MPPSC PRELIMS SOLVED PAPER 2012 - MAINS QUESTION - DAILY CURRENT AFFAIR QUESTIONS AND ANSWERS

Thursday, January 7, 2021

MPPSC PRELIMS SOLVED PAPER 2012

MPPSC PRELIMS SOLVED PAPER 2012



1. According to the permanent data of 2011 Census of India, which of the following is the sex ratio of India?


A. 935

B. 943

C. 845

D. 950


Answer - B


2. National income in India is calculated by which of the following?


A. Planning Commission

B. Ministry of Finance

C. Central Statistical Organization

D. Reserve Bank of India


Answer - C


3. How long is the duration of the 12th Five Year Plan from the following?

A. 2007-2012

B. 2012-2017

C. 2010-2015

D. 2006-2011


Answer - B


4. Which of the following famous' I. N.a. Was the lawyer for the case?

A. Subhash Chandra Bose

B. C. Rajagopalachari

C. Asaf Ali

D. Bhulabhai Desai


Answer - D


5. Who among the following attended all the three Round Table Conferences?


A. Vallabhbhai Patel

B. Madan Mohan Malaviya

C. B. R. Ambedkar

D. None of the above


Answer - C


6. Who has been the first person to give a speech in Hindi in the United Nations?

A. Swami Vivekananda

B. Lal Bahadur Shastri

C. AB Bajpayee

D. None of the above


Answer - C


7. Which of the following banks is the central bank of India?

A. State Bank of India

B. Bank of India

C. Union Bank of India

D. Reserve Bank of India


Answer - D


8. Reserve Bank of India issues currency-exchange in which of the following?

A. Gold

B. Foreign Securities

C. Government of India Securities

D. All of the above


Answer - D


9. Which one of the following powers is not given to a special court specified under the Scheduled Castes and Scheduled Tribes (Prevention of Atrocities) Act?

A. Conveyance of property of an accused convicted of an offense

B. Authorizing a person other than the police to conduct additional investigations

C. Removing a person from an area through which crime is likely to be committed

D. Taking measurements and photographs of a person who is likely to have committed a crime


Answer - B


10. The extension of the Protection of Civil Rights Act is -

A. All over India

B. All over India except scheduled areas

C. All over India except the state of Jammu and Kashmir

D. Union Territory of Goa, Daman and Diu except the whole of India


Answer - A

Hide Answer


11. Sir Creek dispute between which two countries?

A. India-Pakistan

B. Afghanistan-Pakistan

C. China-India

D. India-Bangladesh


Answer - A


12. Which of the following cities is called 'City of Canals'?

A. Amsterdam

B. Rome

C. Venice

D. Athens


Answer - C


13. Which of the following is the general direction of summer monsoon flow in India?

A. South to North

B. South-West to South-East

C. South-East to South-West

D. South-West to North-East


Answer - C


14. Nagarjuna Sagar Dam is located in which state of India?

A. Tamil Nadu

B. Andhra Pradesh

C. Karnataka

D. Orissa


Answer - B


15. Which of the following is the first national park of India?

A. Kanha National Park

B. Dudhwa National Park

C. Rajaji National Park

D. Corbett National Park


Answer - D


16. The offense arising out of 'untouchability' will not be constituted, while -

A. The work of the accused is in relation to the consumption of the benefits under a charitable trust created for the benefit of the people of a section of the public.

B. The work of the accused is in relation to the use of ornaments.

C. Not being able to prove the guilt of the accused

D. Accused and the aggrieved victim belong to the same social group


Answer - B


17. The Andes mountain range is located in which of the following continents?

A. Australia

B. Europe

C. South America

D. North America


Answer - C


18. Alaska is a part of which of the following countries?

A. Greenland

B. USA

C. Canada

D. Russia


Answer - B


19. The equator does not pass through which of the following countries?

A. Kenya (Kenya)

B. Mexico

C. Indonesia

D. Brazil


Answer - B


20. Himalaya mountain ranges are not a part of which of the following states?

A. Uttarakhand

B. Uttar Pradesh

C. Sikkim

D. Himachal Pradesh


Answer - B


21. In which year 'Project Tiger' was launched to save Indian tigers?

A. 1971

B. 1973

C. 1977

D. 1991


Answer - B


22. Who among the following organized the Abhinav Bharat, the organization of revolutionaries?

A. Jatindranath Mukherjee

B. Madanlal Dhingra

C. Vinayak Damodar Savarkar

D. Lala Hardayal


Answer - C


23. Which of the following Indian state does not have borders with the Bhutan nation?

A. Sikkim

B. Meghalaya

C. Arunachal Pradesh

D. West Bengal


Answer - B


24. Situational science is related to which of the following?

A. Moving position

B. resting position

C. mental state

D. Study of data


Answer - B


25. Which of the following is measured by 'anemometer'?

A. Speed ​​of water flow

B. Water Depth

C. Wind velocity

D. Light intensity


Answer - C


26. Scientists at NDRI, Karnal (Haryana) developed the second clone of which of the following animals?


A. Sheep

B. Buffalo

C. Cow

D. Goat


Answer - C


27. Computer virus is -

A. virus that can make copies of themselves

B. A virus that affects the health of humans

C. Both of the above

D. None of the above


Answer - A


28. Video conferencing is -

A. Operating video calls using telecommunications technology

B. Call handling

C. Video conference operation using telescope technology

D. None of the above


Answer - A


29. Cybercrime work is -

A. Hacking

B. stocking

C. Denial of service shock

D. All of the above


Answer - D


30. Which of the following is a free e-mail service provider?

A. Hotmail

B. Rediffmail

C. Yahoo

D. All these


Answer - D


31. Carbon monoxide poisoning mainly affects which of the following?

A. Digestion

B. Function of the lever

C. Kidney function

D. The ability of the blood to carry oxygen


Answer - D


32. Dengue is a fever that occurs and reaches other humans -

A. Virus and the female Aedes mosquito

B. by bacteria and female culex mosquito

C. Fungus and female Aedes mosquito

D. Protozoa and Female Anopheles by Mosquito


Answer - A


33. Which of the following snakes is not poisonous?

A. Cobra

B. Wiper

C. Coral-snake

D. Python


Answer - D


34. E-mail is detailed -

A. Electrical Mail

B. Electronic Mail

C. elastic mail

D. None of the above


Answer - B


35. Computer hacker is -

A. A person who maintains computer security

B. A person who does not follow computer security from corrupt intentions of personal gain

C. A person responsible for the safe operation of the computer

D. A person who improves computers


Answer - B


36. html Is a detailed form of -

A. Hybrid Text Markup Language

B. Hypertext Markup Language

C. Higher Text Markup Language

D. None of the above


Answer - B


37. Where is the All India Classical Dance Festival held annually in Madhya Pradesh?

A. Pachmarhi

B. Khajuraho

C. Gwalior

D. Orchha


Answer - B


38. Which of the following tribes of Madhya Pradesh is the largest in terms of population?

A. Sahariya

B. Bhil

C. Cole

D. Indian


Answer - B


39. Where is Phadke Sturio, the famous place of sculpture, located?

A. Gwalior

B. Rewa

C. Torrent

D. Bhopal


Answer - C


40. Which of the following is the largest indoor stadium in Madhya Pradesh?

A. Gwalior

B. Indore

C. Bhopal

D. Jabalpur


Answer - B




41. Who was the Chief Minister at the time of partition of Madhya Pradesh on 1.11.2000?

A. Arjun Singh

B. Digvijay Singh

C. Sundarlal Patwa

D. Virendra Kumar Saklecha


Answer - B


42. R.C.V.P. In which city is Noronha Administrative Academy located?

A. Jabalpur

B. Mussoorie

C. Mumbai

D. Bhopal


Answer- D


43. In which district of Madhya Pradesh is the railway sleeper factory located?

A. Sehore

B. Bhopal

C. Hoshangabad

D. Betul


Answer - B


44. Mandideep Industrial Area is located in which district of Madhya Pradesh?

A. Vidisha

B. Bhopal

C. Sehore

D. Raisen


Answer - D


45. The Accountant General Office of Madhya Pradesh (AGMP) is located in which of the following cities?

A. Bhopal

B. Gwalior

C. Jabalpur

D. Rewa


Answer - B


46. ​​Who was the first Chief Minister of Madhya Pradesh?


A. Ravi Shankar Shukla

B. Kailashnath Katju

C. lease

D. None of the above


Answer - A


47. Which of the following, in terms of population, Q. is the smallest district?

A. Sheopur

B. Raisen

C. Datia

D. Harda


Answer - D


48. Which of the following districts of Madhya Pradesh does not touch the border of Uttar Pradesh?

A. Bhind

B. Satna

C. Shivpuri

D. Sheopur


Answer - D


49. 'Mandu' is related to which of the following?

A. Jeevaji Rao

B. Rani Roopmati

C. Alauddin Khan

D. Jhalkari Bai


Answer - B


50. Which of the following is the highest soybean in Madhya Pradesh?

A. Malwa

B. Bundelkhand

C. Baghelkhand

D. None of the above


Answer - A


51. Who is currently the Speaker of Madhya Pradesh Legislative Assembly?

A. Ishwardas Rohani

B. Mukund Navalkar

C. Srinivas Tiwari

D. None of the above


Answer - A


52. Who built Sanchi Stupa?

A. Chandragupta

B. Gautam Buddha

C. Mahaveer

D. Ashoka


Answer - D


53. Out of twelve Jyotirlingas of India, what is the number of Jyotirlingas in Madhya Pradesh?

A. 1

B. 2

C. 3

D. 4


Answer - B


54. Where is Dushyant Kumar Manuscript Museum located?

A. Bhopal

B. Jabalpur

C. Ujjain

D. Balaghat


Answer - A


55. Where has Reliance Group found coal bed methane reserves in Madhya Pradesh?

A. Suhagpur

B. fold

C. Balaghat

D. Rewa


Answer - A


56. Who was the first woman Chief Minister of Madhya Pradesh?

A. Vimala Sharma

B. Vijayaraje Scindia

C. Nirmala Yadav

D. Uma Bharti


Answer - D


57. Jaldeep Yojana has been started by which government of Madhya Pradesh initially?

A. Indira Sagar

B. Gandhi Sagar

C. Baan Sagar

D. Yashwant Sagar


Answer - A


58. Which district of Madhya Pradesh has high capacity, diesel locomotives in the Railway Budget 2012-13

Is it proposed to set up a traction alternators factory?

A. Satna

B. Gwalior

C. Vidisha

D. Bhopal


Answer - C


59. Who is currently the chairman of Madhya Pradesh Sports Council?

A. Kailash Vijayvargiya

B. Shivraj Singh Chauhan

C. Tukojirao Pawar

D. Vikram Verma


Answer - C


60. In which country is Malala treated?

A. Pakistan

B. UK

C. USA

D. Germany


Answer - B


61. What is the name of the goalkeeper of Indian hockey team / teams that won the gold medal in the Olympic Games of 1956 and 1964?

A. Dhyanchand

B. Ajitpal Singh

C. Roop Singh

D. Shankar Laxman


Answer - D


62. Subroto Cup is related to which of the following?

A. Football

B. Cricket

C. Chess

D. Badminton


Answer - A


63. How many players from a team live on the field in Kho-Kho, Kabaddi, Volleyball and Basketball respectively?

A. 7, 9, 5, 6

B. 5, 6, 7, 9

C. 9, 7, 6, 5

D. 7, 5, 6, 9


Answer - C


64. Who among the following won the 2012 world billiard event?

A. Mike Russell

B. Rupesh Shah

C. Dhruv Sitwala

D. Pankaj Advani


Answer - D


65. Which of the following Olympic swimmers has won 18 gold medals in his life?

A. Michael Phelps (USA)

B. Florent Manoudov (France)

C. Cullin Jones (UMA)

D. Eon Thorpe (Australia)


Answer - A


66. Which of the following countries boycotted the International Conference on Syria?


A. China

B. Russia

C. USA

D. Both A and B


Answer - D


67. Recently, which country's parliament has given six months time to the Constituent Assembly to form a new constitution?

A. Bhutan

B. Nepal

C. China

D. None of the above


Answer - B


68. The US has announced to call 33,000 soldiers from Afghanistan to the end of which year?

A. 2012

B. 2013

C. 2014

D. 2015


Answer - C


69. In November 2011, Pakistan and China conducted joint military exercises along which of the following rivers?

A. Sindhu

B. Chenab

C. Jhelum

D. None of the above


Answer - D


70. The first woman to leave both the houses of the British Parliament, except the Queen of Britain, is -

A. Indira Gandhi

B. Benazir Bhutto

C. Sonia Gandhi

D. Ang San Suki


Answer - D


71. Where was the Asian Shooting Championship, 2012 held?

A. Kuala Lumpur

B. Colombo

C. Azerbaijan

D. Doha


Answer - D


72. Which of the following players was appointed by the Board of Control for Cricket in India? Naidu conferred with life-time achievement award?

A. Sunil Gavaskar

B. Anil Kumble

C. Sachin Tendulkar

D. Saurabh Ganguly


Answer - A


73. 'World AIDS Day' is celebrated on which of the following dates?

A. 12 January

B. 1 April

C. 1 May

D. 1 December


Answer - D


74. All the punishable offenses under the Protection of Civil Rights Act, 1955 are -

A. cognizable and non-performing

B. Cognizable and briefly negotiable

C. Indeterminate and collateral

D. Undetectable and countable


Answer - B


75. According to a new definition given by the International Astronomical Union in 2006, which of the following is not a 'planet'?

A. Uranus

B. Neptune

C. Pluto

D. Jupiter


Answer - C


76. Amir Khusro was associated with which of the following reigns?

A. Alauddin Khilji

B. Muhammad bin Tughluq

C. Ibrahim Lodi

D. Feroz Shah


Answer - A


77. Which of the following is not a public sector undertaking?

A. ntpc (N.T.P.C)

B. SAIL (S.A.I.L.)

C. BHEL (B.H.E.L.)

D. Tisco (T.I.S.C.O.)


Answer - D


78. Which one of the following party systems is part of a broader system?

A. Social order

B. Economic system

C. Political system

D. International System


Answer - C


79. Which of the following is an incorrect statement about the Constituent Assembly?

A. It worked with the help of a large number of committees, of which the drafting committee was the most important.

B. Giving adequate representation to minority communities such as Christians, Anglo-Indians and Parsis

C. It was elected on the basis of universal adult suffrage.

D. Its election process was based on the 6th Schedule to the Act of 1935. The franchise was limited due to taxes, property and educational qualifications.


Answer - C


80. Who among the following was the Speaker of the first Lok Sabha?

A. G.V. Mavalankar

B. K. M. Munshi

C. G.B. Pant

D. Acharya Kripalani


Answer - A


81. With reference to the Indus Valley Civilization consider the following statements -

1. At that time, cotton was used to make clothes in India.

2. This civilization was primarily a cosmic civilization and the religious element in it, though present, was not dominant.

Which of the statements given above is / are correct?

A. 1 only

B. only 2

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2


Answer - C


82. Mohenjodaro is situated at which of the following places?

A. In the state of Gujarat in India

B. In the state of Punjab, India

C. In Sindh province of Pakistan

D. in Afghanistan


Answer


83. 'Tripitaka' is related to which of the following?

A. Jains

B. From Buddhists

C. From Sikhs

D. from Hindus


Answer - B


84. 'Rajatarangini' composed by Kalhan is related to which of the following?

A. By the rule of Chandragupta

B. From the compilation of songs

C. History of Kashmir From Haas

D. under the rule of Krishnadeva Raya


Answer - C


85. Ajanta caves are related to which of the following?

A. Ramayana

B. Mahabharata

C. Jataka stories

D. Panchatantra Stories


Answer - C


86. The Advisory Committee of Members of Parliament for Railway Zone is constituted by which of the following?

A. President of India

B. Ministry of Railways

C. Ministry of Parliamentary Affairs

D. Ministry of Transport


Answer - C


87. The Scheduled Castes and Scheduled Tribes (Prevention of Atrocities) Act, 1989 has come into force -

A. 1 July 1989

B. 31 January, 1990

C. July 30, 1989

D. 1 January 1990


Answer - B


88. The Scheduled Castes and Scheduled Tribes (Prevention of Atrocities) Act provides for the advancement of Scheduled Castes and Scheduled Tribes based on which one of the following principles?

A. The principle of separability

B. Principle of Preferential Status

C. Principle of safety distinction

D. Principle of harmonious economy


Answer - C


89. What is the purpose of specifying the Sessions Court as a special court to consider offenses under the Scheduled Castes and Scheduled Tribes (Prevention of Atrocities) Act?

A. Quick trial

B. Time bound trial

C. Special protection for victims

D. All of the above


Answer - A


90. Who among the following was awarded the prestigious 'Kalidas Samman' of Madhya Pradesh Government in November 2012?

A. Lata Mangeshkar

B. Aamir Khan

C. Anupam Kher

D. Pandit Ravi Shankar


Answer - C


91. Which of the following is related to the field of power generation?

A. M. M. T. C.

B. M. T. N. L.

C. N. C.L.

D. N. Hpc


Answer - D


92. Which of the following is 'National Waters Day'?

A. 5 June

B. 1 November

C. 25 January

D. 8 March


Answer - C


93. In the list of world's top 36 protesters recently released by Time, which place has Anna Hazare been given?

A. First

B. Fifth

C. Tenth

D. fifteenth


Answer - A


94. U.R.L. Is a detailed form of -

A. Unique Resource Locator

B. Universal Resource Locator

C. Uniform Resource Locator

D. United Resource Locator


Answer - B


95. Which of the following is a valid (valid) domain name extension?

A.com

B.gov

C. .net

D. All these


Answer - D


96. Which of the following protocols can be accessed in the World Wide Web?

A. Http

B. SMTP

C. SLIP

D. None of these


Answer - A


97. Which of the following Indian musicians was selected for the "Lifetime Achievement Grammy Award" in 2012?

A. Pandit Girijashankar

B. Zakir Hussain

C. A. R. Rahman

D. Pandit Ravi Shankar


Answer - D


98. Which of the following awards is given by the Government of Madhya Pradesh to the sports coach for his dedicated work?

A. Dronacharya Award

B. Parshuram Award

C. Vikram Award

D. Sandipani Award


Answer - Vishwamitra Award


99. Mary Kom has got.

A. Bronze medal at the 2012 Olympics

B. Arjuna Award

C. Padma Shri

D. All of the above


Answer - D


100. Which of the following is related to 'White Revolution'?

A. P.J. Kurien

B. Varghese Kurien

C. MM Swaminathan

D. M.S. Raghunathan


Answer - B

No comments:

Post a Comment

Most Read

Monetize your website traffic with yX Media
//disable Text Selection and Copying