Important questions on general field operation - MAINS QUESTION - DAILY CURRENT AFFAIR QUESTIONS AND ANSWERS

Tuesday, February 2, 2021

Important questions on general field operation

 


Topic:- GL_Field Operation


1) The layer of atmosphere of planet earth that sustains life, is known as-


(A) Ecosystem

(B) Biosphere

(C) Biomass

(D) Biome 


Correct Answer :-Biosphere


(2) The term ‘Ecology’ was coined by


(A) Ernest Haeckel

(B) Charles Darwin

(C) Charles Elton

(D) Pasteur


Correct Answer :-Ernest Haeckel 


3) Which of the following Bollywood film is based on White Revolution?


(A) Manthan (1976) 

(B) Karma

(C) Ankur

(D) Lagan


Correct Answer :-Manthan (1976) 


4)  Prof. Varghese Kuriun is known as father of in India.


(A) Green Revolution

(B) White Revolution

(C) Vaccination Corey

(D) All of these


Correct Answer :-White Revolution


5) Which of the following method is/are used to break seed Dormancy?


(A) Scarification

(B) Impaction

(C) Chilling treatment

(D) All of these


Correct Answer :-All of these


6) Pyramids of energy are always-


(A) Inverted

(B) Upright

(C) Flat

(D) May be upright or inverted 


Correct Answer :-Upright


7) Which of the following is/are Long Day Plants (LDP)-


(A) Spinach

(B) Radish

(C) Oat

(D) All of these


Correct Answer :-All of these


8) The biospheric carbon cycle is primarily concerned with-


(A) Atmospheric CO2

(B) co

(C) Sucrose

(D) Volcanic CO


Correct Answer :-Atmospheric CO2

No comments:

Post a Comment

Most Read

Monetize your website traffic with yX Media
//disable Text Selection and Copying