DAILY GK QUIZ 20 QUESTIONS OF GENERAL KNOWLEDGE - MAINS QUESTION - DAILY CURRENT AFFAIR QUESTIONS AND ANSWERS

Monday, January 11, 2021

DAILY GK QUIZ 20 QUESTIONS OF GENERAL KNOWLEDGE

GENERAL KNOLEDGE QUESTION AND ANSWERS



Topic:- General Knowledge (16 QUESTIONS)


1) Union Minister of Coal, Railways, Finance and Corporate Affairs launched a Mobile Application developed by CMPDI and BISAG at a ceremony at New Delhi is called as


1. Khan Suraksha

2. Khan Prahari 

3. Khan Nigam 

4. Khan Rakshak


Correct Answer :-  Khan Prahari 


2) The Ministry responsible for coordination, appraisal and approval of urban transport matters including metro rail projects at the Central Level is: 


1. Ministry of Railways 

2. Ministry of Water Resources 

3. Ministry of Power 

4. Ministry of Housing and Urban Affairs 


Correct Answer :-  Ministry of Housing and Urban Affairs


3)  Which organisation conducts the survey and documents the Tribal art and Cultural traditions in Madhya Pradesh? 


1. Kala Parishad 

2. Lok Kala Parishad 

3. Bharat Bhawan 

4. Kalidas Academy 


Correct Answer :  Lok Kala Parishad 


4) In 1897, the Birsa Movement supporters raised which colour flag as a symbol of Birsa Raj? 


1. Green 

2. White 

3. Brown 

4, Blue 


Correct Answer :-  White 


5) Which of the following is a musical instrument with small metal jinglers attached to wooden plates? 


1. Ektara 

2. Chang 

3. Dhaf 

4, Khartaal


Correct Answer :-  Khartaal 


6) Which of the following dances is not performed during the Khajuraho Dance Festival? 


1. Kathak 

2. Matki 

3. Odissi 

4, Kuchipudi 


Correct Answer :-  Matki / Heal


7) On which date is the ‘Shaheed Saman Diwas’ observed every year across Madhya Pradesh to

honor families of Military Martyrs? 


1. 14" August 

2. 16" August 

3, 26h January 

4, 15" August 


Correct Answer :-  14" August 


8) The Depressed Classes Association by Dr. B.R. Ambedkar was established in which of the

following years ? 


1. 1907

2. 1919

3. 1930

4. 1942


Correct Answer :- 1930


9) The Indian newspaper which turned overnight into an English newspaper to escape the

Vernacular Press Act was .


1. Amrita Bazar Patrika 

2. Maharatta 

3, Sudharak 

4. The Bengalee Banerjea 


Correct Answer :-  Amrita Bazar Patrika 


10) Under the Madhya Pradesh State, who among the following individuals are eligible for the pension of Indira Gandhi National Old Age Pension scheme? 


1. Individuals aged above 70 years and below poverty line 

2. Individuals aged above 60 years 

3. Individuals aged above 60 years and below poverty line 

4. Individuals aged above 50 years 


Correct Answer :-  Individuals aged above 60 years and below poverty line 


11) According to the Madhya Pradesh Budget Estimate 2018-19, of Revenue Receipts is obtained by the State from the centre in the form of grants and it’s share in taxes. 


1. 45%

2. 40%

3. 58%

4. 60%


Correct Answer :-  58%


12) According to Madhya Pradesh Budget Estimate 2018-19, which of the following witnessed a

negative growth in year 2016-17? 


1. Services sector 

2. Manufacturing sector 

3. The Gross State Domestic Product (GSDP)

4. Agriculture sector 


Correct Answer :-  Services sector


13) During the President’s Rule in Madhya Pradesh, the role of is similar to the role of council of ministers of the Chief Minister of the State in discharging of the constitutional obligations. 


1. the Governor 

2. the District Collector 

3. the Advisors 

4, the Supreme Court Judge 


Correct Answer :-  the Advisors


14) Andaman Islands in the north and Nicobar Islands in the south are separated by: 


1. Nine degree channel 

2. Eleven degree channel 

3. Ten degree channel 

4, Palk strait 


Correct Answer :-  Ten degree channel 


15) Which corporate house has the largest land holding in Mumbai? 


1. Godrej Industries Pvt. Ltd. 

2. Reliance Industries 

3, Larsen and Toubro 

4. Bombay Dyeing 


Correct Answer :-  Godrej Industries Pvt. Ltd. 


16) Who was the first person to be selected as a Satyagrahi followed by Jawaharlal Nehru for ‘Individual Satyagraha’ by Mahatma Gandhi in the year 1940? /


1. Subhas Chandra Bose 

2. Brahma Dutt 

3. Acharya Vinoba Bhave 

4, Acharya Kriplani 


Correct Answer :-  Acharya Vinoba Bhave 


No comments:

Post a Comment

Most Read

Monetize your website traffic with yX Media
//disable Text Selection and Copying