहिए । दान, राजकीय सहायता अथवा विद्यार्थियों से ली जाने वाली फीस के द्वारा भी उन्हें स्वावलम्बी बनाया जा सकता है, लेकिन यहाँ वैसा स्वावलम्बन इष्ट नहीं है। विद्यार्थियों को खुद कुछ ऐसा काम करते रहना चाहिए, जिससे आर्थिक प्राप्ति हो और इस तरह स्कूल तथा कॉलेज स्वावलम्बी बनें। औद्योगिक तालीम को अनिवार्य बनाकर ही ऐसा किया जा सकता है। विद्यार्थियों को साहित्यिक तालीम के साथ-साथ औद्योगिक तालीम भी मिलनी चाहिए, इस आवश्यकता के सिवा - और आजकल इस बात का महत्त्व अधिकाधिक स्वीकार किया जा रहा है - हमारे देश में तो औद्योगिक तालीम की आवश्यकता शिक्षा को स्वावलम्बी बनाने के लिए भी है । लेकिन यह तभी हो सकता है जब हमारे विद्यार्थी श्रम का गौरव अनुभव करना सीखें और हाथ-उद्योग के अज्ञान को समाज में अप्रतिष्ठा का चिह्न समझने का रिवाज पड़े।


86. सबके लिए शिक्षा सुलभ करने हेतु स्कूल और कॉलेजों को बनाना होगा


(A) प्रतिष्ठित

(B) अनिवार्य

(C) निःशुल्क

(D) स्वावलम्बी


Answer - (D) स्वावलम्बी



87. विद्यार्थियों के लिए क्या करना सीखना आवश्यक है 


(A) श्रम  का गौरव

(B) स्कूली शिक्षा की अनिवार्यता 

(C) साहित्यिक तालीम 

(D) सामाजिक प्रतिष्ठा 


Answer - (A) श्रम  का गौरव


88 .औद्योगिक तालीम को अनिवार्य बनाकर क्या हो सकता है 


(A) आर्थिक प्राप्ति

(8) स्कूल-कॉलेज का विस्तार

(C) निःशुल्क शिक्षा का विकास

(D) शिक्षा का प्रसार


Answer - (A) आर्थिक प्राप्ति


89. किसके साथ औद्योगिक तालीम भी दी जानी चाहिए ?


(A) अनिवार्य शिक्षा के साथ

(B) कॉलेज शिक्षा के साथ

(C) साहित्यिक तालीम के साथ

(D) स्कूली शिक्षा के साथ


Answer - (C) साहित्यिक तालीम के साथ


90. उपर्युक्त गद्यांश का सर्वाधिक उचित शीर्षक है


(A) अनिवार्य शिक्षा

(B) विद्यार्थी और शिक्षा

(C) स्वावलम्बी शिक्षा

(D)शिक्षा का महत्त्व


Answer - (C) स्वावलम्बी शिक्षा


निर्देश (प्रश्नसं.91 से 95) : दिए गए गद्यांश के आधार पOSE निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर दीजिए।

                                                            गद्यांश-3

पृथ्वी के विभिन्न भागों में मानव जीवित रहने के लिए विभिन्न प्रकार की आर्थिक क्रियाएँ करता है । इन्हीं आर्थिक क्रियाओं द्वारा पृथ्वी का अधिकांश भाग मूल रूप से परिवर्तित हो गया है। जिन भागों में पूर्व में सघन वनावरण था, वर्तमान में वहाँ कृषि पारिस्थितिक विकसित कर ली गई है तथा फसलें लहरा रही हैं या फिर औद्योगिक परिदृश्य विकसित हो गया है, जहाँ से प्रतिक्षण वृहत् कारखानों से प्रदूषित धुआँ वायुमण्डल में छोड़ा जा रहा है। मानव की आर्थिक क्रियाओं के बढ़ते संकेन्द्रण तथा बदलते स्वरूप के कारण विभिन्न प्राकृतिक संसाधनों का वितरण तथा गुणात्मक स्तर भी प्रभावित हुआ है । इस प्रकार प्रकृति में सर्वत्र मनुष्य द्वारा परिवर्तित क्षेत्र ही दिखाई दे रहा है । मनुष्य की संसाधनों के रूपांतरण तथा उपभोग की क्षमता उसके आर्थिक विकास के स्तर का मूल मापदण्ड है । अत: आर्थिक प्रदेशों में संसाधनों के प्रकार व उनके उपयोग की क्षमता को भी आधार माना जाता है।


91. जीवित रहने के लिए मानव क्या करता है ?


(A) आर्थिक क्रियाएँ

(B) संकेन्द्रण

(C) संसाधनों का वितरण

(D) प्रदूषण


Answer - (A) आर्थिक क्रियाएँ


92. मनुष्य के आर्थिक विकास के स्तर का मूल मापदण्ड क्या है?


(A) कृषि कार्य

(B) संसाधनों का रूपांतरण तथा उपभोग की क्षमता

(C) बढ़ता प्रदूषण

(D) सामाजिक परिवर्तन


Answer - (B) संसाधनों का रूपांतरण तथा उपभोग की क्षमता


93. औद्योगिक परिदृश्य के विकास के परिणामस्वरूप क्या हुआ।


(A) वायु प्रदूषण

(B) हरित क्रान्ति

(C) उपभोग की क्षमता में वृद्धि

(D) समाजोन्नति


Answer - (A) वायु प्रदूषण


94. सघन वनों ने किसका रूप धारण कर लिया ?


(A) कंक्रीट के जंगलों का

(B) राजप्रासादों का

(C) पर्वतांचलों का

(D) खेतों का


Answer - (D) खेतों का


95. आर्थिक क्रियाओं के परिणामस्वरूप क्या हुआ ?


(A) समानता

(B) अर्थ हानि

(C)  परिवर्तन

(D) वृक्षारोपण


Answer - (C)  परिवर्तन


निर्देश (प्रश्न स.96 से 100): दिए गए गद्यांश के आधार पर

                                                           गद्यांश-4

मेघदूत में कुबेर के शाप से निर्वासित एक विरही यक्ष की मनोव्यथा का मार्मिक चित्रण ललित गेय मन्दाक्रान्ता छंद में किया गया है। इसके दो भाग हैं - पूर्वमेघ और उत्तरमेघ । पूर्वमेघ बाह्य प्रकृति का मनोरम चित्र है तो उत्तरमेघ अन्त: प्रकृति का अभिराम रूप । अपने कर्तव्य पालन में त्रुटि के कारण एक वर्ष के लिए निर्वासित यक्ष प्राणप्रिया से दूर रामगिरि आश्रम में किसी तरह दिन काट रहा है। आठ मास बीतने पर आषाढ़ मास में आकाश में उमड़ते मेघ को देखकर प्रेम की ज्वाला धधक उठती है और कामातुर यक्ष जड़ चेतन को समान मानते हुए मेघ को ही दूत बनाकर प्रियतमा के पास भेजता है । वह रामगिरि से अलका पहुँचने का मार्ग बताते हुए अन्त में अपना संदेश सुनाता है । काव्य सौन्दर्य मेघदूत में किसी विरह विधुरा प्रेयसी के समीप मेघ को प्रेम का सन्देशवाहक बनाकर भेजने की कल्पना विश्व साहित्य में अपूर्व और हृदयाकर्षक है । वाल्मीकि रामायण में अशोक वाटिका में रावण द्वारा अपहृत सीता के पास हनुमान को भेजना और महाभारत में हंस के द्वारा दमयंती के हृदय में पुण्य श्लोक राजा नल के प्रति प्रणय भाव के प्रादुर्भाव की कमनीय कथा अवश्य ही कालिदास से प्राचीनतर है किन्तु किसी अचेतन वस्तु को प्रेम प्रसंग में दूत बनाकर भेजना कवि कुलगुरु कालिदास की नि:संदेह अद्भुत मौलिक कल्पना है । 


96. अन्तः प्रकृति का अभिराम रूप किसमें है ?


(A) पूर्वमेघ में

(B) उत्तरमेघ में

(C) पूर्वमेघ और उत्तरमेघ दोनों में

(D) दोनों में से किसी में भी नहीं


Answer - (B) उत्तरमेघ में


97. कालिदास की मौलिक कल्पना क्या है ?


(A) हनुमान को दूत बनाकर भेजना

(B) हंस को दूत बनाकर भेजना

(C) अचेतन वस्तु को दूत बनाकर भेजना

(D) प्रेम प्रसंग का चित्रण करना


Answer - (C) अचेतन वस्तु को दूत बनाकर भेजना


98. कर्तव्य पालन में त्रुटि के कारण कौन निर्वासित हुआ?


(A) कालिदास

(B) हस

(C) प्रियतमा

(D) यक्ष


Answer - (D) यक्ष


99. यक्ष को शाप किसने दिया?


(A) प्रियतमा ने

(B) मेघने

(C) विरही यक्ष ने

(D) कुबेर ने


Answer - (D) कुबेर ने


100. 'रामायण' के रचयिता कौन हैं?


(A) वेद व्यास

(B) वाल्मीकि

(c) तुलसीदास

(D) कालिदास


Answer - (B) वाल्मीकि


Thanks for reading the post. If you guys have doubts related to the answers so kindly comment below.

No comments:

Post a Comment

Most Read

Monetize your website traffic with yX Media
//disable Text Selection and Copying